Sitede Ara

Göz Kuruluğunun Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Gözlerde yanma, batma, kuruluk, sulanma ve bulanık görme şikayetlerine neden olan göz kuruluğu, ameliyatsız olarak yapılan LipiFlow ve IPL uygulamaları ile giderilmektedir.

Göz Kuruluğu Nedir?

Göz kuruluğu, göz yüzeyinin nemlenmesini sağlayan gözyaşı film tabakasının azalması veya stabilitesinin bozulmasıdır. Hastalık gözyaşı film tabakasında yer alan su içerikli aköz tabaka daha yoğun içerikli müköz tabaka ve yağ içerikli lipid tabakalardan birinin veya birkaçının eksikliğiyle ortaya çıkmaktadır.

Göz Kuruluğu Belirtileri Nelerdir?

Hastalar sıklıkla gözlerde yanma, batma, yabancı cisim hissi, kızarıklık, sulanma, gün içinde bulanık görme ve göz yorgunluğundan şikayetçidir.

Göz Kuruluğu Nedenleri Nelerdir, Kimlerde Görülür?

Göz kuruluğunu üç başlık altında incelemek mümkündür.

Aköz Yetmezlik Tipi: Gerçek anlamda gözyaşı üretiminin azalmasıdır. 

Buharlaşma Tipi: Yağ tabakasının etkilendiği özellikle kirpik dibi iltihabından (blefarit) kaynaklı gözyaşı stabilitesinin bozulmasıdır.

Mikst Tip: Her iki durumun beraber görülmesidir.

Daha sık gördüğümüz buharlaşmaya bağlı tipte kirpik dibi iltihabını mutlaka araştırmak, görüntülemek ve buna yönelik tedavileri planlamak gerekmektedir. Ekran maruziyetinin giderek arttığı nemsiz ve kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirmekle birlikte maske kullanmak zorunda olduğumuz bu dönemde göz kuruluğu her yaşta görülebilir hale gelmiştir.

Göz Kuruluğu Hangi Testlerle Anlaşılır?

Rutin bir göz muayenesinde ve biyomikroskopik muayenede göz kuruluğu rahatlıkla anlaşılabilir. Ancak göz kuruluğunun hangi tipte olduğu ve tedavi planının neye göre belirleneceği mutlaka ek testlerle değerlendirilmelidir.

Schirmer Testi: Bazal ve refleks gözyaşı üretim miktarını ölçer.

Gözyaşı Kırılma Zamanı (Tear Break-Up Time): Üretilen gözyaşının dayanıklılığını ölçer.

Fluorescein Korneal Boyanma Testi: Kornea yüzeyinde göz kuruluğuna bağlı bir hasar varlığını değerlendirir.

Tear Lab (Gözyaşı Osmolarite Testi): Göz kuruluğunda artan gözyaşının yoğunluğunu ölçer.

LipiScan (Dinamik Meibomian Görüntüleyici): Gözyaşının lipid tabakasını üreten meibomian bezlerinin yapısını görüntüler.

Vivior Monitörizasyon: Ekran maruziyetine bağlı göz kuruluğunda gün içinde ekran başında geçirilen süre ve mesafeyi ölçer.

Göz Kuruluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavide nedene yönelik plan yapılmalıdır. Gözyaşı miktarını artırmak ve nemlendirme sağlamak için suni gözyaşı damlaları tedavide olmazsa olmazdır. Ayrıca siklosporin içerikli damlalar, mevcut inflamasyonu baskılamak için kısa süreli kortizon içeren damlalar tedavide kullanılabilmektedir. Sıkça rastladığımız yağ tabakasındaki bozulmanın ön planda olduğu durumda ise kirpik dibi iltihabı (blefarit) kontrol altına alınmalıdır. Burada meibomian bezlerinin ucunda tıkanıklık varsa sıcak uygulama ve masaj ile tıkaçlar açılmalı, çay ağacı yağı içeren şampuanlarla kirpik dibi hijyeni sağlanmalıdır. Ancak hastaların kendilerine uyguladığı sıcak pansumanlar ve masajlar yetersiz kalabilmektedir. Bunun standardize edilmesi ve uzun dönemde rahatlama sağlanması için LipiFlow (Termal Pulsasyon) tedavisi oldukça iyi bir seçenektir.

LipiFlow Tedavisi Nedir?

LipiFlow ile ağrı, acı hissetmeden oldukça konforlu bir şekilde yaklaşık 12 dakika süren bir tedaviyle kuru göz hastalığında rahatlama sağlanabilmektedir. Tedavide kapak altındaki meibomian bezlerine (korneayı korumak amacıyla) içeriden dışarıya olacak şekilde 42.5 derecelik standart ısı vererek masaj yapan, tek kullanımlık, steril aparatlarla bezlerin yeniden çalışması ve yağ salgılamaları amaçlanmaktadır. Hastalarımız tedavi sonrasında günlük hayatlarına hemen dönebilmektedir.