Sitede Ara

Apandisit Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Apandisit Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Apandisit karnın sağ alt kısmında bulunmaktadır. Çocukluk çağında apandisit, bağışıklık sisteminin çalışan bir parçasıdır ve vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olmaktadır. Fakat yaş ilerledikçe apandisit bunu yapmayı bırakmakta ve vücudun diğer kısımları enfeksiyonla mücadele etmeye devam etmektedir. 

Apandisit Nedir?

Apandisit apendiks adlı kör bağırsağın iltihaplanmasıdır. Apandisit birden çok şekilde kendini belli etse de en önemli belirti o bölgedeki ağrıdır. Standart tedavi, iltihaplanan apendiksin cerrahi yöntemle çıkartılmasıdır.

Bilgi ve Randevu Almak İçin Formu Doldurun

Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Apandisit belirtileri şunlardır:

  • Göbeğin etrafında yoğunlaşan, karnın sağ alt tarafında keskin bir ağrıya ilerleyen donuk bir ağrı
  • alt sırtta, hamstringde veya rektumda ağrı (daha az sıklıkla)
  • ateş
  • kusma
  • ishal veya kabızlık
  • iştah kaybı

Apandisit Kimlerde Görülür?

Apandisit, herhangi bir yaşta ve herhangi bir bireyde ortaya çıkabilmektedir. Fakat, sıklıkla genç yetişkinlerde ve çocuklarda görülmektedir.

Apandisit için Hangi Bölüme Başvurmak Gerekir?

Apandisit için Genel Cerrahi uzmanına başvurulması gerekmektedir.

Apandisit Neden Olur?

Apandisite neyin sebep olduğu tam olarak belli olmamaktadır. Fakat,  çoğu durumda bir şeyin apendiksin girişini tıkaması olabilmektedir. Örnek olarak; ufak bir dışkı parçası nedeniyle tıkanabilmekte veya üst solunum yolu enfeksiyonu, bağırsak duvarındaki lenf düğümlerinin şişmesine neden olabilmektedir.

Tıkanıklık iltihaba ve şişmeye neden olursa, apendiks içindeki basıncın artmasına neden olabilmekte ve bu da daha sonra patlamasına sebep olabilmektedir.

Apandisit Nasıl Teşhis Edilir?

Uzman doktor hastaya belirtilerini sorarak ve muayene ederek apandisit teşhisini konulmaktadır.
Küçük çocuklarda özellikle apandisiti teşhis etmek zor olabilmektedir. Yetişkinlerde bile apandisit ile karnınızı etkileyen diğer tıbbi problemler arasındaki farkı söylemek zor olabilmektedir. Genel cerrahi uzmanı, en olası tanıya karar vermesine yardımcı olmak için durumun zaman içinde nasıl ilerlediğini izleyebilmektedir.

Ayrıca hastaya ultrason, CT taraması ve kan testleri gibi testler doktorun apandisiti teşhis etmesine yardımcı olabilmektedir. Bazı durumlarda uzman doktor, iltihaplı olduğundan emin olmasa bile apendiksin kontrol edilmesi için ameliyat önerebilmektedir. Çünkü apandisit tedavi edilmediği takdirde hayati tehlike oluşturabilmektedir.

Apandisit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Apandisit tedavisi genellikle apendiksin çıkarılması ameliyatını içermektedir. Ameliyattan önce enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotik tedavisi uygulanabilmektedir. Genellikle ameliyat laparoskopik olarak gerçekleştirilmektedir. Karında özel cerrahi aletlerin yerleştirilmesine olanak sağlayacak şekilde birkaç küçük kesi yapılmaktadır. 

Karında daha büyük, tek bir kesiğin yapıldığı açık ameliyat, genellikle apendiksin patlaması veya erişimin daha zor olması durumunda kullanılmaktadır. Ameliyattan sonra iyileşmek genellikle birkaç hafta sürebilmektedir. Ancak açık ameliyat sonrasında 6 haftaya kadar sürmekte ve yorucu aktivitelerden kaçınılması gerekebilmektedir.

Apandisit Önlenebilir mi?

Apandisiti önlemenin kanıtlanmış bir yolu yoktur.

Apandisit Genetik midir?

Apandisitin aileden gelen genetik yatkınlığı olduğu düşünülse de, asıl nedeni genetik yatkınlık olduğunun bilimsel bir açıklaması bulunmamaktadır.

Apandisitin Riskleri ve Komplikasyonları Nelerdir?

Özellikle bu tip cerrahi yöntemin yol açabileceği bazı risk ve komplikasyonlar vardır. Bu komplikasyonlar aşağıdaki maddeleri içermekle birlikte bunlarla sınırlı olmamaktadır.

  • Batın içine ciddi kanama kan ve sıvı verilmesini veya tekrar operasyonu gerektirebilmektedir.
  • Yara içinde enfeksiyon, batın içinde enfeksiyon/apse gelişebilmektedir. Bu durum ilaç tedavisi yanında cerrahi girişimi gerektirebilmektedir.
  • Yara yerinde ayrışma, zayıflık, fıtık gelişimi olabilmektedir. Bu durumlar tekrar operasyonu gerektirebilmektedir.
  • Yara yerinde kalınlık ve kızarıklık görülebilmektedir.
  • Bağırsak tıkanmasına sebep olan yapışıklıklar olabilmektedir. Bu kısa veya uzun dönem komplikasyonu olabilmekte ve tekrar cerrahi tedavi gerektirebilmektedir.
  • Şişman insanlarda ve/veya sigara içenlerde yara yeri enfeksiyonu, akciğer enfeksiyonu, kalp ve akciğerle ilgili istenmeyen yan etkiler/komplikasyonlar ve kan damarlarında pıhtı birikimi riskleri daha yüksektir.
  • Çok geç kalmış hastalarda, yaşlılarda, genel durumu bozuk olanlarda en sık görülmekle birlikte, %1’in altında olasılıkta hastalık ikinci bir ameliyat gerektirebilmektedir.

Apandisit Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Batın içi abseden, hayati tehlikeye sebep olabilmektedir. Ayrıca enfeksiyon kapabilmektedir. Tedavi edilmezse patlayabilmektedir. Bu, semptomlar ortaya çıktıktan 48 ila 72 saat sonra gerçekleşebilmektedir. Bu nedenle apandisit tıbbi bir acil durumdur. 

Apandisit Ameliyatı Sonrası Yaşam Tarzı Önerileri Nelerdir?

Yanlış beslenmeye bağlı obezitenin oluşmaması için beslenmeye dikkat etmenin, düzenli egzersiz yaparak hareketsiz yaşamdan uzak durmanın, düzenli uykunun, alkol ve sigaradan uzak durmanın, sigara kullanılıyorsa tedaviden en az 15 gün önce sigara kullanımını bırakmanın, keyif verici madde ve ilaç kullanımından sakınmanın, stresle baş etme yöntemlerini kullanmanın ve hekim tavsiyesi dışında ilaç kullanmamanın anestezi risklerini azaltarak tedavi/ameliyat başarısını olumlu yönde etkileyeceği bilinmelidir.

Çocuklarda Apandisit

Karın ağrısı ve kusma çocuklarda acil servise başvuruların başında gelen sebepler arasında yer almaktadır. Bir çocuk hekimi tarafından olayın değerlendirilmesi önemlidir. Çünkü basit bir bağırsak enfeksiyonu buna neden olabileceği gibi cerrahi işlem uygulanması gerektiren bir apandisit durumu da yine aynı tabloya neden olabilmektedir. Bu nedenle işinde uzman bir hekim tarafından hastanın değerlendirilmesi önem arz etmektedir. 

Yapılan fizik muayenede akutap hangisinden şüphelenildiği durumda mutlaka bir çocuk cerrahisi uzmanının konuyla ilgili fikri alınması önerilmektedir. Çünkü çocuklar erişkinlerden farklıdır. Şikayetlerini kolaylıkla söyleyemezler. Bu yüzden tecrübeli bir Çocuk Cerrahisi Uzmanı tarafından yapılan muayenenin bu konuda oldukça önemi vardır. 

Hastalığın teşhisi için bir Çocuk Cerrahisi Uzmanı tarafından yapılan muayene ile birlikte ultrasonografi veya tomografi gibi görüntüleme yöntemlerine başvurmaktan da kaçınmamak gerekmektedir.

Akut apandisitin tedavisi cerrahidir. Cerrahi olarak 2 şekilde tedavisi yapılabilmektedir. Birincisi açık ameliyat ikincisi de kameraya yardımıyla yapılan laparoskopik cerrahi 2 yöntemin de çocuklarda uygulanabilirliği mevcuttur. Laparoskopik tedavinin ameliyat sonrası dönemdeki konforu ve iyileşme dönemini daha kısa tutması nedeniyle avantajı diğer tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi akutopanist cerrahisinden sonra da mevcuttur.

21 Şubat 2024