Sitede Ara

Cinsel İsteksizlik, Vajinismus ve Cinsel İşlev Bozuklukları

Cinsel İsteksizlik, Vajinismus ve Cinsel İşlev Bozuklukları

Cinsel İsteksizlik, Vajinismus ve Cinsel İşlev Bozuklukları

Cinsel sorunlar kadın, erkek veya bir çiftin sağlıklı ve tatmin edici bir cinsellik yaşamalarını engelleyen tıbbi, psikolojik ve kültürel tüm sorunlarını içerir ve toplumda oldukça yaygın olarak görülmektedir.

Cinsel İşlev Bozuklukları Nelerdir?

Erkeklerde sertleşme sorunları, erken boşalma veya boşalmada güçlük en sık görülen problemlerdir. Kadınlarda ise cinsel işlev bozukluğu; cinsel isteksizlik, uyarılmama, orgazm olamama, cinsel aktivite sırasında ağrı ve kasılma veya bu sorunların bir kombinasyonu olmak üzere farklı biçimlerde kendini gösterebilir. Vajinismus ise vajen girişindeki kasların istemsiz olarak kasılarak cinsel ilişkinin gerçekleştirilememesi durumudur.

Cinsel problemler çoğu zaman hem erkek hem de kadınlarda ciddi bir ruhsal travma etkeni olabilmektedir. Yardım alınmadığı durumlarda mutsuzluk, yaşamdan zevk almama, kendini değersiz hissetme gibi sorunlara yol açıp insan ilişkilerini bozabilir. Tedavi, cinsel işlev bozukluğu teşhisine ve altta yatan fiziksel, tıbbi, psikolojik ve ilişki faktörlerine göre düzenlenmelidir. 

Bilgi ve Randevu Almak İçin Formu Doldurun

Cinsel İşlev Bozukluklarının Tanı Yöntemleri

Kadın cinsel işlev bozukluğu çok faktörlüdür. Genellikle sorunlara sebep olan birden fazla etken bulunmaktadır. Dikkatli değerlendirme ve mevcut tedavilerin kullanılması ile cinsel işlev birçok kadın için iyileştirebilir durumdadır. Tedaviye başlamadan önce hastayı cinsel sorunlar ve endişeleriyle ilişkili fiziksel, psikolojik ve ilişki faktörleri açısından değerlendirmek gerekmektedir. 

Cinsel kaygıları olan çoğu kadının, cinsel işlevin birden fazla yönünü etkileyen klinik sorunları vardır. Sorun, normal cinsel tepki döngüsünün birden fazla aşamasını (arzu, uyarılma, orgazm), cinsel acıyı, ilişki sırasında kasılma, vajinismus veya cinsel tatminde genel bir azalmayı içerebilir. Kadınlarda ilk görüşmede tam bir jinekolojik muayene ve detaylı olarak semptom ve şikayetlerin alınması, eşle yaşanan problemlerin ayrıntılı bir şekilde saptanması şarttır. 

Cinsel İşlev Bozukluklarının Tedavi Yöntemleri

Hastanemizde cinsel işlev bozukluklarının tedavisi kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, üroloji, psikiyatri ve gerektiğinde diğer dallardaki hekimlerimizin de katılımıyla bütüncül bir yaklaşımla sağlanmaktadır. Tedavi yöntemleri arasında ilaç tedavileri, jinekolojik operasyonlar, psikolojik tedaviler, cinsel terapiler sayılabilir. Vajina ve kızlık zarının anatomik bozuklukları, vajinal genişlik ve sarkma, rahim sarkması, idrar kaçırma gibi problemler cinsel işlev bozukluklarına sebep olabilir ve bu sorunları tedavi etmek için ilaç tedavisi ve bazı jinekolojik operasyonlar yapılmaktadır.

Bazı psikiyatrik bozukluklar özellikle depresyon ve anksiyetenin ilaç ve psikoterapi ile tedavisi cinsel işlev üzerinde pozitif etki sağlamaktadır. Yorgunluk ve stres, kadınlar için düşük libido ve cinsel sorunlara önemli ölçüde katkıda bulunur. Altta yatan bir uyku problemini tedavi etmek, çalışma saatlerini ayarlamak ve çocuk bakımı ve ev sorumlulukları konusunda yardım almak genellikle cinsel işlevi iyileştirir. Egzersiz, yoga ve diğer gevşeme teknikleriyle stresi azaltmak cinsel ilgi ve tatminin artmasıyla sonuçlanabilir. 

Eşler arasında ilişki çatışması tespit edilirse çiftlere danışmanlık hizmeti almalarını önermek yardımcı olabilir. Bu konuda özel eğitimi bulunan bir terapistle yapılan ilişki terapisi; cinsellik hakkında eğitim sağlayarak, iletişimi geliştirerek ve çiftlerin daha fazla samimiyet ve zevke odaklanmalarına yardımcı olacak özel egzersizler önererek, birçok kadın ve çift için etkili bir müdahale olabilmektedir. Bu uygulanan özel egzersizler vajinal dilatatörlerin kullanımı, gevşeme teknikleri, duyusal odaklanma özellikle vajinismus tedavisinde oldukça faydalıdır. 
Bir cinsel sorunun iyileştirilmesi, başka bir cinsel sorunun iyileşmesine sebep olabilir. Örneğin; cinsel ağrının başarılı bir şekilde yönetilmesi genellikle cinsel uyarılmayı ve orgazmı iyileştirir. Bu nedenle, menopoz sonrası ilişki sırasında ağrı ve düşük libidosu olan bir kadında en uygun yaklaşım önce menopozun sebep olduğu kendini vajinal kuruluk olarak gösteren vulvovajinal atrofiyi tedavi etmektir.

Özet olarak cinsel işlev bozukları tedavisi; kişinin bireysel ve eşiyle birlikte mevcut problemlerinin saptanması ve buna yönelik gerekli tedavi yöntemlerinin uygulamasını içerir. Hedeflenen tedavide beklenen sonuç kişinin hem bedensel hem de ruhsal sağlığının iyileştirilmesidir.