ONLİNE İŞLEMLER
Kronik böbrek hastalığı; sıklığı artmaya devam eden ama engellenebilen önemli bir sağlık sorunudur. Böbrek hastalıkları geç döneme kadar belirti vermediğinden halk arasında sinsi bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Hastaların şikayetlerinden yola çıkarak kronik böbrek hastalığı teşhisi konulamasa da gece sık idrara çıkma ve ödem gelişimi böbrek yetmezliği açısından uyarıcı olabilir.
Yeterli su tüketimi Böbrek sağlığının korunması için su tüketimi çok önemlidir. Sağlıklı insanlar için mutlak bir kural olmasa da genel olarak günlük 2-3 litre sıvı tüketimi önerilmektedir. Aşırı su tüketimi özellikle baz hastalarda zararlı olabilmektedir.
Kan basıncı kontrolü Hem böbrek yetmezliğinin ortaya çıkışında hem de ilerlemesinde en önemli faktörlerden biri hipertansiyondur. Bu yüzden hipertansiyon hastaları mutlaka doktor kontrolünde takip edilmelidir
Düşük tuz tüketimi Sağlıklı bireyler için önerilen ortalama günlük tuz tüketimi 5-6 gram’dan az olması gerekirken Aşırı tuz alımı hipertansiyon, kalp hastalıkları, ödem ve böbrek hastalıklarıyla ilişkilidir.
Tek böbrekli olma Doğuştan tek börekli olma veya sonra da cerrahiyle bir böbreğin alınması sonucunda tek böbrek üzerinde ek risk faktörü olarak Börekte hasara neden olabilir.
Kan şekeri kontrolü Şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliğinin en önemli nedenidir. Her üç hastadan birinde böbrek yetmezliğine neden olur. Diyabet hastalarında kan şekerinin kontrol edilebilmesi yani hedef değerlerde tutulması böbrek hastalığını önleyici en önemli faktörlerden biridir.
Kolesterol kontrolü Kolesterolün, damar tıkanıklığı için risk faktörü olduğu bilinmektedir. Diyabet ve hipertansiyonla birlikte oluşturacağı damar tıkanıklıkları böbreği de olumsuz etkilemektedir.
Sigaranın bırakılması Sigara, böbreği bozan hastalıklara ve böbrek hastalıkların ilerlemesine katkıda bulunur. Sigara, kan basıncını yükseltir, kanı pıhtılaştırır, damar tıkanıklığına sebep olur.
Hareketlilik Düzenli olarak yapılan fiziksel aktiviteler böbreği bozan obezite diyabet ve hipertansiyon ile yakın ilişkidir.
Gereksiz ilaç tüketimi Özellikle anti-inflamatuar ağrı kesiciler, bazı antibiyotikler, anjiografi veya tomografide kullanılan kontrast maddeler özellikle böbreklere zarar vermektedir. Kullanılması gerektiğinde ise mutlaka öncesinde böbrek fonksiyonları kontrol edilmelidir.
Böbrek taşı Tekrarlayan taş olması, geçirilmiş ameliyatlar, taş için yoğun ağrı kesici kullanılması, taşların idrar kanalarını tıkaması böbrek yetmezliğine neden olabilir.
Bilinçsiz bitkisel ürünler tüketimi Gittikçe tüketimi artan bitkisel maddelerin çoğu güvenlik analizlerinden geçmemiştir ve böbrek yetmezliğine neden olabilmektedirler.
Aşırı protein tüketimi Doğrudan böbreklere zarar verir. Protein tozlarının tüketimi de ayrıca zararlıdır.
Nefroloji takibi Kronik böbrek hastalığı tanısı alan veya yüksek risk altındaki kişilerin düzenli olarak nefroloji uzmanı tarafından kontrolden geçmesi, bu kişilerin böbrek hastası olmalarını engelleyebilir veya hastalığı yavaşlatabilir.
Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Prof. Dr. Şehmus Özmen İç Hastalıkları / Nefroloji Uzmanı 31 Mart 2022