ONLİNE İŞLEMLER
Göz kapağının dışa doğru dönmesine ektropiyum denir, genellikle alt kapakta meydana gelir. Sulanma, batma, ışığa karşı hassasiyet ve korneada kurumaya, bazen görmede bulanıklığa yol açar. Yaşlanmayla çok sıkı ilişkisi bulunmaktadır. Bazen enfeksiyon, travma ve kapak kitlelerine bağlı gelişebilmektedir.
Alt veya üst kapağının içe dönmesine entropiyum denir. Batma, sulanma, ışıktan rahatsızlık, kızarıklık oluşur. İçe dönen kirpikler korneada hassasiyet uzun süreli temas olursa kalıcı hasara yol açarak görme bozukluğuna yol açabilir. Üst kapağın ve kirpiklerin çok yoğun içe dönmesi ise genellikle çocuklukta geçirilmiş trahom hastalığına bağlı oluşur. Alt kapağın ve kirpiklerin içe dönmesi genellikle yaşlılığa bağlıdır, bazen doğuştan meydana gelir. Doğuştan kirpiklerin içe dönük olması ilk 1 yıl tehlikeli olmayıp takip edilebilir. Bazen dönen kirpiklerin altından küçük bir miktar kas ve cilt çıkarılması çocuklarda kesin tedavi olmaktadır.
Bu kapak hastalıklarında ana tedavi cerrahidir. Bu cerrahide kapakların sıkılaştırılması, dış veya iç kenara sıkıca tutturulması yada kapak uzunluğunun bir miktar kısaltılması genellikle çözüm olmaktadır. Bu ameliyatlar genellikle lokal anestezi altında uygulanıp her bir göz için 30-45 dakika sürmektedir. Ameliyat öncesi kullanıyor ise hastanın kan sulandırıcıları kesilir veya azaltılır. Ameliyat planlaması yapıldıktan sonra hastaya steril şartlarda operasyon uygulanır. Hastalar aynı gün taburcu edilebilir. Soğuk uygulama, ağrı kesiciler ve damla tedavisi ile hastaların ameliyat sonrası konfor çok iyi sağlanmaktadır. Ameliyat sonrası hastalar 1. Hafta ve 1. Ay kontrole çevrilir. Hastanın iyileşme durumu ve kapağın ameliyata vereceği cevaba göre ek müdaheleler de başarıyla gerçekleştirilmektedir.