Sitede Ara

Büyük buluşmaya hazır mısınız?

Gebelikten önce yaptıracağınız jinekolojik muayene ve testlerle, büyük buluşmaya daha iyi hazırlanabilirsiniz.


Hamilelik, kadın hayatının en önemli dönüm noktalarından birini oluşturur. Sağlıklı bir gebelik döneminin geçirilmesinde, gebelikten önceki hazırlık süreci önemli bir yer tutmaktadır. Öncelikle planlı bir hamilelik düşünen kadınların, bir jinekolog tarafından değerlendirilmesi gerekir. Ancak planlı olmayan gebeliklerde, mutlaka gebeliğin öğrenilmesinden sonra doktor kontrolünden geçilmeli ve ardından düzenli kontrollerin ihmal edilmemesi gerekir. Gebelik döneminde her anne adayının kullanması gereken folik asit, bebeğin omuriliğinde oluşabilecek nöral tüp defekti dediğimiz bazı doğumsal sorunları yüzde elli oranında azaltabilir. Bu nedenle planlı bir gebelik durumunda, folik asit almaya en az 3 ay öncesinden başlanmalıdır. Bunun dışında gebeliğin öğrenildiği tarihten itibaren folik asit alınmalıdır. Buna 3 ay boyunca devam edilmelidir. Gebelik öncesinde olan muayenede ya da gebeliğin ilk muayenesinde kadında hepatit, toksoplazma, rubella antikorları, kan sayımı, idrar kültürü ve tiroit fonksiyonlarının değerlendirilmesi amacıyla TSH değerlerine de bakılması gerekir. Bu süreçte, anne adayının kendi ve bebeğinin sağlığı açısından bazı alışkanlıklarını gözden geçirmesi ve mutlaka alkol ve sigara alışkanlığını terk etmesi gerekir. Gebe kadın sigara içilen ortamlara ve kalabalık alanlara girmekten sakınmalıdır. Özellikle kafein içeriği olan çay, kahve, kola gibi içeceklerin içilmemesi gerekir. Ağır yük taşıma ve ağırlık kaldırma gebelere tavsiye edilmez. Gebeler cep telefonuyla uzun süre konuşmamalı ve telefonları üzerlerinde değil çantalarında taşımalıdır. Gebe kadınlar naylon ve sıkı giysi kullanmamalıdır. Kanama ve ağrı gibi bir engel yoksa uçak veya araba yolculuğunda mahsur yoktur. Gebeliğin ilk ve son ayında bebeğin sağlığı açısından cinsel ilişkiye girilmemesi tavsiye edilir. Diğer zamanlarda hekimin tavsiyesi doğrultusunda ilişkiye girilebilir.

DEMİR TAKVİYESİ GEREKEBİLİR
Gebeliğin sağlıklı bir süreç olmasına yardımcı olmak için, sağlıklı bir beslenme düzeni olmalıdır. Gebelikte ortalama 9-13 kilo alınması uygundur. Zayıf kadınların 1-2 kg daha fazla, kilolu kadınlarınsa daha az kilo almaları önemlidir. Ayda ortalama 1-1.5 kg alınabilir. Gebelik döneminde demir takviyesi uygulanmalıdır. Gebeler, yemeklerinde taze sebze ve meyve tüketmeli, et, balık, tavuk, yumurta ve süt gibi içeriğinde protein olan yiyeceklere önem vermelidir. Çiğ besin maddelerinden, dondurulmuş ürünlerden uzak kalmalıdır. Yiyecekler iyi yıkanmalı, süt ve süt ürünleri pastörize olmalıdır. Gebelikte su ve bol sıvı tüketilmeli, taze sıkılmış meyve suları hazırlara tercih edilmelidir. Öğünler az ve sık olmalı ve uzun süre aç kalınmamalıdır. Ayrıca uyku alışkanlığı düzenli olmalıdır. Ağır işlerden ve aktivitelerden uzak durulmalıdır. Stres yaşamasına neden olacak her şeyden kendisini korumalıdır. Gebelik öncesinde kronik hastalığı olanlar ve ilaç kullanması gereken kadınların bunu doktoruyla paylaşması gerekir. Şeker hastası ve yüksek tansiyonu olanlar buna özellikle dikkat etmelidir.

ZORUNLU TESTLER MUTLAKA YAPTIRILMALI
Gebelik döneminde kadınların kendilerini bulaşıcı hastalıklardan koruması gerekir. Bu yüzden bulaşıcı hastalıklar açısından riskli olan okul çağındaki çocuklardan uzak durmak gerekir. Yine gebe olan kadınların sıcak banyo, sauna gibi ortamlara girmemesi, röntgen merkezleri ve manyetik alanlardan uzak kalması gerekir. Bunlar bebeğinize zarar verecek, gebeliğinizi riske sokacaktır. Gebelik döneminde oluşan fiziksel değişim ve hormonların etkisiyle hamile kadınlar oldukça hassas ve kırılgandır. Çevredeki kişilerin ve özellikle eşlerin desteği bu dönemin daha rahat ve gerginlikten uzak geçirilmesini sağlayacaktır. Özellikle gebeliğin altıncı ayından itibaren kalça, bel, omuz kaslarında kasılma ve bacaklarda kramplar görülebilir. Hamilelik döneminde uygulanacak kalsiyum ve magnezyum desteği bu şikâyetlerin azalmasını sağlayacaktır. Sonuç olarak, gebeliğin sağlıklı geçmesi için, düzenli şekilde doktor kontrolüne gidilmesi ve gebelik dönemlerinde zorunlu testlerin yapılması önemlidir. Alınacak her türlü önlemden doktorunuzu bilgilendirmeli ve bu arada doktorunuzun tavsiyelerine de mutlaka uymalısınız.