ANLAŞMALI KURUMLAR
KURUMSAL
MERKEZLERİMİZ
BİLGİ KÖŞESİ
444 70 44
TR
AR
EN
FR
KA
RU
Geri
TR
AR
EN
FR
KA
RU
ONLİNE İŞLEMLER
ÜYE GİRİŞİ
RANDEVU
REÇETELER
TAHLİL SONUÇLARI
E-GEÇMİŞ OLSUN
MEDİPOL BEBEKLERİ
HASTANELERİMİZ
Koşuyolu
İstanbul Medipol Hastanesi
Bağcılar
Medipol Mega Üniversite Hastanesi
Esenler
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Fındıkzade
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Sefaköy
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Vatan
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Çamlıca
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Unkapanı
Medipol Üniversitesi Diş Hastanesi
Pendik
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Bahçelievler
Medipol Hastanesi
Burada Hayat Var!
TIBBİ BİRİMLER
DOKTORLARIMIZ
TEKNOLOJİ
CHECK-UP
Neden Check-Up Yaptırmalıyız?
Check-Up
Adımları
Check-Up Hazırlık Bilgileri
Check-Up
Paketleri
Burada Hayat Var!
EVDE SAĞLIK
İLETİŞİM
İletişim Bilgileri
İletişim Formu
Dış Temsilcilikler
Burada Hayat Var!
ANLAŞMALI KURUMLAR
KURUMSAL
MERKEZLERİMİZ
BİLGİ KÖŞESİ
444 70 44
ONLINE İŞLEMLER
ÜYE GİRİŞİ
RANDEVU
REÇETELER
TAHLİL SONUÇLARI
E-GEÇMİŞ OLSUN
MEDİPOL BEBEKLERİ
Sitede Ara
TÜM SONUÇLAR
ARA
Medipol Sağlık Grubu
Bilgi Köşesi
Bunları Biliyor Musunuz?
Göz nezlesi bulaşıcı değildir
Göz nezlesi, saman nezlesi ile birlikte ortaya çıkarak gözde kaşıntı, kızarıklık veya şişme şeklinde belirti verir. Hastalığın bilinen en önemli özelliği bulaşıcı olmaması.
Sanayileşmiş ülkelerde daha fazla olmak üzere genel nüfusun yaklaşık dörtte birinde alerji belirtileri vardır. Dünya çapında nüfusun yaklaşık % 15’inde de göz alerjisi mevcuttur. Yapılan çalışmalarda kırsal alanda büyüyen çocuklarda, şehirlerde büyüyenlere göre daha düşük bir alerji ve astım sıklığının olması doğum sonrası maruziyetin bağışıklık sisteminin gelişmesinde etkisini akla getirmektedir. Konjonktivit, halk arasında göz nezlesi diye bilinen bir hastalıktır. Mikrobik, kimyasal veya alerjik nedenlerle ortaya çıkabilir. Diğer alerjik durumlar gibi ‘alerjik konjunktivit’ de bağışıklık sisteminin gerçekte zararsız bir maddeyi alerji yapıcı madde (alerjen) olarak tanıması ile başlar. Bağışıklık sistemince alerjene karşı geliştirilen aşırı tepki sonucu ‘immünoglobulin E’ denilen antikorlar üretilir. Bu antikorlar bazı kan ve doku hücrelerini etkileyerek hücrelerden bazı kimyasalların salınmasını sağlar. Buna bağlı olarak alerjik reaksiyonlar ortaya çıkar. Alerjik reaksiyon gözlerde kaşıntı, kızarıklık veya şişme şeklinde belirti verir.
TİPİK BELİRTİSİ: KAŞINTI
Alerjik konjonktivite en sık neden olan etkenler mevsimsel alerjenler olan polen ve küf sporlarıdır. Saman nezlesi ile birlikte ortaya çıkan mevsimsel alerjik konjonktivit havada yüksek polen bulunan durumlarda görülür. Ev tozu akarları ve ev hayvanı tüyleri ise tüm yıl boyunca göz alerjisine neden olabilir. Göz alerjisinin belirtileri çok can sıkıcı olabilir ama yol açtığı geçici bulanık görme dışında çoğunlukla tehdit oluşturacak ciddi bir olaya yol açmaz. Alerjik konjonktivit diğer konjonktivitlerin aksine bulaşıcı değildir. Ancak gözlerde kaşıntı, kızarıklık ve şişme gibi belirtilerin alerji dışında göz infeksiyonları ve görmeyi tehdit edebilen bazı hastalıklara bağlı olarak da ortaya çıkabileceği akılda tutulmalıdır. Belirtiler bir göz alerjisine bağlı ise her iki gözde de vardır. Tipik belirtileri ise kaşıntı, sulanma, kızarıklık, batma, ışığa duyarlılık, göz kapağı şişmesidir. Bu belirtiler tek başına ya da alerjik burun belirtileri ile birlikte görülebilir. Belirtiler içinde olmaz ise olmaz olan kaşıntı hissidir ve özellikle gözün buruna yakın kısmında yoğunlaşır ve kaşımakla artar. Bu belirtiler genellikle alerjene kısa bir süre maruz kalındıktan sonra ortaya çıkar. Ev içi alerjilerde alerjenlere bağlı olarak yıl boyu süren belirtiler ise daha ağır olma eğilimindedir. Görmeyi tehdit edebilme potansiyeline sahip ‘vernal’ ve ‘atopik’ keratokonjonktivit adı verilen diğer alerjik göz hastalıklarına ise daha nadir rastlanmaktadır. Ayrıca ‘dev papiller konjonktivit’ adı verilen özel bir tür alerjik konjonktivit de kontakt lens ve göz protezi kullanımına bağlı ortaya çıkabilmektedir.
ALERJEN MİKTARINI AZALTMAK İÇİN…
Göz alerjisi nedeni ev içi alerjenler ise evdeki tozu azaltmak ya da etkileri aza indirmek HEPA filtreli bir süpürge kullanmak, evcil hayvanları yatak odası dışında tutmak gibi tedbirler gerekir. Göze gelen alerjen miktarını azaltmak için geniş şapka ve güneş gözlüğü takılabilir. Alerjik belirtiler hafif ise, soğuk su ile gözleri yıkamak veya soğuk kompres iyi gelebilir. Suni gözyaşı damlaları da gözü yıkayarak alerjenleri uzaklaştıracağı ve alerjenle teması azaltacağı için kullanılabilir. Tedavide antihistaminik haplar ve antihistaminik göz damlaları genellikle hafif –orta ciddiyette alerji durumlarında kullanılmaktadır. Antihistaminikler gözyaşı yapımını azaltarak göz kurumasına neden olabileceğinden birlikte eş zamanlı suni gözyaşı kullanımını da gerektirebilirler.
KORTİZONLU DAMLALARIN YAN ETKİLERİ OLABİLİR
Kortizonlu göz damlaları ağır ve dirençli olgularda çok etkilidir ama genellikle sadece kısa bir süre kullanılmalıdır. Zira göz tansiyonu, katarakt ve infeksiyon gibi yan etkileri olabilir. Daha uzun süreli kortizonlu damla kullanımı gereken durumlarda yan etkisi azaltılmış nispeten zayıf etkili etken madde içeren damlalar tercih edilir. Ciddi alerjilerde ve uzun süreli tedavide damla olarak immünomodülatör bir ilaç olan siklosporin kullanılabilir. Bazı göz damlalarının içinde bulunan ve damarlanmayı azaltarak kızarıklığı en aza indiren vazokonstriktör maddeler de uzun süreli kullanıma uygun değildir. Bunlar hem yan etkiye neden olurlar, hem de etkileri bir süre sonra kaybolur. Göz alerjisi belirtileri ile birlikte alerjene özgü IgE de varsa, subkutan (deri altından) veya oral immünoterapi uzun vadede tedavide etkili olabilir. Ama yapılan çalışmalarda, bu yöntem ile göz belirtilerinin burun belirtileri kadar iyileşmediği belirlenmiştir.
ANLAŞMALI KURUMLAR
GALERİ
TANITIM FİLMİ
İLETİŞİM FORMU
İNSAN KAYNAKLARI
Medipol Sağlık Grubu yenilik ve gelişmelerinden
haberdar olabilirsiniz.