Sitede Ara

Esansiyel Tremor (Titreme Hastalığı) Nedir? Kimlerde Görülür?

Esansiyel Tremor (Titreme Hastalığı) Nedir? Kimlerde Görülür?

Esansiyel Tremor dünyada en sık görülen hareket bozukluğudur. Ülkemizde de 40 yaş üzerindeki 100 insanın 4’ünde bu hastalığa rastlandığı bilinmektedir. 

Esansiyel Tremor hastaları ellerinde, başta ve seste kontrol edemedikleri titremeden şikayetçidir. Bu titremeler genellikle TV kumandasını tutmak, çatalı kavramak gibi ince motor beceriler gerektiren aktiviteler esnasında veya stres altında olunduğunda daha belirgin hale gelmektedir.

Esansiyel Tremor (Titreme Hastalığı) Nedir?

Titreme hastalığı (esansiyel tremor), vücudun bir bölümünde istemsiz ritmik bir hareket oluşmasına neden olan nörolojik bir hastalıktır. Titreme; ellerde, kollarda, başta, bacaklarda veya diğer vücut bölgelerinde olabilmektedir. 

 

Bilgi ve Randevu Almak İçin Formu Doldurun

Esansiyel Tremor (Titreme Hastalığı) Belirtileri Nelerdir?

Hastalık tiplerine göre farklı belirtileri vardır. İlk evresinde ortaya çıkan belirtiler genellikle Parkinson ile benzerlik göstermektedir. Esansiyel tremor ile ilişkili bazı belirtileri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

  • Ellerde, kollarda, başta ve bacaklarda istemsiz titremeler
  • Yazı yazma gibi el becerisi gerektiren işleri yapmakta zorlanma
  • Bardak benzeri nesneleri kavramada veya kontrol etmede güçlük
  • Konuşma esnasında tutukluk
  • Stresle birlikte artan titreme
  • Göz ve yüz bölgesinde görülen seğirmeler

Esansiyel Tremor (Titreme Hastalığı) Kimlerde Görülür?

Esansiyel Tremorlu hastaların yarısından çoğunda ailede titremesi olan başka bireylerde vardır. Araştırmacılar bu hastalığa yol açan tüm genleri henüz tam olarak bulamasalar da hastalığın genetik olduğu iyi bilinmektedir.

Esansiyel Tremor (Titreme Hastalığı) Çeşitleri Nelerdir?

Tremorlar, etkiledikleri bölgeye, ortaya çıktığı durumlara veya sebeplerine göre çeşitli kategorilere ayrılabilmektedir. İşte bazı yaygın tremor çeşitleri şu şekildedir:

Esansiyel Tremor: En sık rastlanan tremor türüdür. Genellikle elleri, kafayı, ses tellerini ve bazen bacakları etkiler.

Parkinson Tremoru: Parkinson hastalığıyla ilişkilidir. Genellikle dinlenme sırasında, özellikle ellerde ortaya çıkar.

Serebellar Tremor: Beynin serebellum adlı kısmının hasar görmesi sonucu oluşur. Hedefe yönelik hareketler sırasında, örneğin bir nesneye uzanırken ortaya çıkar.

Distonik Tremor: Dystonia adlı hareket bozukluğu ile ilişkilidir. Etkilenen bölge genellikle sürekli olarak anormal bir pozisyonda tutulur.

Ortostatik Tremor: Bireyler ayakta durduklarında bacaklarında hızla titreme hissederler.

Fizyolojik Tremor: Her insanda doğal olarak bulunan ve genellikle gözle görülemeyen çok hafif bir tremordur. Ancak stres, kafein tüketimi veya bazı ilaçlarla artabilir.

Nöbet Sonrası Tremor: Bazı nöbet türlerinden sonra oluşan bir tremordur.

Psikojenik Tremor: Psikolojik veya duygusal faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar. Titremenin şiddeti ve yeri, bireyin dikkatine bağlı olarak değişebilir.

İlaçla İlişkili Tremor: Bazı ilaçlar ve ilaç kombinasyonları tremora neden olabilir.

Rubral Tremor: Hem dinlenme hem de hareket sırasında ortaya çıkar. Genellikle Parkinson hastalığına benzer, ancak serebellar ve postural tremorla birleşir.

İntansiyon Tremoru: Hedefe yönelik hareketler sırasında ortaya çıkan bir tremordur. Örneğin, bir nesneye uzanırken ellerde ortaya çıkabilir.

Esansiyel Tremor Tanısı Nasıl Konulur?

Hastalığın tanısı ve Parkinson Hastalığı’ndan ayrımı dikkatli ve ayrıntılı bir muayene ile oldukça kolaydır. Bu hastalıkta titreme yıllar içinde yavaş yavaş artabilmektedir.

Esansiyel Tremor’un Tedavisi Var mıdır?  

Hastaların yemek yeme, içme, yazı yazma gibi aktivitelerde güçlük ve utanma yaşamamaları için kullanılan ilaç tedavileri mevcuttur. Kesin tedavi olmasa da ilaçlarla hastalık belirtilerini hafifletmek mümkündür.

İlaçlara yanıt vermeyen ya da titremesi günlük işlerini yapmasını zorlaştıracak kadar şiddetli olan hastalarda cerrahi iyi bir seçenektir. Bu hastalarda Parkinson hastalığında da uygulanan Derin Beyin Stimülasyonu (DBS-Beyin Pili Yerleştirilmesi) denilen Beyin Pili tedavisi titremeleri tamama yakın durdurmaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Titreme Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?

Esansiyel Tremor (Titreme Hastalığı) ile Nöroloji uzmanı ilgilenmektedir.

Esansiyel Tremor Neden Olur?

​​Parkinson hastalığı, inme, nörolojik hastalıklar, böbrek yetmezliği, genetik yatkınlık gibi rahatsızlıklar Tremor hastalığına neden olabilmektedir.

Ayrıca, diğer nedenleri arasında Alkol veya uyuşturucu madde yoksunluğu, Hipertiroidi: Wilson hastalığı, bazı ilaç kullanımları, Beyin, omurilik ve sinir yaralanmaları ve bazı metabolik hastalıklar yer almaktadır.

Esansiyel Tremor Nasıl Geçer?

Titreme sorunlarını azaltmak için bazı yaşam tarzı değişiklikleri ve doğru beslenme yöntemleriyle kontrol altına alınabilmektedir. Aşağıda belirtilen önerilerin dikkate alınması önem arz etmektedir.

  • Terapi teknikleri ile kas ve motor becerileri güçlendirilmelidir.
  • Kafein tüketimi azaltılmalıdır.
  • Titremeye uygun olarak tasarlanmış özel alet ve gereçleri tercih edilmelidir.
  • Doktor tavsiyesiyle reçete edilen ilaçları aksatmadan kullanılması gerekir.
  • Stresten uzak durulmalıdır.
  • Kolay giyilip çıkarılabilen rahat kıyafetleri tercih edilmelidir.
  • Uyku düzenine özen gösterilmelidir.

23 Ekim 2023