Sitede Ara

İnsülin Direnci Nedir? İnsülin Direnci Nasıl Hesaplanır?

İnsülin; pankreastan salgılanan ve şeker metabolizmasını düzenleyen bir hormondur. İnsülin direnci, vücuttaki şekeri kontrol etmek için salgılanan insülinin etkisini göstermesindeki yetersizlik ve zorluk olarak tanımlanabilmektedir. İnsülin direnci geliştiğinde insülin dolaşımda bulunmasına rağmen glikoz, yağ ve protein metabolizmasındaki biyolojik etkilerini gösterememektedir.

İnsülin vücutta glikoz seviyesini kontrol etmek için gerekli bir hormon ve insülin direnci durumunda, vücutta artan glikoz miktarı vücut hücrelerinin iyi çalışmasını engelleyebilmektedir. İnsülin direnci, obezite, kalp hastalığı, diyabet gibi kronik hastalıklara neden olabilmektedir. Ayrıca, vücudun glikozun kullanmasını düzenleyen insülin salgısının artmasına neden olmaktadır.

İnsülin Direnci Nasıl Hesaplanır? 

İnsülin direncinin tespiti için açlık ve tokluk kan şekeri, HbA1c, açlık insülin seviyesi ve HOMA-IR değerlerine bakılmaktadır. İnsülin direncinin belirlenmesi için birkaç farklı test yöntemi kullanılabilmektedir.

Homa-IR testi: Vücuttaki insülin düzeylerini ve glikoz düzeylerini ölçerek insülin direncinin düzeyini belirlemektedir.

75 gram glukoz tolerans testi (OGTT): Vücuttaki insülin düzeylerinin nasıl tepki verdiğini ölçmek için kanda glukoz seviyesinin ölçülmesini içermektedir.

Glikozla yüklenmiş insülin sekresyon testi: Vücuttaki insülin düzeylerinin nasıl tepki verdiğini ölçmek için kanda glikoz ve insülin seviyelerinin ölçülmesini içermektedir.