ONLİNE İŞLEMLER
Geniz eti, özellikle çocuklarda sıkça görülen ve solunum yollarını etkileyebilen, bağışıklık sistemi ile ilişkili bir sağlık sorunudur.
Geniz etinin büyümesi, horlama, uyku apnesi ve üst solunum yolu enfeksiyonları gibi sorunlara neden olabilmektedir. Bu durumlar ciddi solunum problemlerine yol açabilmektedir.
Boyun boşluğu arka kısmıyla ağız tavanının birleştiği yere geniz bölgesi denilmektedir. Geniz bölgesinin arka duvarında tıpkı bademcik gibi bir lenfoid doku bulunmaktadır. Bu dokuya ise geniz eti denilmektedir.
Geniz eti doğumdan itibaren vücutta bulunmaktadır. Bir buçuk, iki yaşından itibaren enfeksiyon, alerji ya da diğer sebeplere bağlı olarak geniz etinde büyümeler başlamaktadır. Bu büyümeler yaklaşık iki, üç yaşından itibaren belirgin hale gelerek şikayetlere neden olmaktadır.
Geniz eti büyümeye devam ettikçe belirtileri belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler genellikle şu şekildedir:
Üç tane temel şikayetimiz bulunmaktadır. Ağızdan nefes almak ilk temel şikayettir. Bunun sebebi, geniz etinin büyümesine bağlı burnun tıkanmasıdır. İkinci önemli sebep tekrar eden kulak problemleridir. Yani tekrar eden orta kulak iltihabı ya da tekrar eden kulakta su toplanmasıdır. Bunun nedeni ise, kulakla geniz arasındaki östaki borusunun tıkanmasıdır.
Üçüncü önemli sebep ise, tekrar eden ya da iyileşmeyen sinüzitlerdir. Bunun oluşmasındaki neden, sinüs havalanmasının ya da sinüs drenajının bozulmasıdır. Bunlar akut sonuçlardır.
Geniz eti problemi nedeniyle uzun süreli ağızdan nefes almaya bağlı yüzde şekil bozukluğu oluşmaktadır. Buna geniz eti yüzü denilmektedir. Buna bağlı olarak zaman içinde yüzde daralma, burunda küçülme gibi şekil bozuklukları görülmektedir. Bunun uzun vadeli sonucu ise özellikle ergenlik çağında yani gelişimin hızlandığı dönemde çocuklarda çarpık dişe sebep olmasıdır.
Geniz eti tanısı için ağızdan nefes almak, uykuda nefesin durması gibi şikayetler sonucunda kulak, burun, boğaz uzmanının şüphelenmesine yol açmaktadır. Tanı yöntemlerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:
Fiziksel Muayene: Doktor, geniz etinin boyutunu ve durumunu değerlendirmek için ağız ve boğazı muayene etmektedir.
Endoskopik Muayene: Dar bir tüp olan endoskop, daha yakından görmek ve değerlendirmek için burun veya ağız yoluyla yerleştirilebilmektedir.
Radyolojik Görüntüleme: X-ray veya MR gibi görüntüleme teknikleri, boyutu ve çevre dokularla ilişkisini değerlendirmek için kullanılabilmektedir.
Alerji Testleri: Alerjik reaksiyonlarla ilişkili olduğu düşünülüyor ise, çeşitli alerji testleri yapılabilmektedir.
Sağlığı etkileyen durumlarda 2-2,5 yaş gibi mümkünse ameliyatını etmek gerekmektedir. 5-6 yaşa kadar beklenilir ise kronik hastalıklar gelişebilmektedir. Çocuklar yüz şekil bozukluğu gelişmiş durumda, yani ağzı açık gezen, gece ağzı açık uyuyan, horlayan, uykuda nefesi kesilen, uyku apnesi şikayetiyle doktora getirilmektedir. Bunlara ek olarak çocuklar kulakta su toplanması nedeniyle işitme problemi yaşayabilmekte ya da sürekli sinüzit şikayetleriyle ilaç kullanmak zorunda kalabilmektedirler.
Geniz eti bir lenfoid dokudur. Kapsülü olmayan bir doku olduğu için tekrar edebilmektedir. Fakat tekrar ameliyat gerektiren geniz eti çok nadirdir. Eğer çocuğunuzda gece ağzı açık uyuma, horlama, uykuda nefes kesilmesi, sık sık burun tıkanıklığı, burun akıntısı, aksırık, öksürük ve sürekli kulakla oynama gibi şikayetleri varsa geniz eti için bir kulak burun hastalıkları hekimine başvurulması önerilmektedir.
Ameliyat öncesi değerlendirme yapılarak, hastanın tıbbi geçmişi ve sağlık durumu incelenmektedir. Ameliyatın risklerini ve faydalarını anlamalarına yardımcı olmak için hastaya ayrıntılı bilgi verilmektedir. Ameliyat genellikle genel anestezi altında yapılmaktadır. Bu nedenle hasta ameliyat sırasında uykuda olup, hiçbir şey hissetmemektedir.
Kulak, burun, boğaz hastalıkları uzmanı, burun boşluğunun arka tarafına erişmek için genellikle ağız yolunu kullanmaktadır. Geniz eti, özel aletlerle çıkarılmakta veya küçültülmektedir. Bu işlem, adenoid dokusunun tamamının veya bir kısmının alınmasını içerebilmektedir.
Geniz eti alındıktan sonra, herhangi bir dikiş gerekmemektedir. Kanama kontrol edilerek, hastanın uyanması sağlanmaktadır. Ameliyat sonrası hasta takip edilmektedir. Genellikle birkaç saat içinde hastaneden taburcu edilebilmektedir.
Geniz eti ameliyatı genellikle kısa süren bir prosedürdür. Genel olarak, bu ameliyat yaklaşık 30 dakika ila 1 saat arasında sürmektedir. Ancak, bu süre hasta bazında değişiklik gösterebilmekte ve operasyon süresi uzayabilmektedir.
Geniz eti ameliyatı sonrasında tekrar büyüme olasılığı düşüktür. Fakat bazı durumlarda bu mümkün olabilmektedir. Özellikle ameliyatın erken çocukluk döneminde yapılması durumunda, dokuların yeniden büyüyebilme ihtimali olabilmektedir. Ancak, bu genellikle nadir bir durumdur ve çocuklar büyüdükçe geniz eti dokusunun tekrar büyüme olasılığı azalmaktadır.
İyileşme süreci genellikle hızlı ve kolaydır. Çoğu hasta ameliyattan birkaç gün sonra normal aktivitelerine dönebilmektedir. Bazı hastalarda ilk birkaç gün boyunca hafif ağrı ve rahatsızlık hissedilebilmektedir.
İyileşme süreci sırasında bol sıvı tüketimi ve doktorun önerdiği diyetin uygulanması oldukça önemlidir. İyileşme süreci kişiden kişiye değişebilmektedir. Ancak genellikle birkaç gün ile bir hafta içinde normale dönmektedirler.
Her cerrahi işlem gibi, geniz eti ameliyatının da bazı riskleri vardır. Bunlar arasında kanama, enfeksiyon, anesteziye bağlı komplikasyonlar nadiren görülebilmektedir. Ancak, bu riskler oldukça düşük ve yönetilebilir düzeydedir.
Ameliyat için belirli bir yaş sınırı yoktur. Ameliyat, geniz eti büyümesinin neden olduğu problemler (Örneğin; tekrarlayan enfeksiyonlar, nefes alma güçlüğü, uyku apnesi) göz önüne alınarak değerlendirilmektedir. Çocuklar genellikle bu ameliyat için en yaygın adaylardır, ancak yetişkinlerde de gerektiğinde uygulanabilmektedir.
21 Kasım 2023