Sitede Ara

Anjiyo Nedir? Kimlere, Nasıl Yapılır?

Anjiyo Nedir? Kimlere, Nasıl Yapılır?

Anjiyo, kalp damar hastalıklarının tanısı ve tedavisinde kullanılan invaziv bir tıbbi işlemdir. Bu işlem, kalp damarlarının iç yüzeyini incelemek, tıkanıklıkları belirlemek ve gerektiğinde tedavi yapmak amacıyla kullanılmaktadır.

Anjiyo Nedir?

Anjiyo, kalp damarlarının değerlendirilmesi ve tedavisi için kullanılan bir tıbbi yöntemdir. Bu işlem genellikle koroner arter hastalığı (kalp damarlarında daralma veya tıkanıklık) şüphesi olan hastalarda uygulanmaktadır. 

Anjiyo Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Anjiyo genellikle koroner arter hastalığı şüphesi olan veya koroner arter hastalığı riski taşıyan hastalara uygulanmaktadır. Bu hastalar arasında göğüs ağrısı olanlar, koroner arter hastalığı risk faktörlerine sahip olanlar ve akut koroner sendrom yaşayanlar yer almaktadır. 

Ancak, anjiyo kararını vermek için her hasta için ayrıntılı bir değerlendirme yapılması ve uzman doktor tarafından karar verilmesi gerekmektedir. 

Anjiyo İşlemini Hangi Bölüm Yapar?

Anjiyo işlemi kardiyoloji bölümü tarafından gerçekleştirilmektedir.

Bilgi ve Randevu Almak İçin Formu Doldurun

Anjiyo Ne Zaman Yapılır?

  • Anjiyo, koroner arterlerdeki daralmaları veya tıkanıklıkları tespit etmek
  • Şiddetli göğüs ağrısına neden olan daralmış veya tıkanmış koroner arterleri belirlemek
  • Ani olarak gelişen kalp damar hastalığı durumları
  • Kalp krizi (miyokard enfarktüsü) veya akut miyokardiyal iskemi (kalp kasının yetersiz kan akışı) vb. durumlar 
  • Daralmış veya tıkanmış koroner arterlerin açılması için anjiyo yapılmaktadır.

Anjiyo Nasıl Yapılır?

Anjiyo işlemi, daralmış veya tıkanmış olan damarları açmak için kullanılan bir tedavi olan anjiyoplasti ile birlikte uygulanabilmektedir. 

Anjiyoplasti, kateterin uç kısmında bulunan bir balonun şişirilerek daralmış bölgenin genişletilmesini sağlar. Bazen, daralmış bölgenin açık kalmasını sağlamak için bir stent (tel örgü) de yerleştirilir. Stent, damarın iç yüzeyine yerleştirilir ve kan akışını düzenleyerek tıkanıklığın tekrar oluşmasını engeller.

Anjiyo işlemi genellikle lokal anestezi altında yapılır ve çoğu vakada hasta için minimal rahatsızlık ve ağrı ile sonuçlanır. İyileşme süreci genellikle hızlıdır ve hastalar genellikle birkaç saat içinde taburcu olabilirler.

Anjiyo Ne Kadar Sürer?

Anjiyo işlem süresi, genellikle 20-60 dakika arasında sürmektedir. Ancak, işlem süresi bazı faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir. 

İşlem sırasında kalp damarlarının durumu, yapılacak ek tedaviler ve hastanın bireysel durumu gibi etkenler işlem süresini etkileyebilmektedir.

Koroner Anjiyografi Nedir?

Koroner anjiyografi kalp damarlarının X-ray ile görüntülenmesini sağlayan bir işlemdir. İşlem esnasında kalp damarlarındaki tıkanıklık derecesi tespit edilerek gerektiğinde müdahale imkanı da bulunmaktadır. 

Koroner anjiyografi işleminde kalp damarları içine radyo-opak boya maddesi verilerek X-ray cihazı ile hızlı bir şekilde damarlar görüntülenmektedir. Gerektiğinde, kardiyoloji uzmanı anjiyografi esnasında balon/anjiyoplasti işlemini de gerçekleştirilebilmektedir.

Koroner Anjiyografi Neden Yapılır?

Kardiyoloji uzmanı aşağıdaki durumlar varlığında koroner anjiyografi önerebilmektedir:

  • Koroner arter hastalığını düşündüren göğüs ağrısı gibi şikayetlerin varlığı
  • Başka testler yapılmasına rağmen açıklanamayan göğüs, çene, boyun ve kola vuran ağrı
  • Yeni başlayan veya artan göğüs ağrısı 
  • Doğuştan kalp hastalığı varlığı
  • Kalp yetmezliği
  • Diğer damar problemleri ya da göğüs travması
  • Cerrahi müdahale gerektiren kalp kapak hastalığı
  • Kalp dışı başka bir yüksek riskli ameliyat gerektiği durumlarda ameliyat esnasında kalp sorunu olma riski bulunuyorsa işlem öncesi koroner anjiyografi önerilebilir.
  • Komplikasyon riski düşük olmakla beraber, koroner anjiyografi işlemi öncesinde genellikle elektrokardiyografi, ekokardiyografi yada egzersiz testi gibi kalp testleri yapılmaktadır.

Koroner Anjiyografi Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Kalp krizi gibi acil durumlarda hemen anjiyografi yapılması gerekmekle beraber, genellikle işlem öncesi hazırlık yapabilmesi için uzman doktor tarafından bir randevu programı yapılmaktadır.

Anjiyografi kateter laboratuvarında gerçekleştirilmektedir. Genellikle sabah hastaneye gelinmesi istenmektedir. Sağlık ekibimiz hastaya bazı önerilerde bulunarak, alınan ilaçlarla ilişkili bilgilendirme yapmaktadır. 

  • Genellikle anjiyografiden önceki gece yarısından itibaren herhangi bir şey yiyip içilmemelidir.
  • Hastalar kullandıkları tüm ilaçları kutuları ile birlikte yanlarında getirmelidir.
  • Sabah alınan ilaçların alınıp alınmayacağı hususunda doktora danışılmalıdır.
  • Şeker hastası olanlar, anjiyografi öncesinde insülin yada şeker ilacını alıp almama konusunda doktora danışılmalıdır.
  • Uzman doktora özellikle iyotlu maddeler, kabuklu gıdalar, lateks, kauçuk ya da penisilin veya opak madde vb. herhangi bir şeye alerjisi olan var ise belirtilmelidir. 
  • İşlem sonrası araç kullanmak için bir yakının hastanın yanında bulunması gerekebilir.
  • Anjiyografi işlemi öncesinde, sağlık personeli hastanın tıbbi öyküsü ve kullandığı ilaçlarla ilgili hastayı değerlendirecektir. Sağlık ekibi tansiyon, nabız ve fizik muayenesini gerçekleştirecektir.İşlem öncesi idrarın yapılması ve özel önlük giyilmesi istenecektir. Kontakt lens, gözlük, ziynet eşyası veya küpenin çıkarılması istenebilir.

Koroner Anjiyografi İşlemi Nasıl Yapılır?

Kardiyoloji uzmanı, hemşire ve teknisyenlerden oluşan bir ekip tarafından anjiyografi işlemi gerçekleştirilecektir. İşlem kalp kateterizasyon laboratuvarında gerçekleştirilmektedir. 

İşlem öncesi hemşire damar yolunu açarak sakinleştirici ilaç uygulaması gerekebilir. Fakat işlem esnasında hastadan istenenleri yapabilmesi için uyanık durumda olması gerekebilir.

Doktor işlem esnasında eğer kasıktan anjiyografi gerçekleştirilecek ise, giriş bölgesinde ağrı hissedilmemesi için lokal anestezi ile uyuşturulacaktır. 

Kasıktan ya da gerektiğinde el bilekten ince bir iğne vasıtasıyla damara girişi sağlayacak, ardından nce bir pipeti andıran tüpü yerleştirecektir. Kateter adını verilen ince uzun bir boru ‘sheath’ içerisinden gönderilerek kalp damarlarının ağız kısmına ulaşmaktadır.

Kalp damarlarının kontrast ajan adını verilen bir çeşit tıbbi boya maddesinin damar içine verilmesi esnasında ‘X’ ışınları kullanılarak görüntülenir. 

Kateter tıkalı ya da daralmış bir damara müdahale için kullanılıyorsa işleme anjiyoplasti ya da perkütan koroner girişim adı verilmektedir. İşlem sonrası doktor kateteri ve sonrasında sheath’i çıkarmaktadır.

El Bileğinden Anjiyo Nasıl Yapılır?

El bileğinden yapılan anjiyo sayesinde, hasta aynı gün içerisinde taburcu olur, işine geri dönebilir. Bilekte olan damar, kasık damarına kıyasla cilt yüzeyine daha yakındır. Bu nedenle kilolu hastalarda bile, bilekten damara daha kolay girilebilir. Açılan delik daha kolay kapanır.

Kalp ve damar hastalıklarının tanısında önemli bir yere sahip olan koroner anjiyografi işlemi son yıllara kadar genellikle kasıktan yapılmaktaydı. Ancak daha ince iğne, kılıf ve kateter gibi malzemelerin kullanıma girmesiyle anjiyonun el bileğinden yapılması da mümkün olmuştur. 

El bileğinden anjiyo hastalar açısından büyük kolaylık sağlamaktadır. Bu teknikle yapılan anjiyo sonrası hastaların hastanede kalmasına gerek kalmaz. 5-10 dakika içinde gerçekleştirilen operasyondan sonra, hastalar işlerine bile geri dönebilirler. Ayrıca bilekten anjiyo yapılması istenmeyen komplikasyonların önlenmesi açısından da faydalı olur. 

Anjiyo Fiyatları Nedir?

Anjiyo kişiye özel uygulanan bir tedavi yöntemidir. Yapılacak işlemin yöntemine göre fiyatlarda değişiklik olabilmektedir. Bu nedenle anjiyo işleminin güncel fiyatları için hastanemizden bilgi alabilirsiniz.

Kasıktan Anjiyo İle Bilekten Anjiyo Arasında Fark Var mıdır? 

Kasık veya bilekten yapılan anjiyo giriş yerleri açısından farklılık gösterse de, temelde yapılan işlem aynıdır. Fakat kasık bölgesinden yapılan anjiyoda kasık damarlarının daha büyük çapta olması, daha kalın kateterler kullanılması, işlem sonrası kasık bölgesine uzun süreli baskı uygulanması zorunluluğu ve kanama gibi komplikasyonlar doktorları yeni arayışlara itmiş ve bu sayede el bileğinden anjiyo yapma fikri ortaya çıkmıştır. 

Bilekte olan damar, kasık damarına kıyasla cilt yüzeyine daha yakındır. Bu nedenle kilolu hastalarda bile, bilekten damara daha kolay girilebilir. Damarın cilde yakınlığı ve arkasında bulunan kemik doku sayesinde işlemden sonra girilen deliğe daha rahat kompresyon yapılabilir ve delik daha kolay kapanır. 

Rahat kompresyon uygulanması mümkün olduğundan bu bölgede kanama daha iyi kontrol altında tutulabilir. 

Kasık damarından olan stent girişimlerinde yüksek dozda kan sulandırıcı ilaçların kullanılması yüzünden, damara girilen kılıf işlemden hemen sonra çekilemez. Bunun yapılması için 4-6 saat süre geçmelidir. Bu sürede hastanın yatakta yatarak, bacağını hareket ettirmemesi gerekir. 

Bu süreden sonra kılıf elle çekilir, 15-20 dakika kompresyon ve 4-6 saat kadar kum torbasıyla ağırlık uygulanarak kanamanın durdurulmasına çalışılır. Bu yüzden kasıktan yapılan anjiyoda hasta 6 saat, stent ve balon uygulamaları yapılan hastalarda ise 12 saat hastanın bacağını hareket ettirmeden düz yatması gerekir. Bu sürede hasta ayağa kalkamadığı gibi, tuvalete de gidemez.

Sık Sorulan Sorular

Anjiyo Nereden Yapılır?

Anjiyo işlemi, bir kateter (ince tüp) aracılığıyla damar yoluyla girilerek yapılan bir girişimdir. Genellikle kasık veya el bileğinden yapılmaktadır.

Anjiyo Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Anjiyo sonrası dikkat edilmesi gerekenler; hastaya verilen ilaçların düzenli kullanımı, bol sıvı tüketimi, dinlenme, sağlıklı beslenme, sigara ve alkol kullanılmamasına özen gösterilmelidir. 

Anjiyo Sonrası Kalp Çarpıntısı Neden Olur?

Anksiyete ve stres, aşırı fiziksel aktivite ve enfeksiyon veya iltihaplanma, kalp damarlarında daralma veya tıkanıklık gibi sebeplere bağlı olarak kalp çarpıntısı yaşanabilmektedir.

Anjiyo Sırasında Hastaya Genel Anestezi Uygulanıyor mu?

Anjiyo sırasında hasta rutin olarak uyutulmamaktadır. Ancak hastanın panik atak vb. hastalıkları varsa sedasyon uygulanabilmektedir.

Anjiyo İle Damar Açılıyor mu? 

Anjiyo bir tanı yöntemidir. Damar açmak için balon+ stent işlemi yapmak gerekir. Sonuç olarak anjiyo ile damar açılmaz.

Anjiyo Ağrılı Bir İşlem midir?

Anjiyo ağrılı ve acılı bir işlem değildir. 

Aynı Hasta Ömründe Kaç Kez Anjiyo Olur?

Aynı hastanın ömründe anjiyo sayı sınırlaması yoktur.

Sadece Kasıktan mı Anjiyo Olunur?

Hayır, anjiyo sadece kasıktan yapılmaz, koldan da yapılabilir.

Koldan mı Kasıktan mı Anjiyografi?

Koldan anjiyografi komplikasyon oranlarının düşük olması ve hasta konforu açısından daha iyi olması nedeniyle günümüzde daha sık kullanılmaya başlanmıştır. Kasıktan yapılan klasik anjiyonun hekime daha geniş kateterler ile uygulama kolaylığı sağlaması bakımından avantajları vardır.

Klasik anjiyoda kanama, şişlik oluşması, balonlaşma ve fistül gibi komplikasyonlar el bileğinden yapılan anjiyografide daha düşük oranlarda görülmektedir. Koldan anjiyografi özellikle diyalize giren veya ciddi böbrek yetmezliği olan hastalarda kol damarları önemli olduğundan koldan anjiyografi önerilmez.

Ortalama Anjiyo Süresi Ne Kadardır?

Hasta faktörleri göz önüne alınır ise 10-45 dk. arasında sürebilir.

Anjiyo İşlem Sonrası Mutlaka Kum Torbası Gerekli midir?

Kum torbası şart değildir. Close pad sık uygulanan diğer bir yöntemdir. Ayrıca kasık kapama yöntemleri de son zamanlarda kum torbasına alternatif  bir yöntem olarak uygulanabilir.

Anjiyo İşleminin Riski Çok Yüksek midir?

Her ne kadar koroner anjiyografide komplikasyon riski % 1’in altında olsa bazı riskler de bulunmaktadır. Bunlar; kalp krizi, inme, damar zedelenmesi, ritim bozukluğu, verilen boya maddesine bağlı alerjik reaksiyon,böbrek hasarı, kanama, enfeksiyon, X-ray ışınına bağlı radyasyon.

Anjiyo İşleminden Kaç Gün Sonra İşe Başlayabilirim?

İsterse hasta aynı gün işine dönebilir tabii ki burada önemli olan anjiyografinin neticesidir. Kalp damarlarında ciddi darlık saptanmayan bir hasta mümkünse işlemden bir gün sonra  anjiyo yapılan uzuv çok zorlanmamak şartı ile hasta işe  başlayabilir.

Stent, Balon İşleminin Anjiyodan Farkı Nedir, Nasıl Yapılır?

Anjiyo ile aynı mantıkla tıkalı bölgeye bir tel üzerinden balon ve stent gönderilip damar genişleterek yapılır.

Hasta Anjiyo İşlemi Öncesi Aspirin Kullanıyor İse İlacı Önceden Kesmek Gerekli midir?

Aspirinin önceden kesilmesi önerilmez.

Anjiyo İşlemi Öncesinde Aç Olmak Gerekli midir?

İşlem öncesi 6-8 saat aç olmak gerekmektedir.

Anjiyografiden Sonra Ağrı Olabilir mi?

İşlem bölgesi bilek ise (radial arter),bileğinizi çok oynatılmaması, işlem olan taraftaki elinizle ağırlık kaldırılmaması ve araba kullanılmaması önerilmektedir.

Kasık bölgesinde ise ilk günlerde hafif ağrı ,rahatsızlık hissi, morarma olabilir. 

Taburculuk sonrası kasıkta şişlikte artış, ağrının arttığı durumlarda doktorunuza danışılması önerilmektedir.

20 Haziran 2023