Sitede Ara

Ben (Nevüs) Nedir? Her Ben Tedavi Edilmeli midir?

Ben (Nevüs) Nedir? Her Ben Tedavi Edilmeli midir?

Benler, ciltte doğuştan ya da yaşamın ilk yıllarında oluşabilen renkli cilt lezyonlarıdır. Genellikle zararsız olan bu yapılar bazen estetik ya da sağlık nedenleriyle tedavi edilmek istenebilmektedir.

Ben (Nevüs) Nedir?

Benler, vücuttaki deriye renk veren pigment hücrelerinin belirli bir bölgede kümeleşmesiyle oluşan lezyonlardır. 

Ben Neden Oluşur?

Oluşumun temel nedeni genetik faktörlerdir. Eğer bir özellik aile içinde sıkça görülüyorsa, bu özelliğin sonraki nesillerde de görülmesi olasıdır.  Ayrıca, güneşe maruz kalma ve hormonal değişiklikler ben oluşumunu etkileyebilmektedir.

Bilgi ve Randevu Almak İçin Formu Doldurun

Ben Nerelerde Görülür?

Benler, genellikle vücutta kol, bacak, yüz, vücudun ön ve arka kısımlarında sıklıkla görülmektedir.

Benler Ne Zaman Tedavi Edilmelidir?

Renk değişikliği, kanama veya o bölgesinden kıl çıkması gibi durumlarda mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Öncelikle patolojik değerlendirilmesinin yapılıp, daha sonra patolojik tetkike gönderilmesi gerekmektedir. Çıkarılan nevüsün kötü huylu olup olmadığı belirlenerek, gerekli tedavi planı oluşturulmalıdır.

Ben Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Benlerin tedavisinde kullanılan yöntemler arasında şunlar yer almaktadır: cerrahi yöntem ile alınma, lazer tedavisi, kriyoterapi yöntemiyle dondurma ve elektrokoter yöntemi ile yakma seçenekleri bulunmaktadır.

Kriyoterapi: Sıvı azot kullanılarak nevüs dondurulmaktadır. Bu işlem sonrası kuruyarak, düşmektedir.
Elektrokoter: Elektrik enerjisi yardımıyla yakılmaktadır. Bu işlem küçük nevüsler için idealdir.
Lazer Tedavisi: Yüzeydeki nevüsleri yok etmek için uygulanmaktadır. Bu işlem derin nevüsler için önerilmemektedir.
Cerrahi Yöntem: Büyük ya da derin nevüsler için cerrahi yöntem önerilmektedir.

Radyofrekans ile Ben Alımı Nedir?

Radyofrekans ile ben alımı, deri üzerindeki, siğil, et beni, kırmızı ben ve diğer deri oluşumlarının radyofrekans teknolojisi ile çıkarılması işlemine verilen isimdir. Radyofrekans enerjisi, istenmeyen deri oluşumunu buharlaştırarak alınmakta ve bu işlem sırasında çevre dokuya minimum zarar vermektedir.

Radyofrekans ile alma işlemi, genellikle birkaç dakika içerisinde tamamlanmaktadır. Bu yöntem, damarları hemen kapatma özelliğine sahip olduğu için kanama minimaldir.

Çevre dokuya minimum zarar verdiği için iyileşme süresi kısadır. Doğru bir şekilde yapıldığında enfeksiyon, yara izi veya diğer komplikasyonların riski azdır. Lokal anestezi genellikle yeterlidir.

Lazerle Ben Tedavisi Nedir?

Lazerle ben tedavisi, nevüs ya da diğer deri lezyonlarının lazer teknolojisi kullanılarak tedavi edilmesi yöntemidir. Lazerle tedavi, bazen kozmetik nedenlerle ya da nevüslerin kötü huylu bir duruma dönüşme riskinin bulunması nedeniyle yapılmaktadır.

Lazerle tedavisinde kullanılan lazer ışığı, pigment içeren hücreleri hedef almaktadır. Bu hücreleri yok ederek, hızlı, ağrısız ve kısa süre içerisinde iyileşme göstermektedir.

Ancak, tüm nevüsler lazer ile tedavi yöntemine uygun olmayabilmektedir. Eğer kötü huylu bir tümör riski taşıyorsa (melanoma gibi), cerrahi olarak çıkarılması önerilmektedir. Lazer ile tedavi yöntemi derin dokulara ulaşamayabilir ve kötü huylu hücrelerin tamamını yok edemeyebilir.

Cerrahi Ben Alımı Nedir?

Cerrahi ben alımı, bir cilt nevüsünün cerrahi olarak çıkarılması işlemidir. Bu işlem, kozmetik nedenlerle veya bir nevüsün kanserli (melanom gibi) olabileceği şüphesi ile yapılmaktadır. Bir nevüsün cerrahi olarak alınmasının nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:

Kozmetik Nedenler: Kişi, rahatsızlık duyduğunda estetik olarak alınabilmektedir.

Belirti ve Bulgular: Büyüklük, renk, şekil veya yüzeyinde değişiklik gösteriyorsa, bu bir melanom belirtisi olabilmektedir. Bu durumda cerrahi yöntemle alınabilmektedir.

Travma: Sürekli travmaya uğrayan ve yaralanan nevüsün alınması önerilebilmektedir.

Şüpheli Durumlar: Eğer bir dermatoloji uzmanı, nevüsün kötü huylu bir tümörün belirtisi olabileceğinden şüpheleniyorsa, bu nevüs histopatolojik inceleme için alınabilmektedir.

Cerrahi alımı sırasında, doktor genellikle lokal anestezi uygulamaktadır. Etrafındaki ciltle birlikte nevüs çıkartılmaktadır. Ardından yaranın dikişle kapatılması gerekebilmektedir.

Alınan doku patoloji laboratuvarına gönderilerek, mikroskop altında incelenmektedir. Bu inceleme sonucunda nevüsün kanserli olup olmadığı ya da başka bir cilt hastalığının belirtisi olup olmadığı belirlenmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Ben Tedavisi Ne Kadar Sürer?

İşlem yaklaşık 5-15 dakika arasında tamamlanır. İşlem sonrası herhangi bir ağrı olmaz, ancak hafif bir yanma duyulabilir. Tam iyileşme için 7-10 gün gereklidir.

Ben Tedavisi Sonrası İz Kalır mı?

Tedavi sonrasında iz kalıp kalmayacağı uygulanan tedavi yöntemine, nevüsün boyutuna ve yerine göre değişiklik gösterebilmektedir.

Tedavi sonrası izlerin minimumda tutulması için önerilen bakım yönergelerine uymanız önerilmektedir.

Lazerle Ben Tedavisi Güvenli midir?

Lazerle nevüs tedavisi, modern dermatolojide yaygın olarak kullanılan ve güvenli bir yöntemdir. Ancak, her tıbbi işlemde olduğu gibi, bu tedavinin de birtakım riskleri vardır. Lazerle tedavinin güvenliği; uzmanlık, cihaz kalitesi, nevüsün tipine bağlıdır.

Ben Tedavisi Sonrası Bakım Nasıldır?

Tedavi sonrası, oluşabilecek izleri ve komplikasyonları önlemek için güneşten korunma, yara üzerine krem sürme gibi bakım kurallarına uyulması gerekmektedir.

Ben Tedavisi Sonrası Güneşe Çıkabilir miyim?

Tedavi sonrasında güneşe doğrudan maruz kalma, yeni tedavi edilen bölge için önerilmemektedir. Bu nedenlerle, tedavi sonrasında özellikle ilk hafta güneşten korunması önerilmektedir. Eğer dışarıya çıkılması gerekiyorsa aşağıda belirtilen önerilere dikkat edilmesi oldukça önemlidir.

  • Yüksek koruma faktörlü (SPF 30 veya üzeri) bir güneş kremi kullanılması önerilir.
  • Tedavi edilen bölgeyi direkt güneş ışığından korunmalıdır.
  • Geniş kenarlı şapkalar veya örtüler kullanarak tedavi edilen bölgeyi güneşten korunması önemlidir.

Benler Ne Zaman Tehlikeli Olur?

Özellikle asimetrik yani şekillerinin bozukluğu, hızlı büyümesi, renginin hızla koyulaşması gibi kriterlerle tehlikeli olarak değerlendirilebilir. Ama vücudumuzdaki nevüslerin büyük bir kısmında herhangi bir kötü huylu değişiklik söz konusu değildir. Tehlikeli olmayanlar kolaylıkla radyofrekans yöntemi ile tedavi edilebilmektedir.

24 Ağustos 2023