ONLİNE İŞLEMLER
Siğiller, derinin üst tabakasına veya mukozaya yerleşen Human Papilloma Virüs- HPV olarak bilinen bir virüsün meydana getirdiği enfeksiyonlardır. Özellikle yaz aylarında daha hızlı yayılmaktadırlar. Siğiller, direkt kişiden kişiye temasla bulaşabildikleri gibi indirekt yollarla da bulaşabilir: Mesela kullanılan havlu, bornoz, mayo, terlik, ayakkabı gibi giysiler ile hamam, havuz, sauna veya kaplıcalar aracılığıyla da yayılabilir. Siğillerin şekli bulunduğu bölge ya da tipine göre değişmekle beraber genellikle deriyle aynı renkte, kabarık sert lezyonlardır. Ayak tabanında olanlar nasır sanılarak hekime geç başvurulabilinir ve bu nedenle tedavide de zorlanılabilinir. Siğiller bulaştıktan sonra hemen ortaya çıkmazlar. Kuluçka dönemi aylarca sürebilir. Siğilleri dört ana grupta toplayabiliriz:
En sık ellerde, parmaklarda, bacak ve tırnak çevrelerinde görülürler. Deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda -tırnak yeme, yolma, elle oynama...- daha kolay oluşur ve çocuklarda daha sıktır.
Tek veya çoklu -mozaik warts- halinde olabilirler. Diğer siğillerden farklı olarak deri içine gömülük görünümdedirler ve ağrı yapabilirler. Nasır zannedilme ihtimalleri çok fazladır. Nasırdan ayırdetmek için üzeri kazınarak siğil içinde olan kırmızı-siyah noktacıkların varlığına bakılabilinir. Vücut ağırlığının basısına bağlı olarak siğiller ayak tabanda içeri doğru büyüme yapar.
Küçük, yumuşak ve üzerleri düz siğillerdir. Sayıları çok fazla olabilir. Vücudun her yerinde olabileceği gibi, özellikle yüz, saçlar ve el üstlerinde yerleşirler. Düz oldukları için gözden kaçabilirler.
Farklı sayıda ve büyüklükte olabilir. Erişkinlerde daha sık görülür ve yaşam kalitesini etkiler. Genital organların dışında pubik alanda, makat çevresinde bayanllarda vajen,servix gibi iç genital organlarda da olabilir. Çok eşli ve güvenlik önlemi olmadan cinsel temasta bulunanlarda daha sık rastlanır. Genital siğiller özellikle bayanlarda servixi-rahim ağzını- uzun süre tutarsa kansere kadar giden değişikliklere neden olabilir. Erkeklerdede daha nadir olmak üzere penis kanserine neden olabilir.
Siğiller her kişiye bulaşmaz, bulaşsa bile üremez. Deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda (ayağa diken batması, deride yara olması, tırnak yeme alışkanlığının bulunması ya da yolma...), bağışıklık sisteminin bozuk olması, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların kullanııması, allerjik bünyeli olunması enfeksiyonun kolay yerleşmesine neden olur. Bulaşma riski yoğun stresi olanlarda, sık diyet veya düzensiz-dengesiz beslenenlerde, aşırı çalışma ve yorgunluk hallerinde, çok eşli ve güvenlik önlemi olmaksızın cinsel temasta bulunanlarda, ortak havlu bornoz kullananlarda, havuz, hamam, jakuzi kullananlarda yüksektir. Çocuklarda bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesiyle siğiller kendiliğinden geçebilmekteyse de erişkinlerde kendiliğinden kaybolma pek olmaz. Çocuklarda kaybolma ihtimalini düşünerek tedavisiz bırakmakta yanlıştır. Çünkü kaybolmanın kimlerde olabileceği öngörülemediğinden, diğer kişi ve bölgelere yayılmasını engellemek için en kısa sürede tedaviye başlanmalıdır.
,Erişkinlerde ise zaten kendiliğinden gerileme çok çok nadir olduğundan hatta yüksek riskli HPV enfeksiyonlarında tedaviye bile direnç gösterip tekrarlayabildiklerinden tedaviye zamanında başlanmalıdır. Genital bölgede yüksek riskli HPV enfeksiyonları uzun süre tedavi edilmediğinde kanserleşme riski olduğundan mutlaka tedavi edilmelidir. Siğillerin tedavisinde çeşitli yöntemler mevcuttur. Tedavi hastanın yaşına, siğilin tipine, yerleştiği bölgeye hatta maddi imkanlara göre belirlenebilir.
Kriyoterapi, lazer, elektrokoter, bazen cerrahi eksizyon önerilebilinir. Salisilik asit, 5 FU,podophyline hastaların evde uygulayabileceği yöntemlerdir. Bunun dışında immunoterapi, interferon ve imiquimod-aldara- krem de bazı hastalarda seçilebilinir. Kısaca, siğiller tedavi edilmesi gereken deri ve mukoza enfeksiyonlarıdır ve yaz aylarında bulaşıcılıkları biraz daha artmaktadır. Özellikle açık kıyafetlerin giyilmesi, çıplak ayak yere basma, açık ayakkabı ve terliklerin kullanımı, havuza sık girme, yazın çok eşliliğin artması, tatil nedeniyle kalınan yerlerin bazen hijyenik olmaması gibi nedenler siğil enfeksiyonlarının bulaşmasını arttırmaktadır.