ANLAŞMALI KURUMLAR
KURUMSAL
MERKEZLERİMİZ
BİLGİ KÖŞESİ
444 70 44
FOR INTERNATIONAL PATIENTS
TR
EN
AR
FR
RU
DE
AZ
AL
BG
UZ
RO
GE
MN
KZ
RS
Geri
TR
EN
AR
FR
RU
DE
AZ
AL
BG
UZ
RO
GE
MN
KZ
RS
ONLİNE İŞLEMLER
ÜYE GİRİŞİ
RANDEVU
REÇETELER
TAHLİL SONUÇLARI
E-GEÇMİŞ OLSUN
MEDİPOL BEBEKLERİ
TIBBİ BİRİMLER
DOKTORLARIMIZ
TEKNOLOJİ
CHECK-UP
Neden Check-Up Yaptırmalıyız?
Check-Up
Adımları
Check-Up Hazırlık Bilgileri
Check-Up
Paketleri
Burada Hayat Var!
EVDE SAĞLIK
İLETİŞİM
İletişim Bilgileri
İletişim Formu
Dış Temsilcilikler
Burada Hayat Var!
HASTANELERİMİZ
Koşuyolu
İstanbul Medipol Hastanesi
Bağcılar
Medipol Mega Üniversite Hastanesi
Esenler
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Sefaköy
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Vatan
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Çamlıca
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Unkapanı
Medipol Üniversitesi Diş Hastanesi
Pendik
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Bahçelievler
Medipol Hastanesi
Ankara
Medipol Üniversitesi Diş Hastanesi
Medipol Acıbadem
Bölge Hastanesi
Burada Hayat Var!
ANLAŞMALI KURUMLAR
KURUMSAL
MERKEZLERİMİZ
BİLGİ KÖŞESİ
444 70 44
ONLINE İŞLEMLER
ÜYE GİRİŞİ
RANDEVU
REÇETELER
TAHLİL SONUÇLARI
E-GEÇMİŞ OLSUN
Sitede Ara
TÜM SONUÇLAR
ARA
Medipol Sağlık Grubu
Bilgi Köşesi
Bunları Biliyor Musunuz?
Böbrekler risk altında
Şekeri yüksek seyreden diyabet hastaları bir süre sonra ‘diyabetik nefropati’ yaşayabilirler. Bu durumda gerekli önlemler alınmazsa böbrek nakli ya da diyaliz tedavilerine giden bir süreç başlayabilir.
Şeker hastalığı (diyabet) sadece kan şekeri yüksekliğinden ibaret olmayan ve tüm organları dolayısıyla her iki böbreğimizi de etkileyebilen ciddi bir hastalıktır. Salgın bir hastalık gibi sıklığı artan diyabet; aynı zamanda hem tüm dünyada hem de ülkemizde böbrek hastası sayısını da yükseltiyor. Türkiye’de böbreklerini kaybedip diyaliz tedavisi görmekte olan hastaların üçte birisinde neden; şeker hastalığıdır. Şeker hastalığının çocukluk çağında (Tip 1) ve erişkin yaşta (Tip 2) ortaya çıkan iki tipi vardır. Her iki tip de böbrek hastalığına yol açabilir. Peki biz ya da bir yakınımız şeker hastalığına yakalandığında böbreklerimiz ne kadar tehlike altındadır? Maalesef şeker hastalığı üç hastadan birinde böbrek hastalığına yol açıyor. Bu hastaların önemli bir kısmında da böbrek hastalığı ilerleyebiliyor.
PROTEİN KAYBIYLA BAŞLAR
Şeker hastalığının böbreklerimizi tutması yani tıbbi terimi ile diyabetik nefropati diğer böbrek hastalıkları olmadan şeker hastalarının idrar tahlillerinde sürekli protein kaybettiklerinin gösterilmesiyle tanımlanır. Normalde besinlerden aldığımız proteinler böbreklerimiz tarafından tutularak idrara atılmaz. Şeker hastalığı böbreklerimizin süzgeçlerine hasar vererek idrarla protein kaybetmemize yol açar. Daha sonra bu hasar ilerleyerek böbrek yetmezliği ve hipertansiyon gibi istenmedik durumlara yol açar. Gerekli önlemler alınmaz ise yıllar içerisinde de böbrek nakli ya da diyaliz tedavilerine gereksinim olabilir. Şeker hastalığının böbreklerimizi tutup tutmadığının taramasına, Tip 1 hastalarda teşhis tarihinden 5 yıl sonra, Tip 2 hastalarda ise teşhis tarihinden itibaren 6 ayda bir yapılan ‘mikroalbumin testi’ dediğimiz basit bir idrar tahlili ile başlanmalıdır.
SABIR VE İRADE GÖSTERMELİ
Şeker hastalığı yaşayanların böbreklerini koruyabilmesi için farklı önlemler bulunuyor. Bunun en önemli yolu şeker hastalığının diğer istenmeyen durumlarında da olduğu gibi, kan şekeri ayarının en uygun değerlere yakın olacak şekilde yapılmasıdır. Bunun için de poliklinik kontrollerine düzenli gidip, diyet ve egzersizlere önem verip, üç aylık kan şekeri denilen HbA1c testi sonucunun %7’nin altında tutulması gerekmektedir. Özellikle böbrek hastalığı erken teşhis edildiğinde (mikroalbumin aşamasında) böbrek yetmezliği gelişmesi önlenebilir. Böbrek yetmezliği başladığında ise uygun önlem ve tedaviler ile hastalığı yavaşlatmak mümkündür. Bunların başında tansiyon ve kan şekerinin iyi dengelenmesi, protein kaçağını azaltan ilaçlar, sigaranın bırakılması ve kilo verilmesi gelir. Şeker hastalığının kontrolünde temel nokta, teşhis tarihinden itibaren hastalarımızın sabır ve iradeli olması; biz doktorların ise onlara göstereceği ilgi gibi gözükmektedir.
ANLAŞMALI KURUMLAR
GALERİ
TANITIM FİLMİ
İLETİŞİM FORMU
İNSAN KAYNAKLARI
Medipol Sağlık Grubu yenilik ve gelişmelerinden
haberdar olabilirsiniz.