Sitede Ara

Hipertansiyon Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Hipertansiyon Nedir?

Kanın kalpten pompalanması sırasında, atardamar üzerine bir basınç olur. Bu kan basıncıdır. Koldan ölçülen bu basıncın normal değerler üstüne çıkması, hipertansiyon (yüksek tansiyon) olarak adlandırılır. Kan basıncının sistolik (büyük) 130mmHg, diastolik (küçük) 85mmHg veya altında olması gerekmektedir.

Hipertansiyonun Nedenleri Nelerdir?

  • Genetik yatkınlık
  • Yaş
  • Aşırı tuzlu beslenme
  • Stes
  • Hareketsiz yaşam
  • Obezite
  • Böbrek üstü bezlerin hastalıkları
  • Damar hastalıkları
  • Troid bezi hastalıkları (hipertroidi, hipotroidi)
  •  Baş ve ense ağrısı
  • Baş dönmesi
  •  Kulakta uğultu ve çınlama
  • Yorgunluk hissi
  • Nefes darlığı
  • Burun kanamsı
  • Görme bozuklukları
  • Çarpıntı
  • Sık idrara çıkma
  • Terleme

Hipertansiyon Hastaları İçin Beslenme Önerileri Nelerdir?

  • Beden ağırlığının arzu edilen sınırın üzerinde olmaması gerekir.
  • Ailede hipertansiyon öyküsü varsa BKİ’ni 20-25 [BKİ= Ağırlık (kg)/Boy² (m)] arasında tutulması önerilir. Fazla kilo dengeli, düşük enerjili diyet ve düzenli yapılan fiziksel egzersiz ile hedef alınan süre içerisinde BKİ 25 sınırında tutulduğunda kan basıncında fark edilir düzelmeler görülebilir.
  • Günlük tuz tüketimi 4-6 gr. Kadar olmalıdır. Bu alımı sağlayabilmek için yemeklere tuz ilave edilmemeli, gerekirse tuzsuz ekmek kullanılmalıdır. Tuzlu ve salamura besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Alkol kullanımını doktorunuza danışmalısınız.
  • Doymuş yağ asitlerini çok içeren tereyağı, sade yağ, iç yağ ve katı margarinler kullanılmamalıdır. Sıklıkla zeytinyağı ve diğer bitkisel sıvı yağlar tercih edilmelidir. Salatalara konulacak zeytinyağı 1 tatlı kaşığı olmalıdır.
  • Süt ve yoğurt tüketimi az yağlı veya yağsız olmalıdır.
  • Mevsimine uygun sebze ve meyveler taze ve çiğ olarak tüketilmelidir. Yeşil yapraklı sebzeler beslenmede mutlaka yer almalıdır. Yemeklerde potasyumdan zengin nane, maydanoz, dereotu, kekik, limon suyu, soğan gibi besinler kullanılabilir. Bu besinler aynı zamanda yemeklerdeki tuz azaltıldığında, yoğun tatları ile de bu eksikliği giderirler.
  • Paketlenmiş hazır şarküteri ürünlerinin tuz içeriği yoğun olduğu için mümkün olduğunca, bu ürünleri tüketmekten kaçınmalıdır.
  • Kalorisi yüksek, rafine şeker içeren (pasta, kurabiye, kek, meşrubat ve hazır meyve suyu gibi) ürünler mümkün olduğunca az tüketilmelidir.
  • Doymuş yağ içermeleri nedeniyle salam, sucuk, sosis gibi şarküteri ürünlerinden, yoğun tuz içeren salamura yiyecek (turşu, zeytin gibi) ve soslardan (ketçap, hardal, salata sosu vb) uzak durulmalıdır.
  • Mineral ve lif gibi ek besin maddelerini alabilmek için tam tahıl içeren yiyecekleri tercih edin. Örneğin tam buğday ekmeği, yulaf ekmeği, bulgur, karabuğday, kepekli makarna veya tam tahıllardan hazırlanmış gevrekleri tüketin.
  • Haftada en az 3-4 gün 30-45 dk. lık düzenli egzersiz yapılmalıdır.
  • Haftada en az 2 kez balık tüketmek veya balık yağı suplemanı kullanmak kan basıncı denetiminde önemli görev alır.