ONLİNE İŞLEMLER
Eğer ciddi kalp rahatsızlığınız varsa ve artık tıbbi tedavi ile iyileşemiyorsanız kalp nakli adayı olabilirsiniz. Nakil Ameliyatına Neden Olabilecek Kalp Hastalıkları Kalp nakli ciddi kalp hastalıkları olan kişilerin yaşam kalitesini ve ömrünü büyük ölçüde artırabilir:
Kalp nakli ekibimiz; programımıza yönlendirilen her bir kişiyi değerlendirir. Nakil kardiyologlarımız, cerrahlarımız ve diğer ekip üyelerimiz, kalp naklinden fayda sağlama durumunuza karar vermek için birlikte çalışırlar. Kalp naklinin sizin için uygun olup olmadığına karar veren faktörler şunları içerir:
Nakil ekibi sizin kalp nakli için uygun olabileceğinize karar verirse, nakil süreciniz başlayacaktır.
Kalp nakli öncesi muayeneleri ve testleri: Kalp nakli için uygun olup olmadığınızı görmek için bazı testler yaptırmanız gerekmektedir. Tamamlanması bir hafta kadar sürer.
Bekleme Listesi: Ardından sizi kalp nakli bekleme listesine ekleyeceğiz. Yeni bir kalp beklerken kardiyoloğunuz takibinde olacaksınız.
Kalp nakli ameliyatı: Bir donör kalbi hazır olduğunda, nakil koordinatörünüz sizi nakil değerlendirilmesi için hastaneye gelmek üzere arayacaktır.
Takip: Hastaneden ayrıldıktan sonra, ekibinizin size öğrettiği takip kurallarını dikkatli bir şekilde izlemeniz gerekir. Diyet, egzersiz, ilaçlar ve takip randevuları hakkında bilgi alacaksınız.
Nakil ekibi, yeni kalbinize hazırlanmak için sizi kapsamlı olarak değerlendirir:
Kalp nakli ekibi üyeleri aşağıda belirtilmiştir;
Kalp nakil ameliyatı için uygunluğunuz nakil ekibi tarafından onaylandığında, sizi T.C. Sağlık Bakanlığı Kalp Nakli Bekleme Listesi’ne kaydedeceğiz. Bunun için mutlaka kalp nakli ameliyatı olmayı kabul ettiğinize ve sisteme kaydolmayı istediğinize dair onam formu imzalayarak onay vermeniz gerekmektedir. Donör kalbinin tıbbi olarak sağlıklı çalışabilmesi için belli bir süre içinde takılması gerekmektedir. Kalp nakli bekleme listesindeyken her zaman hastaneye dört saat içinde gelebilecek mesafede olmanız gerekmektedir.
Tüm hastalar için bekleme süreleri değişir. Ancak bekleme sürenizi etkileyebilecek temel faktörler şunlardır:
Coğrafi alan. Ülkemizde 11.12.2018 tarihi itibariyle Sağlık Bakanlığı Kalp Bekleme Listesi’nde 1080 kalp yetmezliği olan hasta kadavradan nakil olmayı beklemektedir. Maalesef ki ülkemizde kadavra organ bağış sayısı yetersizdir. Sağlık Bakanlığının en son verilerine göre 2017 yılında kadavra organ bağış seviyesi milyon nüfus başına 7,1 dir. Merkezler tarafından nakil kararı alınan kalp yetmezliği olan Kadavra organ bekleme listesine hastaların kayıt kuralları, çıkan kadavra organların uygun alıcıyla eşleştirilmesi tamamen sağlık bakanlığı kontrolünde ve denetiminde yapılmaktadır. İleri kalp yetmezliğiniz varsa ve uzun süre beklemek durumunda kalacaksanız nakli için bir köprü olarak bir ventriküler destek cihazına (VAD) ihtiyacınız olabilir. Bu durumda doktorunuz bu cihazı implante edebilir.
VAD’lar çoğu zaman kalbin başlıca pompalama odası olan sol ventriküle destek sağlar. Fakat aynı zamanda kalbin hem sağ hem de sol odalarını da destekleyebilirler.
Size uygun bir donör kalbi olduğunda, nakil koordinatörünüz sizi arayacaktır. Hastaneye hemen gelmeniz çok önemlidir. Kalp bekleme listemize aldığımız hastalarımıza 4 saat içinde merkezimize gelebilme durumlarını soruyoruz.
Kalp nakli için hastaneye gelmeden önce:
Merkezimize geldiğinizde, kalp nakli ameliyatlarınız için sizi hazırlayacağız. Nakil ekibi, sizin için ve nakil için iyi bir eşleşme olduğundan emin olmak için verici (donör) kalbini inceler. Bu arada aktif hastalığınız olmadığından emin olmak için sizin son tıbbi durumunuz değerlendirilir.
Bir kalp nakli için gereken süre, hastalığınızın durumuna ve başka tedavi prosedürlerine ihtiyacınıza bağlıdır.
Kalp nakli sırasında, cerrahınız ve bakım ekibiniz:
Kalp naklinden sonra şunları yapacaksınız:
Bu süre zarfında kalp nakli ekibi şunları yapacak:
Siz ve yakınınız hastaneden ayrılmadan önce: