ONLİNE İŞLEMLER
Konstipasyon (kabızlık), bağırsak hareketlerinin yavaş olması sebebiyle haftada üç veya daha az sayıda dışkılama durumuna verilen isimdir. Dışkılama sayısı kişilerde farklılık gösterebilir. Bazı kişiler tuvalete her gün çıkarken bazılarında bu sayı haftada 3’e kadar inmektedir. Bu nedenle kabızlık kişinin kendi normal bağırsak alışkanlığının dışına çıkması şeklinde de tanımlanır. Bazıları için dışkılama çok zor, bazıları için ise çok küçük, çok sert tarzında olmaktadır. Kabızlık (konstipasyon), pek çok nedene bağlı olarak görülmektedir. Kişinin beslenme düzeninde yaptığı değişiklikler, hareketsiz yaşam, ilaç kullanımı ve çeşitli hastalıklar kabızlığa yol açmaktadır.
Kabızlık üç haftadan daha fazla süredir mevcut ve yukarıda bahsedilen önlemler ile düzelmiyor ise, dışkıda kan var ise, istemsiz kilo kaybı eşlik ediyor ise veya dışkı şeklinin kıvamında değişim mevcut ise doktora başvurmak gerekir.
Bebeğin kabız olup olmadığını anlamak için tuvalet alışkanlıkları takip edilmelidir. Her gün büyük tuvaletini yapan bebek iki veya üç günde bir yapmaya başladıysa, tuvaletini yaparken ağlıyorsa, huzursuz oluyorsa ve sert dışkılıyorsa kabızlık durumundan söz edilebilir. Dışkılama esnasında kan görülüyorsa hiç vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir sorusuna cevap olarak aşağıdaki maddeler sıralanabilmektedir.
Çocuklarda kabızlığın birçok nedeni olabilmektedir. Bunlardan en yaygını bağırsakta doğuştan olan anatomik bozukluklara bağlıdır. Bunun dışında çocuklarda kabızlık çok süt tüketimine bağlı olarak görülmektedir. Günlük yarım litreden fazla süt tüketen çocuklarda kabızlık görülme riski artmaktadır. Çocuklarda kabızlık beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak da görülmektedir. Yeterli sıvı tüketiminin olmaması, beslenmelerinde yeterli lif alamamaları, aşırı şeker tüketimi, hazır gıdalarla beslenmeleri, çok fazla makarna ve pilav gibi fazla karbonhidrat içeren gıdalar tüketmeleri, sürekli katı gıdalarla beslenilmesi kabızlık riskini artırmaktadır. Çocukların bir diğer kabızlık sebebi ise tuvaletlerinin geldiği anda ihtiyaçlarını gidermemeleridir. Tuvalete gitmeyi ihmal eden çocuklarda bağırsaklar bir süre sonra tembelleşir ve kabızlık riski ortaya çıkar. Bu durumun önüne geçmek için çocuğunuza sık sık tuvaleti hatırlatmanız, biyolojik saatini aksatmamanız gerekir. Aynı şekilde hareketsizlik de çocuklarda kabızlık ihtimalini artırmaktadır.