Sitede Ara

Çene Eklemi Problemlerinin Tedavisinde Modjaw Okluzal Analizi

Çene Eklemi Problemlerinin Tedavisinde Modjaw Okluzal Analizi

Çene eklemi problemleri toplumda sıklıkla görülen rahatsızlıklardandır. Hastalarda ağrı, ağız açmada kısıtlılık, ses ve çene açma hareketlerinde kayma gibi semptomlar göstermektedir. Bu durumlar kişinin günlük hayatını olumsuz etkilemektedir. 

Çene Eklemi Nedir?

Temporomandibuler eklem (alt çene eklemi) alt çeneyi kafatası ile birbirine aradaki disk ve ligamentlerle bağlayan bir eklemdir.

Çene Eklemi Rahatsızlığı Nedir?

Çene eklemi rahatsızlığı eklem diskini ve çiğneme kaslarını tutan ağrı ve fonksiyon bozukluğudur. Bu bozukluklar, günümüzde yaygın bir kesimi etkisi altına almış durumdadır. 

Doğuştan ya da sonradan yaşanan travma ile daha çok genç ve orta yaşlarda ortaya çıkar. Kadınlarda görülme oranı daha yüksektir. Hastalık, eklem yüzeyi ve disk arasındaki uyumun bozulmasından meydana gelir. 

 

Bilgi ve Randevu Almak İçin Formu Doldurun

Çene Eklemi Rahatsızlıklarının Belirtileri Nelerdir?

Ağrı, çene kilitlenmesi veya sıkışması, çene gıcırdaması, yüzde hassasiyet, kulak ağrısı, çiğneme güçlüğü, baş ağrısı, diş gıcırdatma veya diş sıkma çene eklemi rahatsızlıklarının belirtileri arasında yer alabilmektedir.

Çene Eklemi Rahatsızlıklarının Nedenleri Nelerdir?

Çene eklemi rahatsızlıklarının en önemli etkenleri diş kapanış bozuklukları (okluzyon bozuklukları) ve  strestir. Çene eklemi sadece açma kapama hareketlerini içermeyen sağ ve sol yan hareketleri de yapabilen bir fonksiyon mekanizmasına sahiptir. Açma kapama hareketlerinde kuvvetlerin tüm dişlere eşit dağılımı eklem sisteminde rahatsızlığı neden olacak kuvvet oluşturmaz bununla birlikte yan hareketlerde de gereksiz diş temasları ya teması eklem bölgesine yakın dişlerde olması eklem sistemi için istenmeyen stres birikimine neden olmaktadır. Bu durumun çene eklemi rahatsızlığı olan hastalarda çözülmesi rahatsızlığın daha çabuk tedavi edilmesini sağlayacak ve rahatsızlığın tekrar etme riskini azaltacaktır. 

Çene Eklemi Rahatsızlığının Tanısı Nasıl Konulur?

Çene eklemi rahatsızlıklarının tanısı dişlerin ve çiğneme kaslarının yanı sıra çene eklemi ve kapanış sisteminin detaylı bir muayenesi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, duruma bağlı olarak eklem içi görüntüleme yöntemleri gibi tekniklerde uygulanarak kesin tanı konulabilmektedir.

Çene Eklemi Rahatsızlığı Nasıl Tedavi Edilir?

Çene eklemi rahatsızlıkları; ağrı, rahatsızlık ve fonksiyonel sorunlara neden olabilmektedir. Tedavi yöntemleri rahatsızlığın nedenine, semptomlarının şiddetine ve hastanın özel durumuna bağlı olarak değişebilmektedir. Bazı tedavi yöntemleri arasında şunlar yer alabilmektedir:

İlaç Tedavisi: Ağrı kesiciler veya kas gevşeticiler rahatsızlığın semptomlarını hafifletebilmektedir.
Splintler: Bu cihazlar, dişleri hizalamaya ve çene eklemine binen baskıyı azaltmaya yardımcı olmaktadır.
Düzeltici Diş Tedavisi: Dişlerin hizalanmasını iyileştirmek için ortodontik tedaviler veya diğer düzeltici işlemler uygulanabilmektedir.
Diyet Değişiklikleri: Yumuşak gıdalar tüketmek ve çiğneme gerektiren sert veya yapışkan yiyeceklerden kaçınmak faydalı olabilmektedir.
Artrosentez: Bu minimal invaziv işlem, eklem içindeki inflamasyonu azaltmayı amaçlamaktadır.
Açık Eklem Cerrahisi: Daha ciddi vakalarda, eklemi düzeltmek veya yeniden yapılandırmak için cerrahi müdahale gerekebimektedir.

Modjaw Cihazı ile Çene Hareketlerini İzlemek Mümkün müdür?

Eklem rahatsızlığı olan hastalarda tedavi amaçlı yapılan bu diş kapanış temaslarının analizi (okluzyon analizi) önemli bir değerlendirme ve bu analize göre temasların düzeltilmesi önemli bir tedavi yöntemidir.

Modjaw cihazı, optik bir kamera kullanılarak alt çenenin hem statik hem de dinamik hareketlerini gerçek zamanlı olarak kaydetmektedir. Hastanın dişlerinin uzaydaki morfolojik bölgelerinin yer değiştirmesi, kamera donanımlı bir izleme sistemi tarafından hassas bir şekilde ve sıklıkla izlenmektedir. Hastanın ağzına ve kafasına çok sayıda izleyici yerleştirilerek, belirli bir el aleti kullanılarak kayıtlar önceden kaydedilmiş 3 boyutlu modellere bağlanmaktadır.

Optik kamera kızılötesi ile izleme yaparak bilgileri özel yazılıma göndermektedir. İzleme kamerası, çene hareket ederken belirlenen noktaların hareketlerini gerçek zamanlı olarak izler ve aynı anda hareketi üç boyutlu olarak kopyalamak için yazılım kullanmaktadır. 

Geometrik hesaplamaların kullanılmasıyla 3 boyutlu yazılım, diş temas noktalarını görüntüleyebilmekte ve diş temas noktalarını dinamik olarak haritalandırabilmektedir. Çenenin her hareketi gerçek zamanlı olarak kaydedilmektedir. Bu aracın yardımıyla klinisyen herhangi bir hareketi gerçek zamanlı olarak inceleyebilmekte ve gerekirse kayıtları tekrar oynatıp yeniden yorumlayabilmektedir.

Temporomandibular eklem fonksiyonları dişlerin kontakları ve çenelerin hareketleri incelenebilmektedir. Bu diş kontaktlarının belirlenmesi özellikle çözümlenmesi ya da görülmesi zor olan arka bölge diş temaslarının analiz edilmesini ve istenmeyen diş temaslarının teşhis edilerek ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır. Eklem rahatsızlıkların ileri bir teşhis yöntemi olarak tedavinin daha iyi yapılmasını sağlamaktadır.

22 Kasım 2023