Sitede Ara

Demir Eksikliği Anemisi Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Demir eksikliği anemisi, vücutta yeterli miktarda demir bulunmaması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Demir, vücutta hemoglobin adı verilen bir proteinin yapımında ve kanda oksijen taşımasında gereklidir. Demir eksikliği anemisi, yetersiz beslenme, sık kanama, hızlı büyüme veya hamilelik gibi faktörler nedeniyle ortaya çıkabilmektedir.

Demir eksikliği anemisinin belirtileri arasında; cilt solgunluğu, vücutta güçsüzlük, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı, ellerde ve ayaklarda uyuşma, sinirlilik hali, kulakların uğuldaması, dudaklarda çatlaklar ve ağız kenarında yaralar, tırnakların çabuk kırılması, saçlarda dökülme görülebilmektedir. Demir eksikliği anemisi tanısı, kan testleri ve diğer testler ile konulabilmektedir.

Demir Eksikliği Anemisi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Demir eksikliği anemisi tedavisi, demir alımını arttırmak veya demir ekstraksiyonu yoluyla vücutta dengelenmesi için demir içeren ilaçlar veya takviyeler alınması gerekmektedir. Ayrıca, demir içeriği yüksek olan besinlerin tüketilmesi ve sık kanamaların önlenebilmesi de önemlidir. Demir eksikliği anemisi tedavi edilmezse, vücudun yeterli miktarda oksijen taşıyamaması sonucu daha ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir.

Demir eksikliği anemisi tedavisi, demir düzeylerinin vücutta dengelenmesi için yapılmaktadır. Tedavinin amacı, vücudun yeterli miktarda demir depolamasını sağlamaktır. Genellikle tedavi yöntemleri şu şekildedir;

  • Demir İçeriği Yüksek Besinlerin Tüketilmesi
  • Demir İçeren Takviyeler
  • Demir İçeren İlaçlar
  • Kan Transfüzyonu