Sitede Ara

Diş İmplant Tedavisi Nedir?

Eksik dişler estetik açıdan hastaları mutsuz etmenin yanı sıra fonksiyonel bir çiğneme yapılmasına engel olduğu için sağlığı da olumsuz etkilemektedir. Dental implantlar, diş köklerini taklit eden, titanyum materyalden üretilen ve çene kemiği içerisine yerleştirilen parçalardır. Bu parçaların üzerine yerleşecek olan protetik üst yapı sayesinde, doğal diş gibi bir görünüm ve işlev görürler. 

İmplant tedavisinde uygulanacak doğru cerrahi ve protetik uygulamaların yanı sıra, hastaların da düzenli ve uygun ağız bakımını göstermeleri sayesinde dental implantlar hastaların diş eksikliklerine “ömürlük” bir çözüm sağlamaktadır.
 
Sistemik olarak sağlıklı ve büyüme gelişim çağını tamamlamış ve diş eksikliği olan tüm bireyler dental implant tedavisi için birer adaydır. Özellikle diyabet yani şeker hastalığı olanlarda dental implant tedavisi uygulanamayacağı yönünde yanlış bir genel kanı vardır. Diyabet tanısı olan bireylerde, bu durum kontrollü olduğu sürece dental implant yapılmasına engel bir durum yoktur. 

Dental implant tedavisi ağız, diş ve çene cerrahisi ve protetik diş tedavisi bölümlerinin ortak planlaması ve çalışması ile yürütülen bir süreçtir. Tüm veriler, hasta beklentisi de göz önünde tutularak değerlendirilir ve hastanın nihai tedavi planı oluşturulur. Lokal anestezi ile de uygulanabilen cerrahi bir işlem sonrasında kemik içine dental implantlar yerleştirilir. 

Diş çekimi planlanan hastalarda, uygun koşullar sağlandığında diş çekimi ile eş zamanlı olarak da dental implantın yerleştirilmesi mümkün olmaktadır. Cerrahi prosedürü takiben, iyileşme sürecinde, doku iyileşmesine ve hekimin hasta bazlı vereceği karara göre geçici bir protetik çözüm önerilebilir. 

Hastanın ağız ve diş genel bakımını aksatmaması ve genel sağlığını koruması ile implantlar da ömür boyu kullanılabilmektedir.

Dr. Öğr. Üyesi Nelli Yıldırımyan
Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı
Medipol Üniversitesi Esenler Hastanesi

5 Eylül 2022