ONLİNE İŞLEMLER
Şişmanlık, vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Yapılan araştırmalara göre, şişmanlık özellikle son 20 yılda bütün dünyada süratle artmakta, 21. yüzyılın en önemli hastalıklarından biri olarak kabul edilmektedir. Şişmanlık, insan vücudunda bulunan bütün sistemleri (kalp-damar sistemi, solunum sistemi, hormonal sistem, sindirim sistemi gibi) etkileyen ve birçok rahatsızlığa zemin hazırlayan bir hastalıktır.
Şişmanlığı tespit etmek için birçok yöntem olmakla birlikte, en sık ve en kolay kullanılan yöntem ‘Beden Kitle Endeksi’dir (BKİ). Beden Kitle İndeksi (BKİ) vücut ağırlığının (kg) olarak, boyun (metre) cinsinden karesine (m²) bölünmesiyle elde edilen rakamdır.
18.5’in altında olanlar zayıf 18.5-25 arasında olanlar normal kilolu 25-30 arasında olanlar fazla kilolu 30-40 arasında olanlar obez (şişman) 40’ın üzerinde olanlar ileri derecede obez olarak tanımlanır. Örnek: Bir kişinin ağırlığı 70 kg, boyu 1.60 m’dir. Bu kişi zayıf mı, şişman mıdır? Buna göre Beden Kitle İndeksi (BKİ) = Ağırlık (kg)/Boy² (m²) = 70/1.60x1.60 = 27.34 kg/m² olarak fazla kilolu bulunur.
İdeal kilo, en sağlıklı olduğunuz, duygusal ve sosyal bakımdan kendinizle en barışık olduğunuz kilodur.
Hem kilo vermek, hem de uzun süre bu kiloyu koruyabilmek ve sağlıklı yaşamak için beslenme alışkanlıklarını değiştirmelisiniz. Gelin yeni bir yaşama birlikte başlayalım. Şişmanlığı değil, sağlıklı bir yaşamı seçelim.