ONLİNE İŞLEMLER
Ön Çapraz Bağ nedir?
Diz, yürümek, zıplamak, çömelmek, basmak, eğilmek, kalkmak, tekme atmak, koşmak gibi insan hareketlerinde ana rol oynaması nedeni ile travmaya en çok maruz kalan ve bu yüzden de ağrı yakınmasına en sık yol açan eklemdir.
Ön çapraz bağ ise dizin iç ön tarafında çapraz şekilde bulunan, dizin stabilizasyonu için en önemli bağlardan birisidir.
Ön Çapraz Bağ yırtığı nasıl meydana gelir?
Ön çapraz bağ yaralanmaları genellikle sabit ayak üzerinde ani dönme hareketi sonucu oluşur. Sıklıkla spor yaralanmalarında görülen ön çapraz bağ yırtığı, aktif bireylerin günlük hayatta karşılaştıkları durumlara göre de gerçekleşebilir.
Ön Çapraz Bağ yırtığı nelere yol açar?
Ön Çapraz Bağ ameliyatı nasıl yapılır?
Artroskopik eklem cerrahisi bu alanda en sık uygulanan tedavi yöntemidir ve hastalara kısa sürede günlük aktivitelerine dönmede ve sağlıklarına kavuşmasında etkin olan cerrahi türüdür. Ameliyat süresi 60 dakikadır. Bu yöntemle dizde yırtılan bağlar yerine askı ve vidalarla çapraz bağ oluşturulur. Artroskopi sonrası gerektiğinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği ile birlikte planlanan fizik tedavi programıyla sporcular sportif aktivitelerine ve hastalar günlük yaşamlarına sorunsuz ve hızlı bir şekilde dönmektedirler.
Artroskopi, Latinceden gelen bir terim olup, artro eklem, skopi görüntüleme anlamındadır. Artroskopi eklem içerisine çok küçük deliklerden sokulan ışıklı bir optik sistem sayesinde; eklem içinin muayenesinin yapılabilmesi, hastalıklarının teşhis edilebilmesi, teşhis edilmiş eklem hastalıklarının cerrahi olarak tedavi edilmesi esasına dayanır. Günümüzde en çok diz olmak üzere omuz, el bileği, ayak bileği gibi büyük eklemlerin hastalıklarında sıkça kullanılmaya başlanmıştır.
- Sadece iki veya üç delikten yapılan, bu sayede dizi keserek açmaya gerek olmayan bir ameliyattır. - İstenirse lokal olarak yapılabildiği için hasta da dizinin içinin görüntüsünü doktoru ile birlikte TV ekranından izleyebilir. - Ameliyat yarası olmadığı için yara iyileşme, pansuman problemi yoktur. - Hastane kalış süresi çok kısadır. Eski yöntemlerle 3-4 gün hastanede yatmak gerekirken artroskopi sayesinde hasta aynı gün veya ertesi taburcu olabilir. - Hasta ertesi gün yürüyebilir. - Hasta çok kısa içerisinde işine dönebildiği için işgücü kaybı minimaldir. - Ameliyat sonrası fizik tedavi ihtiyacı son derece nadirdir. - İşgücü kaybının az olması, hastanede yatış süresinin kısa olması, fizik tedavi ihtiyacının minimum olması, ameliyat sonrasında az ilaç kullanılması göz önüne alındığında son derece ekonomik bir ameliyattır.
Ön Çapraz Bağ ameliyatı sonrası ne yapılmalı?