ONLİNE İŞLEMLER
Prostat büyümesi ameliyatlarında teknolojinin son yeniliği: TUR Prostat büyümesi, yaşlanan her erkeğin karşılaşacağı, kaçınılmaz bir gerçektir. Zamanında teşhis ve doğru tedavi ile bu sorun büyümeden önlenebilir. Doğru yapılan kapalı prostat ameliyatı (TUR) ile; yarasız ve acısız olarak, evinizden sadece 3 gün ayrı kalarak normal hayatınıza dönmeniz mümkündür.
Prostat, yalnızca erkeklerde bulunan, idrar kesesinin altında yer alan ve idrar borusunu çepeçevre saran bir salgı bezidir. Başlıca görevi sperm taşınması için sıvı üretilmesi ve depolanmasıdır.
Prostat hastalıkları 3 grupta toplanabilir: İltihaplar, iyi huylu büyümeler ve kanserler. İltihapları daha çok genç ve orta yaşlı erkeklerde görülürken, iyi huylu büyümeler ve kanserler orta yaş üzeri ve ileri yaşlarda ortaya çıkar.
İyi huylu prostat büyümesi yaşın ilerlemesi ile artış gösterir. Bu durum yeterli süre yaşadıklarında tüm erkeklerde iyi huylu prostat büyümesi gelişeceğini göstermektedir. Yani prostat büyümesi erkekler için kaçınılmaz bir sondur.
Sık sık idrara gitme, gece idrara kalkma, kesik kesik, damla damla idrar yapma, idrar kesesini tam boşaltamama hissi, idrar tutmada güçlük, idrar akış gücünde azalma, idrar yapmaya başlarken zorlanma gibi şikayetler prostat büyümesini akla getirmelidir.
Prostat kanserinde prostat büyümesi ile benzer belirtiler görülür. Fakat unutulmaması gereken nokta prostat kanserinin erken dönemde hiçbir belirti vermeyebileceği ve sadece muayene ve tetkikler sonucu anlaşılabileceğidir. Bu nedenle hiçbir şikayeti olmasa da 45 yaş üzerinde her erkek, senede bir defa, ürolojik muayene ve kanserin erken tanınmasını sağlayan PSA (prostat spesifik antijen) kan testini yaptırmalıdır. İyi huylu büyümeler kansere dönüşmez. Fakat aynı hastada hem iyi huylu büyüme hem kanser bir arada bulunabilir.
Hastanın şikayetleri sorgulanır, tam bir muayene yapılır. Muayene ile prostat büyüklüğü, kanser teşhisi gibi başka bir şekilde öğrenilemeyen çok değerli bilgiler elde edilir. Ayrıca idrar, kan analizleri, ultrasonografi, idrar akım hızının ölçülmesi gibi tetkiklerle tam bir değerlendirme yapılır.
Hastanın şikayetleri hafif derecede ve herhangi bir komplikasyon gelişmemişse ilaç tedavisi yapılabilir. Ancak şu unutulmamalıdır ki prostatı yok eden bir ilaç henüz bulunamamıştır.
Böbrek yetmezliği, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, idrar kesesi taşı, böbreklerde genişleme, kanlı idrar yapma, hiç idrar yapamama gibi komplikasyonları olan veya şiddetli yakınmaları olan hastalar cerrahi yöntemlerle tedavi edilmelidir. Hastanın uygun ve gerekli olduğu dönemde ameliyattan kaçması sonucunda zamanla mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlar oluşabilir ve yaş ilerledikçe ameliyatı kaldıramayacak duruma gelebilir.
Cerrahi tedavi seçenekleri;
Prostat ameliyatlarında son teknoloji: TUR Prostat büyümesinin en yaygın tedavisi kapalı ameliyat olarak da bilinen TUR yöntemidir. TUR yönteminde; herhangi bir kesi yapılmadan idrar borusundan girerek ameliyat yapılmakta ve bu nedenle hastalar daha çabuk iyileşmektedir. Doğru yapılan kapalı prostat ameliyatı TUR ile; hastanede 3 gün kalarak, yarasız ve acısız olarak normal hayata kavuşmak mümkün olur. Lazer ile prostat büyümesinin tedavisi mümkün müdür? Lazer ile prostat ameliyatı kullanımı sınırlıdır. Genel anestezi alması sakıncalı görülen hastalarda, aşırı kanama eğilimi olanlarda ve küçük prostatlarda tercih edilebilir.