ONLİNE İŞLEMLER
Endodonti; diş, diş kökleri ve çevre dokulardaki hastalıkları teşhis edip bu hastalıkların nedenini, önlenmesini ve tedavisini konu edinen diş hekimliğinin anabilim dallarından biridir.
Kök kanal tedavisi, dişin mine ve dentin tabakalarının altında bulunan pulpa olarak adlandırılan, dişin canlılığını sağlayan damar ve sinir topluluğunun zarar gördüğü veya yaralandığı, kendini yeniden tamir edemez duruma geldiği, canlılığını kaybettiği (nekroz) durumlarda uygulanır. Diş ağrısının, diş apselerinin, şiddetli sıcak-soğuk hassasiyetinin, renklenmiş dişlerin ve travma sonucu zarar gören dişlerin tedavisi endodontik tedavi kapsamına girer. Kök kanal tedavisi iltihaplı veya ölü diş pulpasının kök kanallarından çıkartılması, steril edilip temizlenmesi ve bu boşluğun sağlığa zararlı olmayan inert bir maddeyle tam olarak doldurulması işlemidir. Derin çürükler sonucu pulpa (damar sinir paketi) kendini iyileştiremez ve enfeksiyon kök ucuna kadar ulaşabilir. Böyle bir dişe kanal tedavisi uygulanmazsa ileri dönemde dişin kök ucunda oluşan iltihap çene kemiğine zarar verebilir. Bunun sonucunda cerrahi müdahale veya dişin çekilmesi gerekebilir. Özetle endodontik tedavide amaç; sağlığı bozulan bir dişin tedavi edilerek ağızda estetik ve fonksiyonel bir şekilde tutulmasını sağlamaktır. Hastalar çoğu zaman şiddetli ağrı şikayeti ile diş doktorlarına başvururlar. Kullanılan lokal anestezikler ve modern anestezi teknikleri sayesinde hastaların endodontik tedavileri (kök kanal tedavileri) ağrısız ve son derece konforlu bir şekilde sonlandırılır.
Kanal tedavisi seansları ve süreleri; teknolojik görüntüleme yöntemlerinin gelişmesi, rotary (döner alet) sistemlerin kullanılması, malzemeler, ultrasonik ve kök kanallarının dolumu sırasında kullanılan cihazlar sayesinde bazı özel vakalar dışında tek seansta bitirilebilmektedir. Yapılan işlemin süresi ortalama 40-45 dakikadır. Ciddi kemik enfeksiyonu, inatçı iltihap ve apse olmayan durumların çoğunda kanal tedavisi tek seansta yapılmaktadır. Ayrıca hastanın genel sağlığı ve sistemik durumu da tedavinin seansları üzerinde etkili olabilmektedir. Geçmeyen enfeksiyonlar ve kök kanallarının temizliğini tam olarak sağlayamadığımız durumlarda kök kanal tedavilerini iki seansta tamamlamaktayız.
Kanal tedavisini takiben, dişte birkaç gün hassasiyet veya çiğneme esnasında ağrı görülebilir. Bu kanal tedavisi sonrası oluşan normal bir durumdur. Travma veya kanal tedavisinin bir sonucu olarak dişler kahverengi, pembe veya gri renk alabilirler. Renk bozukluğunun nedeni travma ise dişe önce kanal tedavisi yapılır ve ardından beyazlatma işlemi uygulanır. Renk değişikliği kanal tedavisinden sonra ortaya çıkmış ise diş röntgen çekilerek incelenir. Eğer kanal tedavisinde sorun yoksa beyazlatma yapılır. Aksi bir durumda öncelikle kanal tedavisi yenilenir ve ardından beyazlatma işlemine başlanır.
Endodonti uzmanı tarafından doğru yöntemle uygulanan kanal tedavilerinde başarı oranı %98’e varmaktadır. Kanal tedavisi ülkemizde ve dünyada bütün diş hekimleri tarafından uygulanabilen bir yöntemdir. Bu konuda lisansüstü eğitim yapmış kişilere Endodontist denir. Serbest diş hekimleri Endodontistlerle işbirliği içinde çalışırlar ve gerekli gördüklerinde yardım isteyerek hastalarının en iyi şekilde tedavi edilmelerini sağlarlar.