ONLİNE İŞLEMLER
Meme kanserinde farkındalığı artırmak için sürekli dile getirdiğimiz sloganımız; “Meme kanserinde düşük ölüm oranı ve yüksek yaşam kalitesi için erken tanı ve tedavidir.” Çünkü kanser erken evrede teşhis edildiğinde yüksek oranda tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Meme dokusundaki normal hücrelerin bozulmaya uğrayarak kanser hücrelerinin oluşması ve kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla oluşur.
Meme kanseri teşhisi periyodik meme muayenesi ve mamografi, ultrasonografi gibi yöntemlerle teşhis edilir. Kendi kendini elle muayene yöntemi 20 yaşından sonra adet başlangıcının 5 - 7. gününde eğer adet görülmüyorsa ayın aynı günü elin orta üç parmağının iç yüzeyleri ile en az 5 dakika kadar yapılmalıdır. Meme kanseri erken teşhis edildiğinde başarı şansı yüksek bir kanser türüdür.
Meme kanser taraması testleri semptomların ortaya çıkmasından önce, kanseri erken evrede bulmamıza yardımcı olur. Kanserin erken tespitinde tedavi daha kolay olur. Belirtiler ortaya çıktığında, kanser büyümüş ve yayılmış olabilir. Bu, kanseri tedavi etmeyi veya iyileştirmeyi zorlaştırır. Doktorunuz tarama testi önerdiğinde, bunun sizin kanser olduğunuzu düşündüğü anlamına gelmediğini hatırlamak önemlidir. Herhangi bir kanser semptomu olmadan tarama testleri yapılır. Unutulmamalıdır ki, meme kanserini erken teşhis etmek, kişinin daha uzun ve kaliteli yaşamasına yardımcı olur. Bazı kanserler hiçbir zaman semptom vermeyebilir, ancak bir tarama testi ile bulunabilir.
Tarama testlerinin birçok hedefi vardır,
Kanser olasılığını artıran her şeye kanser risk faktörü denir. Risk faktörü olması, kanser olacağınız anlamına gelmez; Risk faktörlerine sahip olmamak, kanser olmayacağınız anlamına da gelmez. Tarama testleri yalnızca belirli kanser türleri için kullanılır. Ülkemizde meme kanseri ulusal tarama programı içinde yer almaktadır.
Kadınlarda meme kanseri tarama programı kapsamında;
Meme kanserinin tedavisi ve takibinde cerrahi tedavi, kemoterapi, hormon tedavisi ve radyoterapi ( ışın ) tedavisi rol alabilir.
Meme kanserinden korunmak için elle kendi kendini elle muayene yapılmalıdır. Doktorunuz önerdiği zaman diliminden itibaren meme tarama programlarına girilmelidir. 40 Yaşından sonra yıllık doktor muayenesi ve mamografi çekilmesi gerekmektedir. Düzenli spor yapılmalı, yağdan fakir gıdalarla beslenilmelidir.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Prof. Dr. Cem Gezen Genel Cerrahi Uzmanı 7 Ekim 2020