Sitede Ara

Diyabet Hastalarında Ortaya Çıkabilecek Ağız ve Diş Sorunları Nelerdir?

Diyabetlilerde Ortaya Çıkabilecek Ağız ve Diş Sorunları Nelerdir? Çözümü ve Önlenmesi Nasıl Olmalıdır? 

Günlük diş bakımı ve periyodik diş muayeneleri genel vücut sağlığını korumanın ayrılmaz bir ögesidir. Ağız ve dişlerle ilgili belirtiler şeker hastalığını işaret edebilir. Her yıl ciddi sayıda yeni şeker hastalığı diş hekimleri tarafından tanınmaktadır. Kontrolsüz diyabet, kalp, böbrek ve göz gibi organların yanı sıra ağız-diş sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Diyabetlilerde görülebilen ağız ve diş sorunları şunlardır: 

  • Ağız Kuruluğu
  • Ağız içinde mantar enfeksiyonları, pamukçuk
  • Dişeti hastalıkları 
  • Diş çürükleri

1- Ağız kuruluğu, diyabetli hastalarda tükrük salgısının koyulaşması ve miktarının azalması nedeni ile tükürüğün dişleri yıkayıcı, çiğnemeyi kolaylaştırıcı etkisinin kaybolmasıdır. Tükürük azlığı gıdaların diş yüzeyine yapışıp plak gelişmesine ve daha sonra da diş taşlarının oluşmasına yol açabilir. Ağız kuruluğu hastanın ağrı hissetmesine, yaraların iyileşmesinin gecikmesine ve iltihaplanmanın artmasına ve bunların sonucunda diş kayıplarına kadar gidebilir. Ağız kuruluğunun önüne geçilemiyor ise sık sık ağız çalkalanmalı veya diş hekiminin tavsiye edeceği yapay tükürük preparatları kullanılabilir.

2- Diyabetli hastalar tükürüklerindeki yüksek şeker nedeniyle ağızda mantar enfeksiyonlarına açıktır. Bu sorun, dudakların birleşim yerinde çatlak ve kızarıklıklar halinde kendini belli eder.  Sigara kullanımı ve protezlerin gece ağızdan çıkarılmaması mantar gelişimini hızlandırabilir. Ağızda mantar enfeksiyonunun tedavisinde ilaçlardan faydalanılır. Protezlerin temizliğine dikkat edilmeli ve geceleri de mutlaka çıkarılmalıdır. Sigara kullanılmamalıdır

3- Yüksek kan şekeri seviyesi kan damarlarında kalınlaşmaya ve tıkanmaya neden olduğundan kanın oksijen taşıma kapasitesi azaldığı için dokuların beslenmesi olumsuz yönde etkilenir. Bu durum dişetlerinin dişlerden ayrılmasına ve çekilmesine neden olur. Zaman içinde diş ile dişeti arasında oluşan küçük cepler yeni bakteri odaklarının gelişmesini sağlar ve olay diş kayıplarına kadar ilerler.  Bu süreç yaşanırken hasta ağrı ve dişlerde sallanmanın yanı sıra, dişetlerinde kanama ve ağızda kötü koku  hisseder. Bu olaylara sıklıkla eşlik edebilen ağız içi iltihapları şeker kontrolünü de güçleştirir ve olay bir kısır döngü halini alır. İlerlemiş bir dişeti iltihabı ancak cerrahi müdahale ile iyileşebilir.

4- Kan şekeri kontrolsüz seyreden şeker hastalarında tükürükteki yüksek şeker seviyesi bakterileri davet eder ve kolaylıkla çürükler ortaya çıkar.

Diyabet Hastalarına Ağız ve Diş Sağlığı Konusunda Öneriler

Dişeti hastalıkları önlenmesi için her şeyden önce iyi bir şeker kontrolünün sağlanması ve düzenli ağız bakımı gereklidir.

  • Dişler günde en az 2 defa, 2 dakika fırçalanmalı. Şeker hastalarında ara öğünlerin de bulunması nedeniyle fırçalama sayısının artışı gerekebilir. Yumuşak fırça kullanılmalı. Dilin üzeri de fırçalanmalıdır.
  • Diş aralarındaki bakterileri uzaklaştırmak için günde en az bir defa diş ipi kullanılmalıdır. İşlem sonrası ağız su ile çalkalanmalı, diş ipi, dişler arasına yerleştirilirken dişetine fazla bastırılmamalıdır.
  • Yaygın çürük ve dişeti sorunları olan durumlarda diş hekimine müracaat edilmelidir.
  • Ağız sağlığını korumak için diş fırçalamak ve diş ipi kullanmanın yanı sıra her altı ayda bir mutlaka diş hekimi kontrolünden geçilmek gereklidir.

Diyabet Diş ve Diş Eti Tedavilerine Bir Engel Oluşturur Mu? 

  • Diyabetin kendisi ve insülin kullanımı, ağız içi müdahaleler için kesinlikle bir engel ya da tehlike oluşturmaz. Diyabetliler eğer gerekiyorsa antibiyotik tedavisini de rahatlıkla alabilirler.
  • Kötü kontrollü diyabetlilerde ciddi diş müdahalelerinden önce sağlık kontrolü yapılması gereklidir. Kanama ve enfeksiyon nedeniyle kan şekeri yüksek ise diş çekimi ve dişeti müdahaleleri eğer mümkünse tedavi şeker kontrolü sağlandıktan sonra yapılmalıdır.

 Diyabetli Hangi Durumda Diş Hekimine Başvurmalı?

  •  Fırçalama veya yemek esnasında ortaya çıkan dişeti kanamaları
  • Dişetinde kızarıklık, ağrı, hassasiyet, şişlik  
  • Dişetlerinde çekilmeler
  • Diş taşları
  • Dişlerde hassasiyet
  •  Dişlerde pozisyon değişiklikleri ve sallanmalar  
  • Ağızda kötü koku ve tat
  •  Diş çürükleri 

Diyabetli hastalarda; Kontrollü beslenme, düzenli ilaç kullanımı, ihmal edilmeyen ağız temizliği ve  Diş hekimi kontrolleriyle ağız sağlığını korumak ve kendi dişleri ile yaşamak daha kolay ve keyifli olacaktır.