Sitede Ara

{%= Interview.Title %}

Emzirme Polikliniğinin Amacı Nedir?

Emzirme polikliniğinin amacı: Emzirme problemi yaşayan annelere ve bebeklere yardımcı olmaktır. Polikliniğimize gelen annelere; 

  • Anne sütü ve doğru emzirme konusunda bilgilendirmeler yapıyoruz. 
  • Doğru beslenme tekniklerini öğreterek annelerin bebeklerini daha verimli ve uzun süre anne sütü ile beslemelerine yardımcı oluyoruz. 
  • Emzirme sırasında ortaya çıkan yetersiz süt,  meme ucu çatlakları, memede tıkanıklık ve mastit gibi sorunları çözmeye yardımcı oluyoruz.
  • Annelerin de beslenmelerini değerlendirip,  onlara doğru beslenme hakkında bilgiler veriyoruz.
  • Anne ve bebeklerin sağlık kontrollerini yapıyoruz.  
  • Süt sağma ve saklama koşullarını öğretiyoruz.
  • Annenin ilaç kullanımı durumunda anne sütü ile ilacın etkileşimi konusunda anneyi bilgilendiriyoruz. 
  • Ememeyen bebeklerde biberon kullanmadan beslenmelerini sağlamak ve emzirmeyi öğretebilmek için parmakla besleme yöntemini öğretiyoruz. 

Parmakla Besleme Yöntemi Nasıl Yapılmaktadır?

Parmakla besleme yöntemi anne parmağının üstüne konulan sonda içindeki sağılmış süt ya da mamanın bebek tarafından emilmesidir. Bu yöntemin amacı emme refleksi kuvvetli olan bebeklerin bir süre sonra anne memesine geçişlerini sağlamaktır.  

Bebeği Doğar Doğmaz Emzirmenin Faydaları Nelerdir?

Yeni doğan bebeği ilk yarım saat içinde emzirmek, emme süresinin başarılı olması açısından önemlidir. Burada sezaryen doğumlarda da emzirme yapılabilir mi şeklinde bir soru gelebilir. Sezaryen doğum ağrılar başlamadan yapıldıysa gecikme olabiliyor. Ya da damar yoluyla sıvı verilmek zorunda kalındıysa sütün gelmesi gecikebiliyor. Bu gibi durumlarda anne-bebek çiftine destek olmak başarılı emzirmeyi sağlayacaktır. 

Sütü Artırmak İçin Annelere Ne Öneriyorsunuz?

Annenin özgüveni ne kadar iyi ise süt akımı da o kadar iyi olmaktadır.  Anne sütünün salgılanmasını sağlayan hormonlardan biri olan oksitosin ruhsal değişimlere çok duyarlıdır. Anne mutsuz olduğunda hormon salgısında azalma görülür. Ama anne mutlu ve huzurlu bir ruh halindeyse oksitosin salgısı da artar.  Burada annenin desteklenmesi çok önemlidir. Diğer bir faktör ise bebeğin sık emzirilmesidir. Bebek annesini ne kadar sık emerse süt yapımı da o kadar artar.  Annenin kalori açısından zengin besinler tüketmesi ve dinlemesi de süt yapımında önemlidir. Bunların dışında süt yapımını artırdığı bilinen rezene, anason, ısırgan otu, papatya çayları;  yulaf, badem, zencefil, dereotu, keten tohumu tüketmeleri süt miktarını artırır. 

Annenin Tükettiği Besinler Sütün İçeriğini Değiştiriyor Mu?

Emziren annelerin dengeli ve çeşitli beslenmesi oldukça önemlidir. Günde yaklaşık 2500 – 2700 kalori almaya dikkat etmeleri gerekmektedir.  Protein miktarı %50 artmalı ve özellikle A, B, D ve C vitaminlerini içeren yiyecekler tüketmelilerdir. Vejetaryen annelerde B12 vitamini eksik olabilir. Bunun için takviye almaya özen göstermeleri gerekmektedir.  

Bebeğin Kaç Yaşına Kadar Anne Sütü Alması Gerekir?

Bebekler en az 2 yaşına kadar emzirilmelidir. Anne ve bebek mutluysa bu süre daha da artabilir. 

Çalışan Anneler Sütlerini Nasıl Saklamalılar?

  • Sağılmış olan süt;
  • Oda sıcaklığı eğer 25 derecenin altındaysa 6-8 saat
  • 25 derece üstünde 3 saat
  • Buzdolabı rafında 3-7 gün
  • Derin dondurucuda 8 ay

Medipol'ün Bu Alandaki Avantajları Nelerdir?

İstanbul’un en kapsamlı emzirme polikliniği hastanemizde bulunmaktadır. Ayrıca hekim tarafından yürütülen bir poliklinik olması nedeniyle emzirme bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmesi ile diğer polikliniklerden ayrılmaktadır. 

Medipol Mega Üniversite Hastanesi
Doç. Dr. Nalan Karabayır
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
11 Mart 2019