Sitede Ara

Çene Deformiteleri ve Tedavi Yöntemleri

Çene Deformiteleri ve Tedavi Yöntemleri

Çene Deformiteleri Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çene ve yüzdeki şekil bozuklukları, büyüme, gelişim sırasında alt çenenin üst çeneye göre daha fazla büyüyerek önde konumlanması ya da tam tersi büyüme geriliği olarak alt çenenin üst çeneye göre geride kalması, büyüme merkezlerinin eşit oranda gelişmeyerek alt çenenin asimetrisiyle sonuçlanması şeklinde gelişen deformitelerdir.
 

Geçirilmiş travma öyküsü, ağız solunumu yapılması ve birtakım genetik faktörler deformitelere sebep olmaktadır.  
 
Çene deformiteleri yüzde şekil bozukluğu oluşturabildiği gibi hastanın hayat kalitesini olumsuz etkileyen yemek yeme, konuşma ve solunum gibi fonksiyonlarda da problemler yaratabilmektedir. Ayrıca hastanın toplum içerisinde psikososyal durumlarını etkileyebilmektedir. Ortodonti tedavisi ile yalnızca dişsel çapraşıklıklar düzeltilebilmektedir. Bu deformitelerde ise, çene kemiklerinin yanlış konumlanması sorunu olduğu için ameliyat zorunludur.
 
Deformitelerin düzeltilmesi, ağız, diş, çene cerrahı ve ortodontist hekim iş birliğinde yapılmaktadır. Tedaviye genellikle diş çapraşıklıklarını düzeltmek amacıyla önce ortodonti tedavisiyle (ameliyata hazırlık tel tedavisiyle) başlanmaktadır. 6 ay ila 1 yıl süren ortodonti tedavisi sonrasında ameliyat, deformitenin şiddetine ve hangi çenede olduğuna göre tek ya da çift çene şeklinde planlanır. Bir diğer yaklaşım olan ve özellikle son yıllarda popüler hale gelen ''önce cerrahi'' yaklaşımıyla hastalara ilk aşamada ameliyat sonrasında tel tedavisi yapılmaktadır. Böylece toplam süre azaltılıp hastaların profil görüntülerinin ameliyatla düzeltilmesiyle psikolojilerinin ve motivasyonlarının artırılması sağlanabilmektedir. Bu ameliyatlar için hastaların 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.

Dr. Öğr. Üyesi Gamze Şenol
Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı
Medipol Mega Üniversite Hastanesi

23 Kasım 2022