Sitede Ara

Beyin Kanaması Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Beyin kanaması, beyindeki bir damarın yırtılması veya tıkanması sonucu beyinde kan birikmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu kan birikmesi beyin dokusunu zarar vererek ciddi beyin hasarına neden olabilmektedir.

Beyin kanamaları, ani baş ağrısı, baygınlık, konuşma bozuklukları, koordinasyon bozukluğu, hareket bozuklukları, körlük veya kol veya bacaklarda güçsüzlük gibi belirtiler görülebilmektedir. Beyin kanamaları, kalp hastalığı, hipertansiyon (yüksek kan basıncı), fırak (damar yumağı), damar hastalıkları, anevrizma (damar duvarının genişlemesi), beyin tümörleri veya travma gibi nedenlere bağlı olarak orataya çıkabilmektedir.

Beyin Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?

Beyin kanaması tedavisi, hastalık nedenine göre değişiklik göstermektedir. Cerrahi müdahale, ilaç tedavisi veya rehabilitasyon gibi tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.

Cerrahi Tedavi: Beyin kanaması bir anevrizma (damar duvarının genişlemesi) veya damar yumağı nedeniyle meydana gelmiş ise, cerrahi müdahale gerekebilmektedir.

İlaç Tedavisi: Kan basıncının düzenlenmek ve kalp hastalıklarını önlemek amacıyla ilaç tedavi uygulanabilmektedir.

Rehabilitasyon: Beyin kanamasını engellemek, etkilerini azaltmak ve hastanın fonksiyonlarını geri kazanması açısında rehabilitasyon tedavisi uygulanabilmektedir. Beyin kanamasının nedeni belirlendikten sonra hastaya en uygun tedavi planı uygulanmaktadır. Eğer beyin kanaması belirtileri görülürse vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir.