Sitede Ara

Diastema (Ayrık Diş) Tedavisi

Diastema (Ayrık Diş) Nedir?

Diastema iki diş arasındaki küçük ve dar boşlukları ifade eder. Halk dilinde ayrık diş olarak da bilinir. Diastema sadece iki diş arasında olabileceği gibi ağızdaki çok sayıda dişte de olabilir. Derecesi ve etolojisi iyi değerlendirilmelidir. Bu boşluklar bazen sadece tek bölgede (iki diş arasında) olabileceği gibi birden fazla bölgede de olabilir.

Estetik kaygılar oluşturabilen bu boşluklar aynı zamanda çiğneme ve konuşmada da birtakım problemlere sebep olabilmektedir. Bu tedavi sırasında dişler kesilmemektedir. Bu tedavi sırasında dişten herhangi bir şekilde kesim yapılmadığından boşluğa bakan dişlerde herhangi bir doku kaybı gerçekleşmez. Adeziv restoratif materyal boşluğa bakan dişlere yüzey hazırlıklarından sonra direkt olarak uygulanır.

Başarılı bir tedavi için uygun vaka seçimi önemlidir. Diastema kapamanın birden fazla yöntemi vardır. Tedavi sırasında dişlerin zarar görüp görmediği oldukça merak edilmektedir. Tedavide dişten herhangi bir şekilde kesim yapılmadığından boşluğa bakan dişlerde herhangi bir doku kaybı gerçekleşmez. Boyut analizlerinden sonra dişlere uygun renkte materyal seçilir. Elde edilen modellerle hazırlanan demo hasta ağzına uygulanır. Hasta tedavinin olası sonucu hakkında bilgi sahibi olur. Kapatılacak boşluğa göre tedavi süresi değişebilmektedir. Tedavi bittikten sonra hastaya bir hafta sonrasına kontrol randevuları verilmektedir. Mevcut dişlere uygun renkte seçilmiş restorasyonlar hiçbir şekilde renk uyumsuzluğuna neden olmamaktadır. Bu işlemle mevcut sağlam diş dokusu korunduğu için doğala en yakın görüntü elde edilmiş olacaktır. Sadece tedavinin bittiği ilk anda diş materyalden daha açık renkte gözükecektir. Bu durum dişin kurumasından kaynaklanmaktadır ve diş tekrar tükürükle ıslandığında ortadan kalkacaktır. 

Diastema Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Boşluğa sebep olan duruma göre ön dişlilerle sert şeylerin ısırılmaması, kabuklu yiyeceklerin kabuklarının kırılarak tüketilmesi gerekmektedir. Özellikle kahve gibi oldukça leke yapabilen içecekleri sık tüketmemeye özen gösterilmelidir. Tüketildiği takdirde dişlerin fırçalanması önerilmektedir. Diastema tedavisi için ağzın ideal sağlıkta olması, hastada herhangi bir diş eti probleminin bulunmuyor olması önemlidir. Eğer hastanın ağız sağlığıyla ilgili yaşadığı problemler varsa öncelikli olarak bunların tedavi ettirilmesi gerekmektedir. 

Diastema tedavisinde malzeme kadar tekniğin doğru uygulanması da çok önemlidir. Kalitesiz malzeme kullanılarak yapılan işlemler sonucunda renklenme konusunda bazı problemler yaşanabilmekte ve bu da hastayı memnun etmeyen sonuçlara neden olabilmektedir. Bazı hastalar daha beyaz materyallerin kullanılmasını isteyebilmektedir. Ancak bu işleme başlamadan önce hastaya diş beyazlatma uygulamasının yapılması gerekmektedir. Çünkü kullanılan materyal dişin doğal rengine uyumlu olmak zorundadır. 

Medipol Üniversitesi Esenler Hastanesi
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Fildişi
Diş Tedavi
22 Mart 2022