ONLİNE İŞLEMLER
2019 yeni coronavirüsü (2019-nCoV), insanlarda solunum yolu hastalıklarına neden olan ve kişiden kişiye yayılabilen yeni bir virüstür. Bu virüs ilk olarak Çin'in Wuhan kentinde meydana gelen bir salgının araştırılması sırasında tespit edilmiştir.
Koronavirüs (2019-nCoV) kişiden kişiye yayılabilir izlenimi oluşturmaktadır, fakat bunun ne kadar kolaylıkla gerçekleştiği henüz tam net değildir. Ülkemizde kişiden kişiye yayılma durumu henüz tespit edilmemiştir, ancak bir dereceye kadar ortaya çıkması muhtemeldir. Şu anda bu virüs ülkemizde yayılmamaktadır, bu yüzden Türkiye’de birisinin bu virüse yakalanma olasılığı çok düşüktür. Şu anda, en yüksek enfeksiyon riski Wuhan'daki insanlar veya Wuhan'a ve Çin’in diğer bölgelerine seyahat etmiş insanları kapsamaktadır. Sağlık Bakanlığı durumu yakından izlemeye devam etmektedir.
Evet. Türkiye’de tespit edilen vakalar vardır.
Virüsün kesin yayılma şekli tam olarak bilinmemektedir. Benzer Koronavirüs'lerde (MERS ve SARS) kişiden kişiye yayılmanın, enfekte bir kişinin öksürdüğü veya hapşırdığı zaman üretilen solunum damlacıkları ile meydana geldiği düşünülür, bu da grip ve solunum yolu hastalıklarına neden olan diğer virüslere benzer. Bir kişi, üzerinde virüs bulunan bir yüzeye veya nesneye dokunduğunda ve sonra kendi ağzına, burnuna veya muhtemelen gözlerine dokunduğunda da bir miktar yayılma olabilir. SARS ve MERS'ın insanlar arasında yayılması genellikle yakın temaslar sebebiyle meydana gelmiştir. Corona virüsü (2019-nCoV) hakkında öğrenilecek çok şey mevcuttur ve araştırmalar devam etmektedir.
Koronavirüs (2019-nCoV) taşıyan hastaların hafif ve şiddetli solunum yolu rahatsızlıkları olduğu belirtilmiştir:
Bu virüste etkilenmiş olan birçok hastanın her iki akciğerinde pnömoni (zatürre) vardır.
Bu virüs şu anda Türkiye’de yayılmamaktadır, ancak enfeksiyonu önlemenin en iyi yolu bu virüse maruz kalmaktan kaçınmaktır. Solunum virüslerinin yayılmasını önlemeye yardımcı olacak basit günlük önleyici eylemler mevcuttur. Bunlar arasında;
Son 14 gün içinde Çin'de bulunduysanız ve ateş, öksürük veya nefes almada zorluk çekiyorsanız, tıbbi yardım almalısınız Gitmeden önce sağlık uzmanınızın ofisini arayın ve seyahatiniz ve belirtileriniz hakkında bilgi verin. Başkalarını hastalığınıza maruz bırakmadan nasıl tıbbi bakım alacağınıza dair talimatlar verecektir. Hastayken, insanlarla temastan kaçının, dışarı çıkmayın ve hastalığı başkalarına yayma olasılığını azaltmak için seyahatlerinizi erteleyin.
Hali hazırda 2019-nCoV’dan korunmak için bir aşı bulunmamaktadır. Enfeksiyonu önlemenin en iyi yolu bu virüse maruz kalmaktan kaçınmaktır.
2019-nCoV için spesifik bir antiviral tedavi henüz mevcut değildir. 2019-nCov bulaşmış olan kişiler semptomları hafifletmek için tıbbi yardım talep edebilir.