Sitede Ara

Batı Nil Virüsü Nedir? Belirtileri ve Korunma Yolları Nelerdir?

Batı Nil Virüsü Nedir?

Batı Nil Virüsü, sivrisineklerden insanlara bulaşacan, özellikle eylül ve ekim aylarında sık görülen bir tür viral enfeksiyondur. Hastalığın en ciddi komplikasyonu beyinde enfeksiyon gelişmesidir. 

Batı Nil Virüsünün Belirtileri Nelerdir?

Batı Nil virüsü olgularının %25-50'sinde kızamık benzeri kırmızı döküntüler gelişebilmektedir. Buna ek olarak grip, ishal ve üst solunum yolu enfeksiyonu gibi sık görülmekte olan enfeksiyonlardakine benzer yakınmalar görülmektedir. Mevsimin sıcak seyrettiği dönemde grip benzeri yakınmalara özellikle cilt döküntüsü de eşlik ediyorsa vakit kaybedilmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Batı Nil Virüsünde Kimler Risk Altındadır?

Batı Nil virüsünün en korkulan komplikasyonu beyinde enfeksiyon gelişmesidir. Bu durum virüsün bulaştığı insanların 150'de birinde görülmektedir. Ne yazık ki bu olguların %10'u için sonuç yaşam kaybıyla sonuçlanmaktadır. Batı Nil virüsünde risk gruplarını aşağıdaki gibidir.

  • Yaşlı bireyler
  • Kanser hastaları
  • Organ nakli hastaları
  • Erkekler

Beyin tutulumu gelişen vakalarda anlamsız konuşmalar, uyku hali, koma, kollarda kasılmalar, Parkinson hastalığı benzeri belirtiler ve felç tablolarına rastlanılmaktadır.

Batı Nil Virüsüne Türkiye'de Rastlanıldı mı?

Batı Nil virüsü Türkiye'de de görülmektedir. Virüsün bulaştığı insanların %75'inde herhangi bir şikayet gelişmemiştir. Olguların yalnızca dörtte birinde hastalık saptanmıştır. Bu kişilerde gözlemlenen belirtiler ise baş ağrısı, ateş, sırt-kas ağrıları ve bulantıdır.

Batı Nil Virüsünden Korunmak İçin Neler Yapılmalı?

Sivrisinekler göçmen kuşlar, uçak ve gemiler aracılığıyla kolayca yer değiştirebilmektedir. Bu hayvanlar özellikle sulak ve nemli alanlarda hızla çoğalabildikleri için yaşanılan bölgede durgun, kirli su birikintilerinin kurutulması ve çevrenin ilaçlanması son derece önemlidir. Diğer yandan pencerelere sineklik takılmalı, kapı altlarında boşluk bulunmamasına dikkat edilmelidir. Özellikle banyo ve mutfak gibi nemli ortamlara sineklik takılması ve ortamın temiz tutulması sivrisinekleri bölgeden büyük ölçüde uzak tutmaktadır. Bunun dışında bacalar, havalandırma boruları ve kalorifer kazanları gibi alanların temizliğine ekstra özen gösterilmelidir. Balkon ve pencere pervazları gibi yerlerde çatlak olup olmadığı kontrol edilmeli, eğer çatlak oluşmas kapatılması gerekmektedir. Gece dışarıyla çıkıldığında uzun kollu ve bacakları kapatan kıyafetler tercih edilmelidir.

5 Eylül 2022