Sitede Ara

Ergenlik; fiziksel büyüme, cinsel gelişme ve psikososyal olgunlaşmanın gerçekleştiği, çocukluktan erişkin hayata geçiş dönemidir. Hızlı fiziksel, psikolojik ve sosyal değişimlerle karakterizedir. Bu dönem, insan gelişim dönemleri içinde en önemli evrelerden biridir.  Ergenlik dönemi değişimleri genellikle kızlarda 10-12, erkeklerde ise 11-14 yaşlar arasında başlamaktadır. 

Ergenlik Döneminde Neler Yaşanır?

Fiziksel Değişiklikler: Hormonal değişiklikler sonucu cinsiyet karakteristiklerinin belirginleşmesi, boy ve kilo artışı, cildin kalınlaşması, ses kısıklığı.

Duygusal Değişiklikler: Kendi kimliklerini keşfetme, kendilerine olan güvenin artması veya azalması, duygusal yoğunluk, düşüncelerin değişmesi ve zaman zaman duygusal aşırılık.

Sosyal Değişiklikler: Sosyal çevre değişimi, arkadaş çevresindeki değişiklikler, cinsiyet rolü ve gruplardaki yerinin belirlenmesi, aile ile olan ilişkilerdeki değişiklikler.

Zihinsel Değişiklikler: Düşünce tarzlarının değişmesi, daha fazla mantıklı düşünce ve analitik zekanın gelişmesi.

Ergenlik dönemi zorlu bir dönemdir. Aile ve arkadaş desteği bu süreçte gençlerin kendilerini keşfetmelerine ve yetişkinliğe geçmelerine destek olabilmektedir.