Sitede Ara

Çocuklarda Sedasyon ve Genel Anestezi Altında Diş Tedavileri

Diş hekimi korkusu olan veya iletişim kurulamayan çocukların diş tedavilerini diş koltuğunda yapabilmek her zaman mümkün olamamaktadır. Böyle durumlarda çürük dişlerin tedavileri, diş çekimleri fluorid ve fissür örtücü gibi koruyucu uygulamaları çocuğu ve aileyi strese sokmadan sedasyon veya genel anestezi altında tek seferde gerçekleştirilebilmektedir.

Sedasyon ve genel anestezi uygulamalarını ikisi de hastanede ameliyathane ortamında yapılması gereken uygulamalardır. sedasyon uygulamasının genel anesteziden farkı; hastanın hava yolunun açık olmasıdır. Bu nedenle pedodontist sadece diş çekimi veya ölçü alınması gibi su kullanılmayan işlemler için sedasyon uygulamasını tercih edebilir. Su ihtiva eden döner aletlerin kullanıldığı dolgu, amputasyon ve kanal tedavisi gibi işlemlerde suyun suluk borusuna kaçma ihtimali olacağından sedasyon yerine genel anestezi tercih edilir.

Genel anestezi planlanan çocuk 1 gün önce genel anestezi uzmanı tarafından muayene edilerek anestezi almasında herhangi bir sakınca olup olmadığı kontrol edilir. Ertesi gün hasta 6-8 saat aralığında aç olarak hastaneye yatış yapar. Genel anestezi randevu saatinden 1 saat önce çocuğa meyve suyuna karıştırılarak sedatif verilip çocuğun öncelikle rahatlaması sağlanır. İlacın etkisiyle hafif uyku haline geçen çocuk, ameliyathaneye alınır. Bu sayede anne babasından ayrıldığını hissetmez, sonrasında da hatırlamaz. Ameliyathanede gaz ile uyutulan çocuğa sonrasında damar yolu açılarak uyuması sağlanır. Pedodontist genel anestezi altında tüm dişlerin tedavisini ve koruyucu uygulamaları ortalama olarak 2-3 saat içerisinde tek seferde gerçekleştirmektedir.

Genel anestezi altında diş tedavileri ilk dişlerin çıktığı 1 yaşından itibaren her yaşta gerçekleştirilebilmektedir. Tedavi süresi yapılacak olan işlem sayısına göre değişir. İşlem sonrasında anne ve babaları ile birlikte 1-2 saat kadar dinlenme odasında dinlendirilen çocuklar daha sonra evlerine gönderilir. Okula giden çocuklar ertesi gün rahatlıkla okula gidebilirler. İşlem sonrasında da dikkat edilmesi gereken en önemli şey düzenli olarak ve doğru bir yöntemle diş fırçalamasına devam etmektir.

Çocuğunuzun diş hekimi korkusu aşılamıyorsa ve çürük tedavisini aksatmak istemiyorsanız sedasyon ve genel anestezi ile deneyimli anestezi uzmanı ve pedodontistlerin bulunduğu merkezlerde Sedasyon ve genel anestezi altında diş tedavilerini yaptırabilirsiniz.

Genel anestezi kimlere uygulanabilir?

  •  Fiziksel ve zihinsel engelli çocuklara
  •  Lokal anesteziye alerjisi olan çocuklara
  •  İletişim kurulamayan küçük yaştaki çocuklara
  •  Biberon çürüğü adı verilen yaygın çürüklere sahip olan küçük yaştaki çocuklara
  •  Bazı kalp hastalıkları gibi sistemik hastalıkları olan çocuklara
  •  Tedavisinin tek seansta tamamlanması gereken çocuklara (uzak yerde oturulması, allerjik reaksiyon riski vb.)

Dr. Öğr. Üyesi Ruhan Öner
Pedodonti Uzmanı
Medipol Mega Üniversite Hastanesi