Sitede Ara

Influenza isimli virüsün sebep olduğu grip büyük bir salgın oluşturarak, dünya genelinde milyonlarca insanın hayatına girdi. İnsan sağlığını tehdit etmenin yanı sıra önemli ekonomik kayıplara da neden olan grip çok yakınımızda. Grip, genellikle virüsler tarafından meydana gelen ve özellikle üst ve alt solunum yollarını tutan enfeksiyon hastalığıdır. Grip virüsü genellikle sonbahar ve kış aylarında etkili olur, fakat ilkbaharda da devam ettiği görülebilmektedir. En çok etkilenen yaş grubu yaşlılar ve çocuklardır. Hastalık, hipertansiyon, diabet, kalp yetersizliği, astım, kronik bronşit, karaciğer ve böbrek yetersizliği gibi ilave hastalığı olanlarda ağır seyreder. Belirtileri; halsizlik, iştahsızlık, ateş, gözlerde yanma, sulanma, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, öksürük, göğüste ağrı ve yanma, balgam ve nefes darlığıdır. Grip bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle belirtiler ortaya çıkmadan bir gün öncesinden başlayarak bir hafta sonrasına kadar hastalar gribi bulaştırabilir. Toplu yerlerde ve kapalı ortamlarda bulunan kişilerde hastalığı almak kolaylaşır. Hastalık kişiden kişiye solunum yolu ile geçer. Hastalığa yakalanmış kişinin hapşırma veya öksürme ile havaya verdiği su damlacıklarının içindeki virüsün sağlıklı kişi tarafından solunması ile bulaşır. Su damlacıkları iki saat boyunca havada kalabilir ve insanlara hastalığı bulaştırabilir. Bu yüzden kapalı mekanlarda birbirlerine yakın çalışanlar veya okullardaki öğrenciler özellikle risk altındadır.

Grip Riskinin Arttığı Durumlar Nelerdir?

Stres, aşırı yorgunluk, beslenme yetersizliği, geçirilmiş hastalıklar, kronik kalp ve akciğer hastalıkları, gebelik (son üç ay), öğrenciler, bağışıklık sistemi bozulmuş olanlar, salgın sırasında kalabalık yerler grip bulaşma riskinin arttığı durumları oluşturur.

Grip Ölüm Nedeni Olabilir mi?

Grip ilerlediği durumda ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir. Sıklıkla akut bronşit, zatürre, orta kulak iltihabı, sinüzit görülen yan etkilerdir. Ölümle de sonuçlanabilir. Ölüm sebebi daha önce varolan hastalığın ağırlaşması ve akut solunum yetersizliğidir. Dünya genelinde ise her yıl az da olsa, ölümlere yol açmaktadır. Ayrıca çok sayıda ölümlerin de görüldüğü ağır salgınlar da ortaya çıkmıştır. Örneğin; 1957’deki ‘Asya gribi’ ve 1968’de bu gribin yaygın şekli binlerce insanın ölümüne neden olmuştur. Yalnız ABD’de bu salgınlarda ölen hasta sayısı 100 bin dolayında tespit edilmiştir. Daha büyük bir grip felaketi ise 1918-1919 yılları arasında yaşanmıştır. ‘İspanyol gribi’ adıyla tanınan dünya ölçeğindeki bu salgın 25 milyon kişinin ölümü ile sonuçlanmıştır.

Tedavisi

Gribin tedavisi istirahatle başlar. İlaçlarla destek tedavisi verilir. Ayrıca vitaminli gıdalar alınmalı, enerji verici gıdalar ile tedavi desteklenmelidir.

Gripten Korunmanın Yolları

Korunma önemlidir. Korunma yöntemleri içinde aşıların da ayrıca bir önemi vardır. Hastalığa yakalanmamak için tedbir olarak sonbahar aylarında grip aşısı olunmalıdır. Aşı virüsün antijen adı verilen çok küçük bölümlerini içermektedir, bunlar vücudun savunma sistemini uyarır. Bu antijenler grip belirtilerinin oluşmasından önce vücudun mikrobu tanımasını ve nötralize etmesi için gerekli antikorları üretmesini sağlar. Ancak, aşının koruma etkisi 1 yıldır. Her yıl yeni virüslerle hazırlanmış aşılarla sonbaharda yeniden aşı yapılması gerekir. Ayrıca diğer korunma yöntemleri arasında; salgın döneminde zorunlu olmadıkça kapalı ve kalabalık ortamlara girilmemeli, gripli insanlarla yakın temasta bulunulmamalıdır.