ONLİNE İŞLEMLER
İmplant, vücut içerisinde canlı dokulara yerleştirilen cansız, doku dostu maddeleri ifade eder. Dental implant, eksik olan dişlerin fonksiyon, fonasyon ve estetiğini sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve genellikle titanyum esaslı vida veya kök şeklindeki yapılardır. Dental implantlar, titanyum esaslı olmakla beraber zirkonyum vb. gibi doku dostu diğer materyallerle de desteklenmektedir. Dental implantlar bir çok ülkenin bir çok markası tarafından geniş yelpazede üretilmektedir ve hangi implantı tercih edeceğiniz sağlığınız açısından oldukça önemlidir. İyi bir implant tercihi yapmanız tedavinin başarı şansı açısından oldukça etkilidir. Hastanemizde dünyaca çapında en çok kullanılan ve başarı şansı en yüksek olan implantlar kullanılmaktadır. Dental implantlar kemik dokusu ve dişetinde yabancı cisim reaksiyonu oluşturmayan dokuyla uyumlu materyallerdir ve diş kökü görevi görmektedirler. Allerjik reaksiyon meydana getirmezler. Günümüzde sistemik hastalıkları bulunan hastalarda gerekli önlemler alınarak ve kontroller yapılarak, sağlıklı bireylerin ise hemen hepsinde güvenle uygulanabilen bir tedavi şeklidir. Geleneksel kaplama, köprü ve damak protezlerine göre çok daha güvenli, fonksiyonel, hayat kalitesini arttıran, kullanımı kolay ve rahat olan implant, günümüz teknolojisinin önde gelen tedavi şekillerindendir. Tek diş eksikliği bulunan hastalardan, tam dişsiz hasta gruplarına kadar kapsamlı ve geniş kullanım alanına sahiptir. Kemik yapısı dental implant yapılması için uygun olmayan hasta gruplarında bile basit cerrahi müdahalelerden ileri cerrahi yöntemlere kadar bir çok yöntemle kemik yatağı hazırlanabilmekte ve aynı seans ya da sonrasında güvenle implant uygulanabilmektedir. Ek cerrahi işlem uygun olmayan hastalarda ise zigoma implant ve all on four seçenekleri mevcut olup implant işlemi yapımı yine de mümkündür. Bu da hastaların sabit, kendi dişlerine en yakın bulabilecekleri, rahat kullanım olanağı sağlayan tedavi beklentilerini karşılayabilmemizi sağlamaktadır.
KEMİK KAYBINI ÖNLER
Diş implantları, kemik kaybını önler. Normalde dişiniz çekildiğinde çekilen bölgedeki kemik dokularında erime ve kayıplar görülür. Bu istemediğimiz fizyolojik bir erimedir. Bu istenmeyen durumu engellemek için diş çekimini takiben hemen bir implant tedavisi uygulanabilmesi mümkündür. Diş çekildikten hemen sonra o bölgeye implant uygulanırsa kemik kaybı oluşmaz. Böylece o bölgede kemik kaybı olmadığı için dişeti çekilmesi de görülmez ve estetik olarak çok daha mükemmel sonuçlar oluşur. Çekim bölgesindeki kemiğin miktarını korumak için implanttan başka seçenek yoktur ve uzun vadede hem sağlığınızı hem de hayat boyu tekrarlanmayı gerektiren kron, köprü, damak protezlerinin maddi götürülerinin minimale indirilmesiyle ekonominizi korur. Hareketli protez kullanan hasta gruplarında ise; çiğneme işlevi tam olarak yerine getirilemediğinden hastaların zamanla mide problemlerine maruz kaldıkları görülür, aynı zamanda bu protezleri kullanan hastalarımızda protez altına devamlı besin girmesi, protezin sürekli ağızdan çıkıyor olması, konuşurken ağızdan fırlaması, rahat yemek yiyememe gibi nedenlerden devamlı olarak şikayet halindedirler. Bunun yanında, hareketli protez kullanımı sonucu çene kemikleri zamanla hacimsel olarak azalmakta rezorpsiyon dediğimiz kemik erimesi gelişmektedir. Dental implantlar bu kemik kaybının önüne geçer. Alt, üst çene bölümlü protez ve alt-üst çene hareketli tam damak protezleri kullanamayan veya kullanmak istemeyen hastalar için daha konforlu sabit protez seçeneği sunmaktadır.
DİĞER DİŞLERİ KORUR
Dental implantın en büyük avantajlarından biri de komşu dişlerde hiçbir işlem yapılmamasıdır. Köprü protezlerinde yandaki dişler kesilip, küçültülmekte bu da bu dişlerin zayıflamasına ve ömürlerinin kısalmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda bu dişlerin zamanla yana doğru eğrildiği görülür ve buda estetik açıdan hoş olmayan bir görüntüye sebep olur. İmplant tedavisinde ise; implant kendinden bağımsız tek başına bir diş görevi görür ve yandaki dişlere herhangi bir zarar vermez, diğer dişlerinizi korur ve onları kesilmek zorunda bırakmadığı için ömürlerini dolaylı olarak uzatmış olur. İmplant tedavisi nasıl yapılır der iseniz; öncelikli olarak dişetine bir kesi yapılmasını takiben kemik içerisinde bir implant boşluğu hazırlanır. Sonrasında hazırlanan kemik boşluğunun içine implant yerleştirilir ve implant ile kemiğin bütünleşebilmesi, kayanaşabilmesi için ortalama 3 ay beklenilir. Bu işlemleri takiben, implantın kemik ile kaynaşması ve kök görevi görebilecek sabitliğe gelmesiyle implant üstü protezleri yapılır. Operasyon sırasında gereken stabilite sağlanması halinde implant operasyonunu takiben aynı seansda sabit geçici diş yapılabilir. Böylece dişsiz gelen hasta hastanemizden dişli bir şekilde ayrılabilir.
YRD. DOÇ. DR. TUBA DEVELİ