Sitede Ara

Endodonti (Kanal Tedavisi) Nedir? Nasıl Uygulanır?

Endodonti (Kanal Tedavisi) Nedir? Nasıl Uygulanır?

Endodonti (kanal tedavisi); diş, diş kökleri ve çevre dokularındaki hastalıkları teşhis edip bu hastalıkların nedenini, önlenmesini ve tedavisini konu edinen diş hekimliğinin anabilim dallarından biridir. 

Endodontik Tedavi Nedir?

Diş ağrısının, diş apselerinin, şiddetli sıcak-soğuk hassasiyetinin, renklenmiş dişlerin ve travma sonucu zarar gören dişlerin tedavisi endodontik tedavi kapsamına girmektedir.

Endodontik Tedavinin Amacı Nedir?

Endodontik tedavi (kök kanal tedavisi) de amaç sağlığı bozulan bir dişin tedavi edilerek tekrar ağızda estetik ve fonksiyonel bir şekilde tutulmasını sağlamaktır. 

Kök Kanal Tedavisi Nedir?

Kök kanal tedavisi iltihaplı veya ölü diş pulpasının kök kanallarından çıkarılması, steril edilip temizlenmesi ve bu boşluğun sağlığa zararlı olmayan inert bir maddeyle tam olarak doldurulması işlemidir. 

Bilgi ve Randevu Almak İçin Formu Doldurun

Endodonti (Kök Kanal Tedavisi) Hangi Durumlarda Uygulanır?

Kök kanal tedavisi, dişin mine ve dentin tabakalarının altında bulunan pulpa olarak adlandırılan, dişin canlılığını sağlayan damar ve sinir topluluğunun zarar gördüğü veya yaralandığı kendini yeniden tamir edemez duruma geldiği, canlılığını kaybettiği (nekroz) durumlarında uygulanmaktadır.

Derin çürükler sonucu pulpa (damar sinir paketi) kendini iyileştiremez ve enfeksiyon kök ucuna kadar ulaşabilmektedir. Böyle bir dişe kanal tedavisi uygulanmazsa ileri dönemde dişin kök ucunda iltihap oluşumuna sebep olmakta ve çene kemiğine zarar verebilmektedir. Cerrahi müdahale veya dişin çekilmesi gerekebilmektedir. 

Endodonti (Kanal Tedavisi) Zor Bir Tedavi midir?

Kanal tedavisi gelişen teknoloji ile birlikte artık oldukça kolay bir işlemdir. Gelişen teknoloji ve cihazlarla oldukça başarılı bir şekilde yapılabilmektedir.

Endodonti (Kanal Tedavisi) Nasıl Yapılır?

Endodonti uzmanı, öncelikle problemli dişi değerlendirmek ve dişin köklerinin şeklini ve enfeksiyonun yayılmasını görmek için muayene ve röntgen önermektedir. Tedavi sırasında ise acı veya ağrı hissetmemek için diş ve çevresine lokal anestezi yapılmaktadır.

Enfekte olmuş pulpa dokusu çıkarılmakta ve daha sonra kanal içindeki kalan doku, bakteri ve kiri temizlemek için genişletilip şekillendirmektedir. Kanallar dezenfektan solüsyonlarla durulanarak olası bakteri ve kalıntılardan arındırılmaktadır. Kanalın doldurulmasından sonra, geçici veya kalıcı dolgu malzemesiyle kapatılmaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Endodonti (Kanal Tedavisi) Ağrılı Bir İşlem midir?

Kanal tedavisi sırasında yapılacak olan anestezi diş ve çevre dokuları etkin bir şekilde uyuşturduğu için korktuğunuzun aksine tedavi sırasında herhangi bir ağrı hissedilmemektedir.

Kanal Tedavisi Süresince Saatlerce Diş Hekimi Koltuğunda Oturmak Gerekir mi?

Kanal tedavisi işlemi son derece modern aletler ve cihazlar sayesinde en fazla bir saat sürmektedir.

Kanal Tedavisi Kaç Seansta Tamamlanır?

Kanal tedavisi işlemi dişinizde aşırı derecede enfeksiyon olmadığı sürece çoğunlukla tek seferde tamamlanabilmektedir. Ancak diş hekiminizin gerek gördüğü durumlarda maksimum iki seansta da tamamlanabilmektedir.

Kanal Tedavisi Yapılan Dişin Ömrü Kısalır mı?

İyi yapılan bir kanal tedavisi ve üst restorasyon sayesinde dişin ömrü kısalmamaktadır. Kanal tedavisi dişi uzun yıllar boyunca ağızda tutabilmek için yapılan bir tedavidir.

Ağrı Yapan Her Dişe Mutlaka Kanal Tedavisi Yapılır mı?

Ağrıyan her dişe kanal tedavisi yapılmamaktadır. Hastaların tedavi süreci planlanırken detaylı bir muayene ve radyografik incelemeden sonra buna karar verilmektedir.

Basit bir çürük, ya da diş eti problemi bile ağrı hissedilmesine neden olabilmektedir. Bu nedenden dolayı dişlerde herhangi bir ağrı hissedilirse diş hekimine başvurmak önemlidir. 

Yani sadece dolguyla tedavi edilebilecek bir çürük ilerleyerek iltihaplanmaya neden olabilmektedir. Bu durumda kanal tedavisi yaptırmak zorunlu hale gelebilmektedir.

Kanal Tedavisinden Sonra Ağrı Olur mu?

Kanal tedavisinden sonra birkaç gün süreyle çiğneme sırasında baskı ile hafif bir ağrı olması oldukça normaldir. Asla aşırı ve şiddetli ağrı olmaz. Eğer şiddetli bir ağrınız olursa normal gitmeyen bir şeylerin olduğu düşünülerek endodonti uzmanına tekrardan başvurulması gerekmektedir.

Kanal Tedavisi Öncesi ve Sonrasında Antibiyotik Kullanmak Gerekir mi?

Kanal tedavisinden önce hastanın genel bir sağlık problemi, sistemik bir hastalığı yoksa antibiyotik kullanmaya gerek yoktur. Ancak kalp kapak problemi rahatsızlığı olan hastalara, organ nakli gibi nedenlere bağlı olarak bağışıklık sistemi yetersizliği ilaçları kullanan hastalara, ortopedik nedenlerle kalça ve diz protezi yapılmış hastalara tedaviden önce koruma amaçlı antibiyotik verilebilmektedir. Bu karar uzman hekimler tarafından verilmektedir. Kanal tedavisinden sonra ise hastalara antibiyotik reçete edilmemektedir.

Kanal Tedavisi Uygulanan Diş İltihaplanır ve Ağrı Yapar mı?

İyi yapılmış bir kanal tedavisinin başarı oranı, yapılan bilimsel çalışmaları da incelersek, yüzde 90-95 olarak gösterilmektedir. İyi yapılmış bir kanal tedavisinden sonra iltihap ya da ağrı gelişmemektedir.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Ağrır ve Sorun Çıkarırsa Dişin Çekilmesi Gerekir mi?

Kanal tedavisi tekrarlanabilen bir işlemdir. “Retreatment” denilen kanal tedavisi yenileme işlemi sıklıkla uygulanabilmektedir. Tedavinin başarısız olduğu durumlarda, kanal dolgusu boşaltılıyor, kök kanalları tekrar şekillendirilip dezenfekte ettikten sonra tekrar doldurulmaktadır. Başarısız yapılmış bir kanal tedavisi sonrası dişin çekilmesi gerekmemektedir. 

Kanal Tedavisi Kaç Dakika Sürer?

Genellikle 40-45 dakika bir sürede tek seansta tamamlanan bir işlemdir. Ciddi kemik enfeksiyonu, inatçı iltihap ve apse olmayan durumların çoğunda kanal tedavisi tek seansta yapılmaktadır. 

Ağız ve Diş Sağlığını Korumak İçin Neler Yapılmalıdır?

Dişlerin günde iki defa doğru bir şekilde fırçalanması diş sağlığı açısından çok önemlidir. Ayrıca marketlerde satılan doğal olmayan gıdaların tüketimine dikkat etmek de çürükleri önlemeye yardımcıdır. Çünkü diş çürüklerinin oluşmasındaki en büyük etkenlerden biri de doğal olmayan gıdalardır. 

Tüm bunların yanı sıra düzenli kontrollerin yaptırılmasına da özen gösterilmesi gerekmektedir. Bu sayede henüz başlangıç evresinde olan çürük tespit edilerek dişte oluşabilecek hasarlar da önlenebilmektedir.

30 Ekim 2023