ONLİNE İŞLEMLER
Kar yağışıyla birlikte oluşan buzlanma ciddi yaralanmalara yol açabilmektedir. Özellikle yaşlı bireylerde kas kuvvetinin azalması ve koruyucu reflekslerin zayıflaması gibi nedenlere bağlı olarak denge sorunları sıkça ortaya çıkmakta, bu da düşme riskini artırmaktadır. Diğer yandan yürüyüş yapmak veya bir yere gitmek için evden çıkılacaksa mutlaka düşme riskini veya oluşabilecek problemleri azaltmak için aşağıda sıralanan bazı önerilere dikkat edilmesi gerekmektedir.
Olası düşme durumunda travmaya maruz kalan bir kemik veya eklemde ağrı, hassasiyet, hareket zorluğu, şişlik varsa vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması önerilmektedir.
Olası burkulma anında burkulan eklemi kalp seviyesinin üstünde olacak şekilde dinlendirmek ve daha sonra mutlaka buz veya herhangi bir soğuk malzeme ile kompleks uygulanması gerekmektedir.
Ayrıca burkulma anında buz direkt cilde temas ettirilmemesi gerekmektedir. Bir beze ve poşete sararak buz kullanılarak, yaklaşık 1 ila 2 saatlik takipten sonra ağrılarda çok az bir azalma varsa mutlaka uzman bir hekime muayene olunması önerilmektedir.
Yürüyüş sırasında cep telefonuyla konuşmanın çevreye olan dikkatin dağılmasına neden olmaktadır. Buna bağlı olarak, kişiyi sıcak tutan ve çok sıkı olmayan giysiler tercih edilmesi ve ayakkabı tabanı tutucu, tırtıklı ya da kauçuk tipte kavrayıcı özellikte olması dengenin korunmasında önemli rol oynamaktadır.
Özellikle siyah buzlanma olarak görülebilecek ince buz tabakalarına basmaktan kaçınılması gerekmektedir. Merdivenlerden aşağı inerken, korkulukları sıkıca tutulmalı ve gövde hafif öne eğik, dizler hafif bükülü, kısa adımlarla ve yavaş yürünmesi oldukça önemlidir. Ani ve acele hareketlerden kaçınılması gerekmektedir. Bu durum düşme anında dengenin sağlanmasını ve kişinin kendini korumasını engellemektedir.
Alışverişlerde sırt çantası kullanarak ellerin boş olmasına dikkat edilerek yürürken belirli bir dengenin korunmasına yardımcı olmaktadır.
7 Aralık 2023