ONLİNE İŞLEMLER
Yetişkinlerde günlük 150 miligrama kadar idrarda protein atılımı normaldir. İdrarda protein atılım miktarının günlük yüz elli miligramı geçmesine idrarda protein kaçağı denilmektedir. İdrarda protein kaçağının üç ana sebebi bulunmaktadır. En sık görülen fonksiyonel, geçici, fizyolojik olarak adlandırılan protein kaçağıdır. Bu durum daha çok ağır egzersiz, ateş, bazı enfeksiyon hastalıkları gibi nedenlerle oluşmaktadır. İkinci sıklıkta postural ortostatik protein bulunmaktadır. Diğeri ise altta yatan bir sistemik kronik hastalıkla birlikte ilerleyen protein kaçaklarıdır. Yakın takip ve tedavinin ihmal edilmemesi son derece önemlidir.
İdrarda protein kaçağında tam idrar tahlili ilk tarama yöntemidir. Ancak bu test ile bazı protein kaçakları saptanamamaktadır. Böyle bir durumda altın standart olan 24 saatlik idrar toplama testine başvurulmaktadır. Yirmi dört saatlik idrar toplama testinde hastadan sabah ilk idrarına dışarı yapmasını ardından laboratuvardan verilen özel bidonlara, kutulara ertesi günkü sabaha kadar ki idrarını toplamasını ve laboratuvara getirmesi istenmektedir. Laboratuvarda bakılan protein miktarı belirlenmektedir.
Farklı tanılara göre farklı tedavi yöntemleri uygulansa da ilk yaklaşım diyet, protein kısıtlaması, tansiyonun kontrol altına alınmasıdır. Ayrıca eşlik eden hastalığa yönelik spesifik tedaviler de uygulanmaktadır.
İdrarda protein kaçağı ileri seviyelere kadar semptom vermeyebildiği için sağlıklı bireylere de belli aralıklarla idrar tanı taraması yaptırmaları önerilmektedir.
Uzm. Dr. Banu Erkalma Şenateş Nefroloji Uzmanı Medipol Bahçelievler Hastanesi