
Normal yollardan anne olamayan kadınların bebek özlemleri bitiyor. Medipol Üniversitesi Hastanesi doktorları, tüp bebek hakkında en çok merak edilen soruları yanıtladı.
Tüp bebek kaç kere denenebilir?
Tüp bebek denemesinde sınır yok denilebilir. Ancak kadında genetik olarak düzeltilemeyecek yumurta problemi var ise kadın yaşının 45 ve üzeri olan olgularda tüp bebek tedavisi zorlanmamalıdır. Yine erkekte tekrarlayan mikro-TESE ameliyatlarına rağmen sperm bulunamıyor ise tekrar denememek gerekir. Aksi takdirde çiftler için şartlar uygun olduğu sürece sınır yok denilebilir. Ancak tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında özellikle kadının iyi araştırılması son derece önemlidir.
Kadının yaşı, hamile kalma şansını etkiler mi?
Kadın yaşı ile birlikte yumurta rezervi ve kalitesi de düşmektedir. 39-40 yaşından sonra yumurta kalitesi ve yumurtada genetik problemler artmaktadır. Yumurtanın 46 kromozom sayısından 23 kromozoma bölünme basamaklarında problemler artmakta ve bu patoloji embriyoya yansıyarak rahime tutunma problemlerine, erken gebelik kayıplarına ya da genetik olarak problemli kese oluşumuna neden olabilmektedir. O nedenle kadın yaşının 40 ve üzeri olduğu vakalar gebelik şansı olarak kötü gruba girmektedir. Bu gruptaki gebelik oranları %35 ve altında seyretmektedir.
HER ÇİFTE YAPILMAZ
Tüp bebekte düşük olasılığı, normal yolla hamile kalmaya göre daha fazla mı?
Yapılan çalışmalar tüp bebek tedavisi olan gebeliklerin normal yol ile olanlara göre fazla fark görülmemekle birlikte, kendi çalışmalarımızda izlenimlerimiz tüp bebek tedavisi ile elde edilen gebeliklerde erken veya geç gebelik kayıplarının biraz daha fazla olduğu üzeredir. Tüp bebek tedavisi ile gebelik elde edenlerin altta yatan problem olasılığı normal yollarla hamile kalanlara göre daha fazla olabileceğinden bu durum gözlenebilir. Örneğin rahimsel problemden dolayı gebe kalamayan bir kadına tüp bebek ile çocuk sahibi yapmak istediğinizde gebelik olur ise gebelik kaybı normal gruba göre daha fazla olacaktır. O nedenle bu patolojilerin önceden tespit edilip düzeltilmesi önemlidir.
Tüp bebek hamileliklerinin düşükle neticelenme nedenleri nelerdir?
Tüp bebek merkezine infertilite sorunu ile gelen çiftlerde normal gruba göre bazı patolojiler ile karşılaşma riski yüksektir. Kısırlığın nedenine göre düşük riskleri değişmektedir. Düşükler genellikle kadına ait anatomik nedenler, pıhtılaşma bozuklukları ya da her iki çiftten birine ya da her ikisine bağlı genetik nedenlere bağlı olabilir. Problemlere yönelik önlemler alındığında erken gebelik veya ileride olabilecek erken doğumların önlemi alınmış olur.
Tüp bebek tedavisi öncesi kilo vermek gerekli mi?
Kilonun gebeliğin tutunmasında direk bir faktör olmadığını söyleyebiliriz. Çalışmalarımızda embriyonun tutunması ile kilo arasında bir ilişki tespit etmedik. Ancak kilolu kadınlarda tedavinin yönetimi normal kadınlara göre zor olduğu için konuyu tecrübeli hekimlerin değerlendirmesi önemlidir. Kilo veren hastalarda tedavinin yönetimi özellikle polikistik overli olgularda kolaylık sağlamaktadır. Fazla kilonun yumurta toplama ve embriyo transferi sırasında da zorlukları vardır. Ayrıca gebelik planlayan birinin kilo vermesi gebeliğinin daha rahat geçmesini sağlayarak hipertansiyon ve kan şeker bozukluklarını en aza indirger.
Tüp bebek çocuk sahibi olamayan çiftler için tek tedavi seçeneği midir?
Öncelikle tüp bebek merkezlerinde herkese tüp bebek tedavisi uygulanacak ön yargısı hastalarımızda olmamalıdır. İsminin tüp bebek merkezi olması her çifte tüp bebek yapılacağı anlamına gelmez. Hormonal nedenlere bağlı olarak gebeliğin neden olmadığı (adet düzensizlikleri, yumurtlama düzensizlikleri) gibi durumların araştırılması ve kadına ait anatomik patolojilerin ortaya konulması için en uygun yer tüp bebek merkezleridir. Var olan problemler düzeltildikten sonra uygun olan her çifte spontan gebelik şansı için bekleme süreci verilir.
KOMPLİKASYONLAR EN AZA İNDİRGENEBİLİR
En fazla kullanılan yöntem mikroenjeksiyon mudur?
Merkezimizde vakaların çoğunda mikroenjeksiyon yöntemi uygulanmaktadır. Mikroenjeksiyon spermin yumurta içerisine mikroenjeksiyon tekniği ile bırakılarak döllenmenin sağlanmasıdır. Yumurta sayısının az olduğu ya da sperm kalitesinin ve sayısının düşük olduğu durumlarda döllenmenin şansa bırakılmaması için mikroenjeksiyon yöntemini kullanmaktayız. Yumurta sayısının ve sperm parametrelerinin uygun olduğu durumlarda ise yumurtalar ile spermin yan yana bırakılarak döllenmenin kendi haline bırakıldığı İVF (İn-vitro fertilizasyon) yöntemini uygulamaktayız.
Kullanılan ilaçların yan etkileri bulunur mu?
Aslında yumurta büyütmede kullanılan hormonlar FSH ve LH, vücudumuzda üretilen (hem kadın hem erkekte) hormonlardır. Ancak vücudumuzda üretilen miktar ayda bir yumurta büyütecek kadardır. Tüp bebek tedavisinde ise aynı hormon biraz daha yüksek kullanılarak daha fazla yumurta elde edilmesi sağlanır. Kullanılacak olan yumurta geliştirici hormonun dozu kadının yaşı, yumurta rezervi ve vücut kitle indeksine göre ayarlanır. Yan etkilerin en aza indirgenmesi için kadının tedavi öncesi değerlendirilmesi önemlidir. Dikkatli takip ve doz ayarlaması ile komplikasyonlar en aza indirgenebilir.
Giriş Tarihi: 13.03.2019
Güncellenme Tarihi: 13.03.2019
Web sitemizde yer alan tüm içerikler yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır. Şikayetinizle ilgili değerlendirme, tanı ve tedavi için mutlaka bir doktora veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.