Sitede Ara

Bel Kayması Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Bel Kayması Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Bel kayması, genellikle omurganın bel bölgesinde bir ya da daha fazla omurluğun doğru pozisyonunu kaybederek komşusu olan omurga üzerine kaymasını ifade etmektedir.

Bel Kayması Nedir?

Bel kayması, belirli bir sıralamada ve düzende olan omurga kemiklerinin yerinden oynaması olarak tanımlanmaktadır. 

Bel Kayması Belirtileri Nelerdir?

Bel kaymasının belirtileri kişiden kişiye değişmekle birlikte bazı kişilerde hiç belirti görülmemektedir. Ancak, bel kayması belirtilerini genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz:

  •  Bel ağrısı
  •  Bacak ve ayaklarda ağrı
  •  Kas spazmları ve sertlik
  •  Yürüme güçlüğü
  •  Hamilelik
  •  Hareket kısıtlılığı

 

Bilgi ve Randevu Almak İçin Formu Doldurun

Bel Kayması Nasıl Olur?

Omurga kemikleri arasında en çok yükü bel omurgaları taşımaktadır. Doğuştan gelen yapısal farklılıklar, bel omurlarının aşırı derecede zorlanması, ileri yaş ve travmalardan kaynaklanan yıpranmalar nedeniyle belde bulunan omurga kemiklerinden birinin diğerinin üzerinden yer değiştirmesiyle bel kayması oluşmaktadır.

Bel Kayması Neden Olur?

Bel kaymasının birçok sebebi vardır. En sık nedeni bel omurgalarının tekrarlayıcı zorlamaya maruz kalmasıdır. Diğer nedenleri doğuştan gelen yapısal farklılıklar, yaşlanmaya bağlı oluşan omurgadaki değişiklikler, travmaya maruz kalmak, bel bölgesinden ameliyat olmak olarak sıralayabiliriz.

Bel kayması ilk olarak bel ağrısıyla kendini göstermekle birlikte tedavi edilmediği takdirde sinir köklerinin omurilik kanalından çıkış yerlerinde sıkışmasıyla dayanılmaz bacak ağrılarına neden olabilmektedir. Bu şikayetler istirahat ile azalsa da ayakta durma, uzun yürüyüşler, ağırlık kaldırma gibi eylemler nedeniyle artarak devam etmektedir.

Bel Kayması Kimlerde Görülür?

Aile geçmişinde bel kayması varsa, bir bireyin bel kayması olma riski daha yüksektir. Ayrıca yaşlı bireyler, aşırı kilolu kişiler, ağırlık kaldıranlar ve tekrarlanan fiziksel aktivitelerde bulunanlar gibi yoğun fiziksel efor sarf eden kişilerde sıklıkla görülmektedir. 

Bel Kayması Tanısı Nasıl Konulur?

Bel kayması belirtileri gösteren bir hasta muayene için başvurduğunda, öncelikle hasta hikayesi dikkatle dinlenmektedir. Ardından, bel kayması olabileceği düşünülen durumlarda genellikle bir röntgen çekimi yapılmaktadır. Ancak, kesin teşhisin konulabilmesi için MR ve BT taramaları gerekir. Bacağında ağrı olan hastalar özellikle dikkate alınarak, MR görüntüleri ile olası sinir sıkışmalarının belirlenmesi büyük önem taşımaktadır.

Bel Kayması Tedavisi Nasıldır?

Bel kaymasının tedavisinde ilk etapta istirahat, ağrı kesiciler, korse kullanımı, fizyoterapi ve diğer palyatif yöntemler ile tedaviye başlanmaktadır. Bu tedavi yöntemleri ile şikayetlerde düzelme olmaması durumunda ise ameliyat gerekmektedir. Bel kaymasının ameliyatında kayan omurgaları birbirine platinle sabitleme işlemi yapılmaktadır. 

Bel kaymasının tedavisinde öncelikle fizik tedavi kullanılmaktadır. Fakat fizik tedavinin yetersiz kaldığı ve sinirlere baskının olduğu durumlarda cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Günümüzde  bel kayması tedavisinde de endoskopik cerrahi seçeneği oldukça başarılı bir yöntemdir.

Bel Kayması Ameliyatı Sonrası Neler Yapılmalıdır?

Ameliyat sonrası doktor kontrolü ve ağrı kontrolü çok önemlidir. Uzman doktorlar, genellikle hastalara ağrı kesici ilaçlar vermektedir. Bu ilaçları doktorların talimatlarına uygun olarak kullanılması önerilmektedir. 

İlk günlerde aşırı hareketten kaçınılması gerekmektedir. Ancak, uzman doktorun veya fizyoterapistin önerdiği egzersizler aksatılmadan yapılması gerekmektedir.

Hamilelikte Bel Kayması Nasıl Olur?

Hamilelik dönemi, kadının bedeninde önemli değişiklikler yaşandığı bir süreçtir. Bunlardan biri de bel kaymasıdır. Bu durum, hamileliğin ilerleyen aylarında özellikle bel ve sırt ağrısı ile kendini göstermektedir. 

  •  Hamilelikte Bel Kayması Belirtileri Nelerdir?
  •  Bel veya sırt ağrısı,
  •  Bacaklarda ağrı, uyuşma veya güçsüzlük,
  •  Ayakta dururken veya yürürken ağrı,
  •  Duruşta değişiklik,
  •  Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde artan ağrı

Hamilelikte Bel Kayması Nasıl Önlenebilir?

Bel kaymasının oluşmasını tamamen engellemek mümkün olmasa da, gerekli önlemlerle bel ağrısı azaltılarak, bel kaymasının oluşma riski önlenmesi sağlanabilmektedir. Bu önlemlerden bazıları doğru duruş, düzenli fiziksel aktivite, doğru kaldırma teknikleri ve sağlıklı kilo alımı ile bel kayması riski azaltılabilmektedir.

 

Sık Sorulan Sorular

 

Bel Kayması Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Bel kayması ameliyatı, hastanın durumuna ve ameliyatın karmaşıklığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Genellikle birkaç saat sürmektedir.

Bel Kayması Önlenemez mi?

Bel kayması genellikle travma veya aşırı stres sonucu oluştuğundan, tamamen önlenebilir bir durum değildir. Ancak, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı bir kiloyu korumak ve omurgayı destekleyen kasları güçlendirmek, bel kayması riskini azaltabilmektedir.

Bel Kayması Yaşam Kalitemi Nasıl Etkiler?

Bel kayması bel ağrısı, hareketlilik sorunları ve diğer belirtilere neden olmaktadır. Bu durumda günlük yaşam kalitesini etkileyebilmektedir. Ancak, uygun tedavi ve yönetim stratejileri ile çoğu insan bel kaymasını yönetebillmekte ve aktif bir yaşam sürdürebilmektedir.