Göz kapağı altında yağ birikimine ksantelezma denir. Açık sarı renkli bu birikimler deri yüzeyinde yada hafif kabarık olup daha çok alt ve üst kapak iç kenarlarda bulunur. Parlak sarı renkte plaklar şeklinde bulunan bu birikimler tek bir plak yada fazla sayıda küçük plaklar şeklinde başlamakta zamanla büyümekte ve birbirleri ile birleşmektedir. Bu yağ plakları içerisinde kolestrol bulunmaktadır.
Günümüze kadar ksantelezma için değişik tedaviler kullanılmıştır. Cerrahi olarak alınması TCA asit uygulaması elektro-cerrahi gibi. Bu tedavilerden en yaygın olanı cerrahidir ve genellikle ameliyat sonrası yara yerinde iz kalmaz ve kalıcı bir çözümdür.
Ameliyat Öncesi Dönem
Genellikle basit bir muayene sonucu tanı konulan bu hastalıkta hasta sistemik hastalıklar açısından sorgulanır. Bu hastalık kolesterol yüksekliği ile yakın ilişki gösterebildiğinden dolayı hastaya operasyon öncesi veya sonrasında kan kolesterol düzeyi baktırması önerilir. Kan sulandırıcı kullanıyorsa kesilir. 10-15 dakika süren lokal anestezi ile göz kapaklarındaki bu sarı kitleler başarı ile uzaklaştırılır.
Ameliyat Sonrası Dönem
Hastanın genellikle göz kapağı kıvrımında kalan sütürler basit bir işlemle bir hafta sonra alınmaktadır. Yara yerinin 3-4 gün boyunca su ile temas ettirmemesi ve kaşımaması önemlidir.
Giriş Tarihi: 11.01.2021
Güncellenme Tarihi: 26.06.2025
Web sitemizde yer alan tüm içerikler yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır. Şikayetinizle ilgili değerlendirme, tanı ve tedavi için mutlaka bir doktora veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.