ONLİNE İŞLEMLER
Göz kapağı hastalıklarının en sık rastlanılan şekli "pitozis" olarak adlandırılan üst göz kapağının düşüklüğüdür. Üst göz kapağı normal şartlarda gözün saydam tabakası (kornea) ve renkli tabakasını (iris) yukarıdan 1-2 mm örtecek şekilde durur.
Göz kapağı normal yerinden daha aşağıda duruyor ise bu duruma pitozis (blefaropitozis) denilir. Göz kapağı düşüklüğü bir veya her iki göz kapağını da etkileyebilir, kalıtımsal olabilir ve doğuştan olabileceği gibi yaşlanma, travma veya sinir felci gibi sebeplere bağlı olarak sonradan da ortaya çıkabilir. Doğuştan olan kapak düşüklüğü göz kapağını kaldıran levator kasının gelişimindeki bozukluktan kaynaklanırken, yaşlanmaya bağlı olan kapak düşüklüğü kapağı kaldıran kasın zaman içinde esnemesinden kaynaklanır. . Bu düşüklük göz bebeğini kapatarak görmeyi engelleyebilir. Şiddetli olgularda görmeyi sağlamak için baş pozisyonu veya göz kapağının elle kaldırılmasıyla güçlükle görme sağlanır.
Göz kapağı düşüklüğü ameliyatla tedavi edilmektedir. Çeşitli ameliyat teknikleri olmakla birlikte, sıklıkla uygulanan 2 teknik vardır Göz kapağı kasının kısaltılması: Göz kapağı kası fonksiyonu yeterli olduğu zaman, bu teknik tercih edilir. Bu teknikte hastanın kapağını kaldıran levator kası kısaltılarak güçlendirilir. Askı tekniği: Göz kapağı, cilt altından yapay silikon veya hastadan alınan tendon bir bantla alına asılmaktadır. Göz kapağı kası zayıf olduğunda bu teknik kullanılmaktadır. Doğuştan olan kapak düşüklüklerinde, göz kapağı sinirinin felcinde ve daha önce çok kez göz kapağı düşüklüğü ameliyatı olmuş ama yeterince düzelmemiş hastalarda bu teknik uygulanmaktadır. Tekniğin dezavantajı, göz kırpma esnasında ameliyatlı tarafın daha az kapanma olması ve ilk dönemlerde uyku sırasında bir miktar açıkta kalmasıdır.
Pitozis ameliyatları erişkin hastalarda genellikle lokal anestezi altında uygulanır. Çocuklarda veya uygun hastalarda genel anestezi ve sedasyon (yarı uyku) da tercih edilmektedir. Hastanın uyanık olması kapak yüksekliğinin ayarlanması açısından avantaj oluşturmaktadır. Hastalar rutin kan tetkikleri ve bulaşıcı hastalıklar açısından tetkik edildikten sonra göz kapağı muayenesi ve gerekli işaretlemeler yapılarak ameliyata alınır. Operasyon bir göz için ortalama 30-40 dakika sürmektedir.
Hastalar ameliyat sonrası ilk gün taburcu edilebilir. Kapaklarda şişlik ödem kızarıklık ilk gün beklenen durumlardır. Buz uygulama ,baş yukarda yatış, ağrı kesici ve ödem giderici tedaviler ve damlalar ile hastalara gerekli konfor sağlanmaktadır. Dikişler bir hafta sonra alınmakta ve hastalara ilk 3-4 gün yara yerinin suyla yıkanmaması gerektiği anlatılır. Tecrübeli ve donanımlı cerrrahların en modern tekniklerle uyguladığı ameliyatlarda %80-90 başarı oranı ile hastalara çözüm sunulmaktadır.