ANLAŞMALI KURUMLAR
KURUMSAL
MERKEZLERİMİZ
BİLGİ KÖŞESİ
444 70 44
FOR INTERNATIONAL PATIENTS
TR
EN
AR
FR
RU
DE
AZ
AL
BG
UZ
RO
GE
MN
KZ
RS
Geri
TR
EN
AR
FR
RU
DE
AZ
AL
BG
UZ
RO
GE
MN
KZ
RS
ONLİNE İŞLEMLER
ÜYE GİRİŞİ
RANDEVU
REÇETELER
TAHLİL SONUÇLARI
E-GEÇMİŞ OLSUN
MEDİPOL BEBEKLERİ
TIBBİ BİRİMLER
DOKTORLARIMIZ
TEKNOLOJİ
CHECK-UP
Neden Check-Up Yaptırmalıyız?
Check-Up
Adımları
Check-Up Hazırlık Bilgileri
Check-Up
Paketleri
Burada Hayat Var!
EVDE SAĞLIK
İLETİŞİM
İletişim Bilgileri
İletişim Formu
Dış Temsilcilikler
Burada Hayat Var!
HASTANELERİMİZ
Koşuyolu
İstanbul Medipol Hastanesi
Bağcılar
Medipol Mega Üniversite Hastanesi
Esenler
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Sefaköy
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Vatan
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Çamlıca
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Unkapanı
Medipol Üniversitesi Diş Hastanesi
Pendik
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Bahçelievler
Medipol Hastanesi
Ankara
Medipol Üniversitesi Diş Hastanesi
Medipol Acıbadem
Bölge Hastanesi
Burada Hayat Var!
ANLAŞMALI KURUMLAR
KURUMSAL
MERKEZLERİMİZ
BİLGİ KÖŞESİ
444 70 44
ONLINE İŞLEMLER
ÜYE GİRİŞİ
RANDEVU
REÇETELER
TAHLİL SONUÇLARI
E-GEÇMİŞ OLSUN
Sitede Ara
TÜM SONUÇLAR
ARA
Medipol Sağlık Grubu
Bilgi Köşesi
Bunları Biliyor Musunuz?
Baharda egzamalar alevleniyor
Egzama olarak da adlandırılan atopik dermatit, bahar aylarında alerjik renit ve astım hastalığı ile ilişki gösterir. Polen salınımının fazla olduğu bahar ve yaz aylarında atopik dermatit bulgularının da arttığını unutmayın!
Atopik dermatit sıklıkla çocukluk çağında görülen ancak erişkinleri de etkileyebilen kronik bir deri hastalığıdır. Atopik dermatitin tipik deri bulguları ciltte kuruluk, pullanma, kızarıklık, sulantı olup hastaların en önemli şikâyeti kaşıntıdır. Hastalık alevlenme ve düzelme periyotlarından oluşan bir seyir izler. Genetik benzerlik nedeniyle aynı aile bireylerinde atopik dermatit görülebilir ancak hastalık kesinlikle bulaşıcı değildir. Atopik dermatit, hastanın yaşı ve lezyonların lokalizasyonuna göre 3 evreye ayrılır: İnfantil dönem, çocukluk dönemi ve erişkin dönem. İnfantil dönem atopik dermatit, doğumdan sonraki ilk 6 aylık zaman diliminde ortaya çıkar. Lezyonlar yanaklar, alın veya saçlı deride başlayıp gövde, kol ve bacakların dış yüzlerine yayılır. Kızarıklık, şiddetli kaşıntı, sulantı, kabartı, kabuklanma gözlenebilir. Çocukluk çağı atopik dermatiti, infantil dönemi takip edebilir ve sıklıkla 2 yaşından sonra ortaya çıkar. Lezyonlar karakteristik olarak bilekler, el, ayak, antekubital ve kıvrım bölgeleri, göz ve ağız çevresinde lokalizedir. Atopik dermatit nedenleri arasında genetik, immünolojik ve çevresel faktörler yer almaktadır. Atakların ilk hangi faktörle tetiklendiği tam olarak bilinmezken, hastalık gelişimindeki kilit olay epidermal bariyer fonksiyonun bozulmasıdır. Epidermal ve immünolojik (deri ve bağışıklık sistemiyle ilgili) proteinleri kodlayan birçok gende bozukluk tanımlanmış olup filaggrin gen mutasyonu bunlar arasında en iyi bilinenlerindendir.
ÇOCUKLARI ETKİLİYOR
Filaggrinin ana görevi deri yapıtaşlarının bir arada tutulması ve derinin su bağlamasıdır. Filaggrinin genetik veya edinsel olarak fonksiyonunu kaybetmesi ve azalması, epidermal bariyerin bozulmasına neden olur. Atopik dermatitte bozulmuş bariyer fonksiyonu sonrasında transepidermal su kaybı ve alerjenlerin deriye girişi artar, inflamasyon ve duyarlanma tetiklenir. Atopik dermatit dünyadaki birçok ülkede çocukların % 20’sinden fazlasını etkilemektedir. Atopik dermatit sıklığının son yıllarda giderek artması, genetik ve immünolojik faktörlerin yanında değişen yaşam tarzı, beslenme ve çevresel faktörlerin de hastalığın gelişiminde rol aldığını işaret etmektedir. Atopik dermatit ataklarını tetikleyen faktörler arasında başlıca ısı ve iklim değişiklikleri, nemsiz ortam, terleme artışı, sabun/deterjan teması, stres, sentetik çamaşırlar, parfümler, enfeksiyonlar ve polenler bulunur.
BANYODAN HEMEN SONRA NEMLENDİRİCİ
Atopik dermatit tanılı hastaların çoğunda bulgularının en fazla arttığı mevsim soğuk ve kuru kış aylarıdır. Atopik dermatitin bahar aylarında artışı ile ilgili kesin bir ilişki bulunmasa da özellikle astım, rinit gibi hastalıkları bulunan alerjik bireylerde, polen salınımının fazla olduğu bahar ve yaz aylarında atopik dermatit bulgularının da arttığı gözlenmiştir. Bozulmuş cilt bariyeriyle temas eden aeroalerjenlerin hastalık şiddetini arttırdığı düşünülmektedir. Mevsim değişimiyle beraber değişen günlük aktivitelerin de (spor, açık havada yürüyüş, yüzme, hayvan teması) hastalık şiddeti üzerinde etkisi bulunmaktadır. Atopik dermatit tedavisinde ana hedef kaşıntının azaltılmasıdır. Cildin uygun ürünler ile düzenli olarak nemlendirilmesi tedavinin en önemli basamağıdır. Nemlendirici kullanımı günde en az 2 kez olmalı ve özellikle banyo yapıldıktan hemen sonra uygulanması gerektiği unutulmamalıdır. Ataklar sırasında lezyonlu bölgelere topikal steroid veya immunmodülatuar krem/ pomad uygulanmakta, kaşıntı hissini baskılamak için antihistaminik ilaçlar verilmektedir. Daha dirençli hastalarda fototerapi, kısa süreli oral steroid veya immunsupresif tedavi uygulanabilir. Tedavide diğer bir önemli nokta da hastalık ataklarını tetikleyebilecek faktörlerden uzak durmaktır.
ANLAŞMALI KURUMLAR
GALERİ
TANITIM FİLMİ
İLETİŞİM FORMU
İNSAN KAYNAKLARI
Medipol Sağlık Grubu yenilik ve gelişmelerinden
haberdar olabilirsiniz.