Hemoroit ve Tedavi Yöntemleri

Hemoroit halk dilinde basur bir hastalık değildir. Bağırsağın son kısmında makatın hemen girişinde yer alan vücudumuzdaki organlar gibi bir oluşumdur. Büyük abdesti veya gazı tutmaya yarayan destek organlardır. Ayrıca büyük abdesti yaparken yastık şeklinde görünüm alarak büyük tuvaletin daha rahat yapılmasını sağlamaktadır. 

Hemoroit Ne Zaman Hastalığa Dönüşür?

Hemoroitte kan akışını sağlayan damarlar bulunmaktadır. Kanı geri götüren damarlar genişlediğinde hemoritte biriken kan şişliğe neden olmaktadır. Tedavideki amaç ise bölgede biriken kanı ortadan kaldırarak şişkinliği azaltmak veya hemoroidi tamamen eski haline getirmektir. 

Hemoroit Oluşumunu Etkileyen Faktörler Nelerdir?

  • Koltukta, sandalyede uzun süre oturmak
  • Kabızlık
  • Uzun süre ıkınarak tuvaleti yapmaya çalışmak
  • Lifli gıdadan az beslenmek
  • Gün içerisinde yeterli miktarda su tüketmemek 

Son zamanlarda özellikle riski en çok artıran faktör tuvalet esnasında telefonun başında fazla vakit geçirmektir. Bu tuvalette kalma süresini uzatarak hemoroit oluşumunu tetiklemektedir. 

Hemoroit Belirtileri ve Evreleri Nelerdir?

Hemoroit belirtisinde en sık karşılan durum makattan açık kırmızı renkteki kanamadır. Hemoroidin evresine ve yerleşimine göre makatta ağrı görülebilmektedir. Yine makat bölgesinde kaşıntı ve ıslanma da belirtiler arasındadır. Hemoroit bulaşıcı değildir ve kansere dönüşme olasılığı yoktur. Ancak tedavi ihmal edildiğinde bireyin yaşam tarzını ciddi bir şekilde etkilemektedir. Bu nedenle belirtiler göz ardı edilmemeli ve bir uzmana başvurulmalıdır.

Hemoroit iç ve dış olarak ikiye ayrılmaktadır. Dış hemoroitler bazen şişebilmekte, misket, fındık, ceviz büyüklüğünde olabilmektedirler. Bu hasta için oldukça ağrılı olmaktadır. İç hemoroitler ise dört evreye ayrılmaktadır. İlk evre genellikle sadece kanamayla karşımıza çıkmaktadır. İkinci evrede yine kanama görülmektedir. Artı makatın içerisinden aşağı doğru hemoroit pakel oluşumları dışarı doğru çıkabilmektedir. Dışarı çıkan hemoroitler kendiliğinden içeri girmektedir. Evre üçte ise dışarı çıkan bu hemoroit pakeleri kendiliğinden içeriye girmemektedir. El ile yerine yerleştirirken zorlanılmaktadır. En ileri evredeyse dışarıya çıkan bu oluşumu elle içeriye sokmak mümkün olmamaktadır. 

Hastalık hamilelik döneminde de ortaya çıkmaktadır. Eğer şikayetleri ciddi ise cerrahi müdahaleyi erkene almak mümkün olabilmektedir. Ciddi bir problem yok ise medikal tedavilere başlanarak cerrahi ileri bir döneme ertelenmektedir. Hastaneye başvuran hastaların büyük çoğunluğu yaşadığı problemlerin hemoroit olduğunu düşünmektedir. Ancak hastalığın belirtileri ve detaylı muayene sonunda bazı şikayetlerin anal fistül veya anal fissürden kaynaklı olduğu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca belirtiler kanser veya polip habercisi de olabilmektedir. Hastalar kapsamlı bir muayene ile değerlendirilmeli gerekli görüldüğü durumlarda kolonoskopi yaptırılarak muayene desteklenmelidir. 

Hemoroit Nasıl Tedavi Edilir?

Hemoroit hastalığının tedavisinde hastalığın evresi önemlidir. Hastadan beslenme ve yaşam tarzında bazı değişikliklere gidilmesi istenmektedir. Hastanın günde bir veya iki defa sıcak su banyoları yapması, verilen krem vb. ilaçları aksatmadan kullanması gerekmektedir. Bir diğer evreye göre yapılan tedavi ise cerrahidir. Burada farklı yöntemler kullanılmaktadır. Hemoroidektomi, makatta hemoroit oluşturan damarların çıkarılması ile yapılan bir yöntemdir. Lazer yönteminde işlem bittikten sonra hasta gündelik hayatına dönebilmektedir. Bir diğeri ise doppler ultrason ile hemoroit arterini bağlama yöntemidir. Hemoroide kan taşıyan damarın doppler ile tespit edilmesinin ardından o bölgeye dikiş atılması esasına dayanan bir yöntemdir. Bu sayede arter bağlanarak hemoroit küçültülmektedir. Lazer ile aynı prensipte olan bir yöntemdir. Her ikisinde de doku çıkarılmamaktadır. Tekrar etme olasılığı lazerden daha düşüktür. 

Hemoroitten Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır? 

Hastalığa neden olan faktörlere karşı önlem almak önemlidir. Bunlar nelerdir? Günlük yeterli miktarda su tüketimine dikkat edilmelidir. Tuvalette uzun süre vakit geçirilmemelidir.
Lif içeriği yüksek gıdalar tüketilmelidir. Eğer et tüketilecekse yanında mutlaka yeşilliğin olmasına özen gösterilmelidir. 

Medipol Mega Üniversite Hastanesi
Doç. Dr. Mustafa Celalettin Haksal
Genel Cerrahi Uzmanı
20 Ocak 2022 
 


Giriş Tarihi: 20.01.2022

Güncellenme Tarihi: 15.02.2022


Web sitemizde yer alan tüm içerikler yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır. Şikayetinizle ilgili değerlendirme, tanı ve tedavi için mutlaka bir doktora veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.