Sitede Ara

Endoskopik Omurga Cerrahisi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Endoskopik Omurga Cerrahisi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Endoskopik omurga cerrahisi, bel, boyun, sırt ya da bacak ağrılarına sebep olan fıtıklar, omurga bölgesinde bulunan disklerdeki şişkinlikler ve yırtıklar, omurga kanal darlığı gibi omurilik sinirlerini sıkıştıran ya da sinir tahribine neden olan hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.  

Endoskopik Omurga Cerrahisi Nedir?  

Endoskopik omurga cerrahisi, omurga kısmında yer alan fıtık, darlık, yapışıklık gibi sorunların görüntülenmesi, çıkarılması veya sinirlerin rahatlatılması için kullanılan bir cerrahi tekniktir. Endoskopik omurga cerrahisi, hastalara daha hızlı bir iyileşme süreci sağlamak ve geleneksel omurga cerrahisinden kaynaklanan sorunları önlemek için geliştirilmiştir.  

Endoskop Nedir?  

Endoskop, cerrahların vücudumuzdaki eklem ve bazı boşlukları daha iyi görmesini ve gerekli tedavinin yapılmasını sağlayan cihaz demektir. İnce bir tüp içine konulan mercekler yardımı ile vücut içindeki yapıların büyük kesilere gerek kalmadan görüntülenmesine olanak sağlar..  

Endoskopik Omurga Cerrahisinin Minimal İnvaziv Omurga Cerrahisinden Farkı Nedir?  

Endoskopik omurga cerrahisinin minimal invaziv omurga cerrahisinden en önemli farkı kesi boyutudur. Minimal invaziv omurga cerrahisi açık cerrahiden daha küçük bir kesi gerektirmektedir. ancak yine de sorunun olduğu yere ulaşmak için kas ve bağların sıyrılması gerekmektedir. Buna karşın endoskopik omurga cerrahisinde 1 cm’lik  küçük kesiler uygulanmaktadır. Herhangi bir kas yada bağ sıyrılmamakta sorunlu bölgeye sadece 1 veya 2 delikten ulaşılmaktadır. Böylelikle hem cerrahi işlem süresi kısalmakta hem de hastaların iyileşme süreci hızlanmaktadır.  

Kaç Çeşit Endoskopik Yöntem vardır?  

Günümüzde 2 tip endoskopik yöntem mevcuttur. Birincisi tek girişli (uniportal) yöntem olup bu yöntemde tek bir endoskopik kanül kullanılıp hem görüntüleme hem de cerrahi işlem aynı kanülden yapılmaktadır. İkincisi UBE (Unilateral Biportal Endoskopi) yöntemi olup bu yöntemde iki giriş deliği vardır. Bir girişten endoskop yani kamera gönderilirken, ikinci girişten cerrahi aletler gönderilip cerrahi işlem bu aletlerle yapılır. UBE yönteminde daha geniş bir görüş alanı mevcut olup özellikle kanal darlıklarında daha etkili kullanılmaktadır.  

Bilgi ve Randevu Almak İçin Formu Doldurun

Endoskopik Omurga Cerrahisi Hangi Durumlarda Yapılır?

●  Bel fıtığı

●  Boyun darlık ve fıtıkları

●  Omurga travması, kırıkları

●  Omurganın bazı deformiteleri

●  Bazı Omurga tümörleri ve lezyonları 

●  Omurga kanal darlığı

●  Bel kayması

●  Açık cerrahi sonrası tekrarlayan fıtıklar.  

Endoskopik Omurga Ameliyatı Nasıl Yapılır?  

Endoskopik omurga cerrahisi, endoskop yardımıyla uygulanmaktadır. Yüksek çözünürlüklü kamera lensi ve ışık kaynağı ile donatılan endoskop, yaklaşık olarak 7 mm’lik bir tüptür.  Endoskopik omurga cerrahi işlemi sırasında kameradan alınan görüntüler, cerrahın daha net görmesini sağlamak amacıyla büyütülüp monitöre yansıtılmaktadır. Görüntüler yansıtıldıktan sonra problemli olan fıtıklaşmış disklerin ya da kalınlaşmış bağların çeşitli aletler ile çıkarılması sağlanmaktadır. Cerrahi işlem tamamlandıktan sonra uygulama sırasında kullanılan aletler çıkarılarak kesi dikişlerle kapatılmaktadır.  

Endoskopik Omurga Cerrahisinin Avantajları Nelerdir? 

●  Açık cerrahiye göre daha iyi bir cerrahi alan görüşü

●  Düşük enfeksiyon riski

●  Daha küçük kesiler

●  Ameliyat sırasında kan kaybında azalma

●  Az veya sıfır kas hasarı

●  Daha hızlı iyileşme süreci

●  Ameliyat sonrası ağrı daha az olmaktadır.  

Endoskopik Omurga Cerrahisinin İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Endoskopik omurga cerrahisi diğer cerrahi işlemlerin iyileşme süreçlerine göre daha kısadır. Hastanın genel sağlık durumuna göre değişmekle birlikte hastalar aynı gün yürütülüp birkaç gün veya hafta içinde de günlük yaşantılarına dönebilmektedirler.

Endoskopik Omurga Cerrahisi Hangi Hastalıklarda Yapılır?

Bel Fıtığı 

Bel fıtığı, bel bölgesindeki omurlar arasındaki disk yapısının bozukluğu olarak bilinmektedir. Genellikle bel bölgesinin alt bölümünde bel fıtığı oluşmaktadır. En sık L4-L5 ve  L5-S1 seviyesinin etkilendiği görülmektedir. Bel fıtığının en yaygın belirtileri belden bacaklara doğru yansıyan ağrı, ayak ve bacaklarda uyuşma ve güçsüzlüktür. Bel fıtığı nedenleri arasında genetik faktörler, ağır kaldırma, aşırı kilo, düzensiz egzersiz, ileri yaş gibi faktörler yer almaktadır.

Bel fıtığının tedavisi, hastalığın sebebine ve şiddetine göre değişebilmektedir. Öncelikle ilaç tedavisi, fizik tedavi veya belden enjeksiyonlar uygulanır. Eğer bel fıtığı ciddi bir durumda ise cerrahi tedavi gerekebilmektedir. Cerrahi tedavi, sinire baskı yapan disk materyalinin çıkarılması ve gerekirse disk aralığına bir implant yerleştirme ve vidalama gibi yöntemleri içermektedir.

Spinal Kanal Darlığı

Omurilik siniri veya sinir köklerinin geçtiği kanalların daralması sonucu oluşmaktadır. Daralma sonucunda, spinal kord (omurilik) ya da sinirlerin rutin işlevleri etkilenebilmektedir. Spinal kanal darlığının belirtileri arasında ağrı, hareket kısıtlılığı, uyuşma ve güçsüzlük yer almaktadır.

Belde Kanal Darlığı

Belde kanal darlığı, çeşitli sebepler sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Genellikle neden olan hastalıklar arasında; yaşlanma ile birlikte gelişen kireçlenme, bel fıtığı, beldeki bağların büyümesi. bel kayması gibi omurga hastalıkları bulunmaktadır. Ayrıca, doğuştan gelen anomaliler ya da sonradan oluşan travmalar de sebep olabilmektedir. Bel kanal darlığının tedavisi hastalığın sebebi ve hastanın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Bel kanal darlığının tedavi seçenekleri arasında ilaç, fizik tedavi, enjeksiyonlar ve cerrahi tedavi bulunmaktadır. 

Hastalığın belirtileri olan bacaklara vuran ağrı ve güçsüzlük vb. şikayetleri olan kişilere uzman bir doktor tarafından  öncelikle fizik tedavi ya da ilaç kullanımı önerilmektedir. Fakat bu tedavi seçeneklerinin yetersiz geldiği durumlarda ise cerrahi tedavi gerekmektedir. Klasik açık cerrahide büyük kesiler ve kemik çıkarma işlemini takiben vida ve implantlarla omurgayı sabitleme işlemi yapılırken  son zamanlarda bel kanal darlığının cerrahi tedavisinde endoskopik  yöntemlerin kullanım sıklığı artmaktadır. 

Bel Kayması 

Bel bölgesinde meydana gelen disk ve kemiklerin yer değiştirmesi sonucuyla gelişen durumdur. Bel bölgesinde oluşan ağrı ve güçsüzlük gibi belirtilerle kendini gösterir. Bel kayması omurgada öne yada arkaya doğru eğrilik oluşmasına sebep olabilmektedir. Doğuştan nedenler, travma, enfeksiyon ve tümör gibi sebeplere bağlı olarak da bel kayması oluşabilmektedir. Bazı durumlarda ise bel kaymasına bağlı olarak kişi de duruş bozukluğu ortaya çıkmaktadır. 

Bel kaymasının tedavisinde öncelikle fizik tedavi kullanılmaktadır. Fakat fizik tedavinin yetersiz kaldığı ve sinirlere baskının olduğu durumlarda cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Günümüzde  bel kayması tedavisinde de endoskopik cerrahi seçeneği oldukça başarılı bir yöntemdir.

Boyun Fıtığı 

Boyun fıtığı, boyun bölgesinde kasların ve eklemlerin aşırı gerilmesi, çekilmesi veya sıkışması sonucu ortaya çıkmaktadır. Fıtık genellikle boynun alt kısmında oluşmaktadır. C5-C6 ya da C6-C7 disk aralığı sıklıkla etkilenen bölgelerdir. Boyun fıtığının tedavisi, hastanın durumuna bağlı olmakla birlikte, hafif durumlarda ilaç ve fizik tedavi önerilmektedir. Fakat bu tedavi seçeneklerinin yetersiz geldiği durumlarda ise cerrahi tedavi seçeneği uygulanmaktadır. Ciltte küçük bir kesi ve devamında endoskopla omurilikteki siniri sıkıştıran kıkırdağın çıkarılması ve yerine implant konulması işlemi yapılmaktadır.

Spinal Travma

Spinal travma, omurgadaki kemikler, diskler, kaslar, ligamentler veya sinirlerin zarar görmesine neden olan durumdur. Spinal travma en sık trafik kazaları, düşme, çarpma, darbe, spor yaralanmaları  gibi nedenlerle oluşabilmektedir. Spinal travma genellikle bel ağrısı, güçsüzlük, hareket kısıtlılığı, uyuşma veya hissizlik gibi belirtilere neden olabilmektedir. Spinal travma, seviyesine göre çeşitli derecelerde şiddetli olabilmektedir. Örneğin, hafif bir travma genellikle ağrı ve hareket kısıtlılığı ile sınırlı kalırken, ciddi bir travma, sinir hassasiyeti veya felç gibi daha ciddi sonuçlara neden olabilmektedir.

Spinal travma tedavisinde amaç, zarar gören dokuya mümkün olan en hızlı ve en iyi şekilde onarıp iyileşme sağlamaktır. Cerrahide asıl amaç yapısı bozulmuş omurgayı vida ve implantlarla sabitlemek ve sinir basısına neden olan yapıları uzaklaştırıp siniri rahatlatmaktır. Böyle  bir durumda endoskopik cerrahi seçeneği oldukça etkili ve başarılı bir çözüm olabilmektedir.