ONLİNE İŞLEMLER
Halk arasında gözyaşı kanalı iltihabı olarak adlandırılan dakriyosistit, gözdeki gözyaşı drenaj sisteminin bir parçası olan gözyaşı keselerinin enfeksiyonunu ifade etmektedir.
Gözyaşları, gözleri nemli, temiz ve bakteri olmadan korunmasını sağlamaktadır. Üst göz kapaklarının altındaki gözyaşı bezleri, küçük açıklıklardan gözlerin önüne doğru ilerleyen gözyaşları üretmektedir. Her göz kırpıldığında, yaşlar gözlere yayılmaktadır.
Yeni gözyaşlarına yer açmak için sıvı, üst ve alt göz kapaklarının köşelerinde punkta adı verilen küçük deliklerden gözlerden dışarı akmaktadır. Daha sonra nazolakrimal keseden gözyaşı kanalına (lakrimal kanal) ve burnun arkasına akmasına yardımcı olmaktadır.
Dakriyosistit, gözyaşı kanalının iltihaplanması durumudur. Gözyaşı kanalı, gözlerden burun boşluğuna doğru uzanan bir kanaldır ve gözyaşının burun boşluğuna doğru akmasını sağlamaktadır.
Gözyaşı kanalının enfeksiyon, tıkanma veya iltihaplanma sonucu işlevini yerine getirememesi durumunda ortaya çıkmaktadır.
Gözyaşı kanalı iltihabının en yaygın belirtisi, gözyaşı kanalının tıkalı olduğu durumlarda gözlerden gelen sürekli yaşarmadır. Ayrıca göz çevresinde ağrı, kızarıklık, şişlik ve hassasiyet gibi belirtiler de görülebilir. İltihaplı durumda, akıntı da göz çevresinde kabuklanmaya neden olabilir.
Dakriyosistit, gözyaşı kanalının iltihaplanması durumunda ortaya çıkan belirtilerle kendini gösterir. En yaygın olarak görülen belirtileri şöyledir:
Gözyaşı kanalı iltihabı her yaştan kişilerde görülmekle birlikte genellikle bebeklerde ve ileri yaşlarda daha sık görülebilmektedir.
Bu hastalığın birçok farklı nedeni bulunmaktadır. Enfeksiyon, genellikle bakteriyel, gözyaşı kanalının iltihaplanmasına yol açabilmektedir. Bunun yanı sıra doğuştan gelen yapısal anormallikler, travma, gözyaşı kanalının tıkanması veya daralması gibi durumlar da gözyaşı kanalı iltihabına neden olmaktadır.
Gözyaşı kanalının iltihaplanması veya tıkanması sonucunda ortaya çıkar. Hastalığın nedenleri arasında yer alan bazı faktörler şöyledir:
Kişi de dakriyosistit belirtileri varsa, bir göz sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvurması oldukça önemlidir.
Gözyaşı kanalı iltihabı, akut dakriyosistit ve kronik dakriyosistit olmak üzere iki tür olarak sınıflandırılmaktadır.
Akut dakriyosistit ani gelişen belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Hastalarda genellikle , gözün buruna yakın iç köşesinde ağrı, kızarıklık, şişlik, hassasiyet, ateş ve gözde irin gibi semptomlar görülmektedir. Etkilenen gözde akıntı, sulanma ve bulanık görme gibi şikayetler yaşanabilmektedir.
Akut dakriyosistit, bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanmaktadır. Antibiyotik tedavisi ile genellikle enfeksiyonun birkaç gün içinde kişinin iyileşmesi sağlanmaktadır.
Kronik gözyaşı kanalı iltihabı, lakrimal kesenin uzun süreli bir enflamasyonu olarak bilinmektedir. Genellikle nazolakrimal kanalın kısmi veya tam tıkanıklığından kaynaklanmaktadır. Bu durum, gözyaşı drenajının engellenmesine ve enfeksiyon riskinin artmasına neden olabilmektedir.
Kronik gözyaşı kanalı iltihabının belirtileri, akut dakriyosistit ile benzerlik göstermektedir. Fakat etkileri daha hafif ve daha uzun sürebilmektedir. Belirtileri arasında; kızarıklık, şişlik, hassasiyet, ve gözden akıntı yer almaktadır.
Hastanın durumuna göre değişmekle birlikte genellikle cerrahi müdahale gerektirmektedir. Cerrahi müdahalenin amacı; nazolakrimal kanalın açılmasını ve gözyaşının doğru bir şekilde drenajını sağlamaktır.
Cerrahi işlem genellikle dakriyosistorinostomi olarak adlandırılmaktadır. Bu işlemde nazolakrimal kanalın tıkanıklığı giderilmekte ve gözyaşı akışının yeniden sağlanması için yeni bir kanal oluşturulmaktadır.
Gözyaşı Kanalı İltihabının tedavi sürecinde genellikle antibiyotik önerilmektedir. Hafif vakalarda, gözyaşı kanalının masajı ve sıcak kompres uygulamaları da verilebilmektedir. Bunlar, gözyaşı kanalının açılmasına yardımcı olabilmektedir. Ancak bazı vakalarda cerrahi müdahale gerekebilmektedir.
Hastalığın nedenine ve şiddetine bağlı olarak, tıkanıklığı gidermek için gözyaşı kanalının açılması veya genişletilmesi çeşitli cerrahi yöntemler uygulanmaktadır.
Uygulanan cerrahi işlem dakriyosistorinostomi olarak tanımlanmaktadır. Burnun yan tarafında gözyaşı kesesi yakınından bir kesi ile veya özel endoskopik aletlerle burun boşluğundan görünür bir iz bırakmadan yapılabilmektedir.
Nazolakrimal kanaldan aşağıya bir sonda geçirerek, lakrimal kesenin içine ulaşılır ve kanalın alt ucundaki tıkanıklığı açma işlemi gerçekleştirilir.
Göz sağlığı ve hastalıkları uzmanı ince bir sondayı burundan başlayarak gözyaşı kanalındaki tıkanıklığın içinden geçirmesini sağlamaktadır. Daha sonra tıkanıklığı gidermek ve kanal sistemini açmak için küçük bir balonu birkaç kez şişirirler. Bu işlem genel anestezi ile gerçekleştirilmektedir.
Göz sağlığı ve hastalıkları uzmanı punktadan ve gözyaşı drenaj sistemi boyunca buruna kadar ince bir tüp yerleştirilmektedir. Tüp veya stent yerinde kalır ve yırtıkların normal şekilde akmasını sağlanmaktadır. İşlem genel anestezi ile gerçekleştirilmektedir.
Bebeklerde ve çocuklarda dakriyosistit, lakrimal kanalın doğumsal darlığı veya tıkanıklığından kaynaklanabilmektedir.
Doğuştan bu hastalığın teşhisi konulan bebekler veya çocuklarda, genellikle basit tedavi yöntemleriyle iyileşme süreci tamamlanabilmektedir.
Bebeklerde ve çocuklarda dakriyosistit hastalığının tedavi seçenekleri arasında; göz damlası veya krem, masaj, sıcak kompressler ve cerrahi müdahaleler yer almaktadır. Göz sağlığı ve hastalıkları uzmanı hastanın durumuna göre en uygun tedavi seçeneğini belirlemektedir.
14 Haziran 2023