Sitede Ara

Aşırı Sıcaklarda Kalp Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aşırı Sıcaklarda Kalp Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

İklim değişikliğinden kaynaklı sıcaklık artışları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizi de etkilemektedir. Sıcaklıkların ciddi seviyelere ulaşması birçok insan için belli başlı olumsuzlukları da beraberinde getirmektedir.  

Özellikle kalp hastalığı olan yaşlı bireylerde sıcaklık artışının etkilerini daha belirgin bir şekilde görülmektedir. Bu da uzmanların karşısına yeni hasta profilleri ile birlikte acil servislere daha çok başvuru olarak çıkmaktadır.

Aşırı Sıcaklar Özellikle Kalp Hastalarının Sağlığını Ciddi Bir Şekilde Etkiliyor

Sıcaklıklar artışıyla birlikte özellikle 65 yaş üstü bireylerin sağlıklarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda yaşam kaybına kadar varan ciddi olumsuzluklar görülebilmektedir. Sıcaklık karşısında vücut ne gibi reaksiyonları göstermektedir? Böyle bir durumda hastaların nelerle karşılaştığını şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Terleme ve sıvı kaybına bağlı, özellikle kan basıncında düşme görülmekte ve bu düşmeyi toparlayabilmek için kalbin hızla atması.
  • Hem kalp yetmezliği hem de damar tıkanıklığı olan hastalarda kalbin iş yükünü ve oksijen tüketimini artırmaktadır.
  • Sıvı alımı iyi olmayan hastalarda veya kalp yetmezliği nedeniyle idrar söktürücü kullanan hastalarda sıvı kaybına bağlı olarak pıhtılaşma eğilimi artabilmektedir. 
  • Uzun süre sıvı kaybı ve sıvı alımının olmaması durumu kalp açısından son derece olumsuz eğilim oluşturmaktır.

Sıcak Havalara Karşı Alınması Gereken Önlemler

Sıcak havaların artışı ile kalp hastalığı olan veya olmayan tüm bireylerin bilmesi gerekenler şöyledir:

  • Saat 10.00-16.00 arasında dışarı çıkılmaması önerilmektedir. Eğer dışarı çıkılması gerekiyor ise mutlaka pamuklu, teri emici ve açık renkli kıyafetler tercih edilmesi gerekmektedir. 
  • Bol sıvı alınması oldukça önemlidir. Günde en az 2,5 - 3 litre sıvı alınmalıdır. Böylelikle, sıvı kaybı önlenmiş ve kalbin iş yükünü kolaylaştırılması sağlanmaktadır.
  • Özellikle sıvı alımında soda almamaya bir miktar dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü sodanın içerisindeki tuz miktarı tansiyon yükselmelerine ve buna bağlı yine başka problemlere yol açabilmektedir.
  • Alkolden kesinlikle kaçınmak şarttır. Kalp hızını artırmakta ve tehlikeli bir durum oluşmasına sebep olmaktadır. 
  • İlaç kullanan bireyler, özellikle sıcak havalarda doktorlarına danışmadan tansiyonu düştü ya da yükseldi diye ilaç kullanımını kesmemeleri gerekmektedir.

17 Ağustos 2023